Αλληλοκατηγορίες ΕΕ – Βρετανίας για τη μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Αλληλοκατηγορίες ΕΕ – Βρετανίας για τη μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αλληλοκατηγορίες ΕΕ – Βρετανίας για τη μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

Αλληλοκατηγορίες ΕΕ – Βρετανίας για τη μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις
Η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε αναφορικά με τον λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε αφορμή για αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο πλευρών για το ποιος έχει την ευθύνη.
«Καμία αποφασιστική πρόοδος» δεν σημειώθηκε έπειτα από τον τρίτο γύρο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες για τα ζητήματα που συνδέονται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις ΗΒ – ΕΕ είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου.
Από την πλευρά του ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως οι πλευρές «έκαναν κάποια συγκεκριμένα βήματα προόδου», ενώ επιτεύχθηκε ένας «υψηλός βαθμός σύγκλισης» για το νομικό καθεστώς που θα διέπει τα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι το Λονδίνο θα «εξετάσει ενδελεχώς» τον λογαριασμό που θα πρέπει να πληρώσει το ΗΒ όταν αποχωρήσει από το μπλοκ.
«Αυτή την εβδομάδα κάναμε πολλές χρήσιμες αποσαφηνίσεις σε πολλά σημεία», δήλωσε ο Μπαρνιέ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ντέιβις. «Όμως δεν καταγράψαμε καμιά αποφασιστική πρόοδο σε κανένα από τα κύρια ζητήματα, αν και η συζήτηση που είχαμε για την Ιρλανδία ήταν γόνιμη», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ είχε επικρίνει το Λονδίνο ότι επιζητά το «ανέφικτο» – όπως να έχει λόγο για τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ενόσω είναι εκτός αυτής – σε μια σειρά από έγγραφα θέσης που έδωσε στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική κυβέρνηση.
Ο Ντέιβις επανέλαβε τις εκκλήσεις του Λονδίνου για την γρήγορη εκκίνηση των συνομιλιών για τις μελλοντικές της σχέσεις με την Ένωση, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν αντίκτυπο σε κάθε μέρος της συμφωνίας για τους όρους του διαζυγίου.

«Οι συζητήσεις μας αυτή την εβδομάδα αποκάλυψαν για μια ακόμη φορά ότι η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σημαντικά πιο ευέλικτη και ρεαλιστικά ότι αυτή της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός.
Epirusblog Gr
5 of 5
Αλληλοκατηγορίες ΕΕ – Βρετανίας για τη μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 4394305639989949021
Σχόλια
item