Τραμπ βλέπει Ερντογάν εν μέσω κυρώσεων: Σταμάτησε η ενίσχυση της τουρκικής προεδρικής φρουράς Τραμπ βλέπει Ερντογάν εν μέσω κυρώσεων: Σταμάτησε η ενίσχυση της τουρκικής προεδρικής φρουράς | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Τραμπ βλέπει Ερντογάν εν μέσω κυρώσεων: Σταμάτησε η ενίσχυση της τουρκικής προεδρικής φρουράς

Τραμπ βλέπει Ερντογάν εν μέσω κυρώσεων: Σταμάτησε η ενίσχυση της τουρκικής προεδρικής φρουράς

Η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε τις πωλήσεις όπλων στην υπηρεσία ασφαλείας του προέδρου της Τουρκίας, ως αντίποινα για τις βιαιότητες εναντίον διαδηλωτών, τον περασμένο Μάιο, έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία.

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ΜακΜάστερ.

Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και αναμένεται να κρατήσει μισή ώρα (συμπεριλαμβανομένου του χρόνου της μετάφρασης). Αρχικά είχαν γίνει δεύτερες σκέψεις, αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκε να γίνει η συνάντηση, που αναμένεται να εξελιχθεί σε διάλογο κωφών.


Οι Αμερικανοί ελπίζουν να επαναφέρουν σε ορθή πορεία την Τουρκία, η οποία -μέσω του Ερντογάν-επιδεικνύει αντισυμμαχική και αντιαμερικανική συμπεριφορά. Οι σχέσεις έχουν εκτροχιαστεί, σε σημείο όπου παρατηρείται σύσφιγξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ρωσία και χαλάρωση με τις ΗΠΑ. Μερικοί θεωρούν ότι οι σχέσεις είναι πιά ανύπαρκτες.

Η συνάντηση θα γίνει -εκτός απροόπτου, καθώς ο κ. Τραμπ είναι απρόβλεπτος- ύστερα από εισήγηση και επιμονή της τουρκικής πλευράς, η οποία επιθυμεί να συζητήσει σοβαρά θέματα, όπως διεμήνυσε στους Αμερικανούς, που άπτονται των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί την ακύρωση της συμφωνίας με τη Ρωσία και για την προμήθεια του πυραυλικού συστήματος S-400 και η ‘Άγκυρα τον τερματισμό της στρατιωτικής ενίσχυσης των Κούρδων της Συρίας (YPG), οι οποίοι πολεμούν τους τζιχανιστές του Ισλαμικού Κράτους. Και οι δύο χώρες δεν υποχωρούν από τις θέσεις τους.

Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν είναι συγκρουσιακή σε σημείο που έγιναν σκέψεις να αναβαλλόταν η συνάντηση εάν η Τουρκία δεν ακύρωνε τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400. Όμως επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και προτιμήθηκε να ζητηθεί επίσημα, από τον ίδιο τον κ. Τραμπ, η ακύρωση αυτής της αγοραπωλησίας.

Ταυτόχρονα οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν το μείζον πρόβλημα της διεξαγωγής του κουρδικού δημοψηφίσματος, στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς ο ηγέτης των Κούρδων Μπαρζανί αρνείται μέχρι της στιγμής να το αναβάλει. Οι πιέσεις είναι αφόρητες και μπορεί να υπάρξει εξέλιξη, θετική ή αρνητική, τις επόμενες μέρες. Ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί εάν το δημοψήφισμα δεν αναβληθεί.

Στο μεταξύ, τρεις μέρες πριν τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν, η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε τις πωλήσεις όπλων στην υπηρεσία ασφαλείας του προέδρου της Τουρκίας, ως αντίποινα για τις βιαιότητες εναντίον διαδηλωτών, τον περασμένο Μάιο, έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία.

Δύο Δημοκρατικοί γερουσιαστές, ο Πάτρικ Λίχι και ο Κρις Βαν Χόλεν, ανακοίνωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ πήρε την απόφαση μετά την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου. Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε ήδη την εταιρεία Sig Sauer με έδρα την πολιτεία του Νιου Χαμσάϊαρ, ότι η πώληση όπλων αξίας 1,2 εκατ. Δολαρίων στους μπάτσους του κ. Ερντογάν, δεν θα γίνει.

Οι δύο γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι:
«Αυτή η πώληση στους πράκτορες που εγγυώνται την ασφάλεια του προέδρου Ερντογάν δεν έπρεπε να είχε εγκριθεί ποτέ, λαμβανομένων υπόψη των προηγουμένων όσον αφορά τη χρήση υπέρμετρης βίας» (από την πλευρά τους εναντίον των Κούρδων και Αρμενίων διαδηλωτών).

Οι κ. Λίχι και Βαν Χόλεν ανέφεραν επίσης τα εξής:
«Πρέπει επίσης να διακόψουμε την πώληση όπλων στις μονάδες της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίες προχωρούν σε αυθαίρετες συλλήψεις και κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους σε βάρος τούρκων πολιτών οι οποίοι επικρίνουν την κυβέρνηση ειρηνικά».

Υπενθυμίζουμε ότι δεκαεννιά μέλη της προεδρικής φρουράς του κ. Ερντογάν αντιμετωπίζουν διώξεις και πρέπει να λογοδοτήσουν στην αμερικανική δικαιοσύνη για τα βίαια γεγονότα που είχαν εκτυλιχθεί μπροστά στην κατοικία του πρεσβευτή της Τουρκίας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αρκετοί διαδηλωτές είχαν τραυματιστεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξύβρισε τους διαδηλωτές χαρακτηρίζοντας τους ως τρομοκράτες, ενώ επιτέθηκε και εναντίον της αμερικανικής Δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας τον την «σκανδαλώδη επίδειξη του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν» (οι Αμερικανοί δικαστές).
Epirusblog Gr
5 of 5
Τραμπ βλέπει Ερντογάν εν μέσω κυρώσεων: Σταμάτησε η ενίσχυση της τουρκικής προεδρικής φρουράς
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 7955024060798585650
Σχόλια
item