Άρτα: Έφτασε και το… τσεκ διέλευσης

Άρτα: Έφτασε και το… τσεκ διέλευσης

Μετά την ολοκλήρωση της Ιόνιας και τα εγκαίνια.

Σε πλήρη λειτουργία μπαίνουν μέχρι την Πέμπτη τα διόδια - «Τσούζουν» τα μπες-βγες από τον κόμβο στη «Κυράτσα».


Σε πλήρη λειτουργία μπαίνει από απόψε τα μεσάνυχτα και μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης και το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας οδού που μέχρι στιγμής είχε ελεύθερη διέλευση. 
Όταν λέμε πλήρη λειτουργία σημαίνει ότι σύμφωνα με την σύμβαση παραχώρησης του έργου ξεκινά και η λειτουργία των διοδίων από τον Ανισόπεδο Κόμβο Αμφιλοχίας και μέχρι τον κόμβο της Ιόνιας οδού με την Εγνατία στα Ιωάννινα. 
Οπότε οι χρήστες της οδού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και ασφαλώς να κόβουν ταχύτητα στα μετωπικά και τα πλευρικά διόδια που θα μπουν σε λειτουργία από απόψε (Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου) και μέχρι αύριο το ξημέρωμα (Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου).
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την «ΝΕΑ ΟΔΟ Α.Ε.», οι ζώνες χρήσεως που μπαίνουν σε λειτουργία είναι δυο και πιο συγκεκριμένα αφορούν σε 46,6 χιλιόμετρα από ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας έως τον αντίστοιχο Φιλιππιάδας, που περιλαμβάνει το μετωπικό σταθμό διοδίων Μενιδίου και τους πλευρικούς σταθμούς στον κόμβο Άρτας και η δεύτερη ζώνη μήκους 48,2 χιλιομέτρων από τον ανισόπεδο κόμβο Φιλιππιάδας έως τον αντίστοιχο Εγνατίας (δηλαδή στο τέλος της Ιόνιας οδού), η οποία περιλαμβάνει τον μετωπικό σταθμό Τερόβου και τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων στον κόμβο Γοργομύλου. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης μπαίνουν σε λειτουργία όλοι οι μετωπικοί σταθμού, δηλαδή και οι τέσσερις που αφορούν σε αντίστοιχες ζώνες της Ιόνιας οδού από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα, και θα απομένουν μόνο τα πλευρικά διόδια στον Ανισόπεδο Κόμβο Γαβρολίμνης για την ολοκλήρωση του συστήματος χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου. 
Οι τιμές 
Πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία οι τιμές των διοδίων μετωπικών και πλευρικών για τις εν λόγω ζώνες και ασφαλώς ανά κατηγορία οχήματος, διότι οι τιμές διαφοροποιούνται για μηχανάκια, αυτοκίνητα επιβατικά λεωφορεία, φορτηγά, και για κάθε σταθμό αναλόγως μετωπικό ή πλευρικό έχουν ως εξής: 
Στην κατηγορία ένα ανήκουν τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα με κόστος στα μετωπικά διόδια Μενιδίου 2,05 ευρώ, στα πλευρικά της Άρτας 0,50 ευρώ, στα μετωπικά Τερόβου 2,15 ευρώ και στα πλευρικά Γοργομύλου 0,70 ευρώ. 
Ακολούθως η κατηγορία που αφορά ίσως και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήτοι τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα: στον Μετωπικό Μενιδίου 2,95 ευρώ, στα πλευρικά διόδια Άρτας τιμή 0,75 ευρώ, στον Μετωπικό σταθμό διοδίων Τερόβου 3,05 ευρώ και στα πλευρικά Γοργομύλου 1 ευρώ.
Στην κατηγορία 3, ήτοι: φορτηγά, λεωφορεία και άλλα οχήματα με λιγότερους από τέσσερις άξονες κοστολογούνται στο Μετωπικό σταθμό Μενιδίου 7,45 ευρώ, στα πλευρικά διόδια Άρτας 1,90 ευρώ, στον Μετωπικό Τερόβου 7,70 ευρώ και στα πλευρικά Γοργομύλου 2,50 ευρώ. 
Και τέλος για την 4η κατηγορία, ήτοι φορτηγά κι άλλα οχήματα με τέσσερις και περισσότερους άξονες οι τιμές είναι οι εξής: Μετωπικά Μενιδίου 10,45 ευρώ, πλευρικά Άρτας 2,65 ευρώ, Μετωπικά Τερόβου 10,80 και πλευρικά Γοργομύλου 3,50 ευρώ. 
Διευκρινήσεις 
Εννοείται ότι αν κάποιος πληρώσει στον Μετωπικό Σταθμό Μενιδίου θα διανύσει με το ποσό των 2,15 ευρώ το τμήμα έως και τον Μετωπικό σταθμό Τερόβου, κι αν συνεχίσει θα πληρώσει σε αυτόν 3,05 ευρώ ολοκληρώνοντας το ταξίδι μέχρι την Εγνατία (Γιάννενα), δηλαδή δεν πληρώνει πλευρικά. 
Αυτά πληρώνονται αν κάποιος εισέλθει από, π.χ. τον ανισόπεδο της Άρτας και διασχίσει την ίδια διαδρομή με μικρότερο όμως αντίτιμο αφού κοστολογείται για 0,75 από Άρτα έως Τέροβο και επιπλέον 3,05 μέχρι Γιάννενα. 
Αυτό ουσιαστικά διευκρινίζεται από την παραχωρησιούχο Νέα οδό, από την οποία αναφέρεται: «Η τιμή διοδίου τέλους καθορίζεται σε κάθε μετωπικό σταθμό βάσει του συνολικού μήκους της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός. Στους πλευρικούς σταθμούς εξόδου, ανάλογα με το μήκος που διανύθηκε από την αρχή της ζώνης στην οποία ανήκει ο σταθμός μέχρι το σταθμό. 
Στους πλευρικούς σταθμούς εισόδου ανάλογα με το μήκος που θα διανύσει ο χρήστης από το σταθμό έως το τέλος της ζώνης στην οποία ανήκει».
Επιπροσθέτως σημειώνεται πως «Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν, χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε μετωπικό σταθμό να πληρώσει ξανά σε πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης, στο ίδιο ταξίδι. 
Αντιστοίχως, σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν χρήστης που πληρώνει διόδιο τέλος σε πλευρικό σταθμό να πληρώσει και σε μετωπικό ή άλλον πλευρικό σταθμό της ίδιας ζώνης στο ίδιο ταξίδι».
Διαδρομές 
Και μόνο μεταξύ συντακτών μόλις μεταφέραμε την είδηση για την έναρξη λειτουργίας των διοδίων της Ιόνιας οδού, τα ερωτήματα έπεσαν… βροχή: «Πόσο δηλαδή θα πληρώσω αν πάω από Άρτα στα Γιάννενα», «πόσο αν ξεκινήσεις από Άρτα για Πάτρα, μέχρι Γέφυρα;», «Πόσο από Γιάννενα μέχρι Αντίρριο;» «Το Άρτα-Αμφιλοχία; Θα μένει για καφέ;» κ.α.
Κρίναμε, λοιπόν, σκόπιμο να πάρουμε χαρτί και μολύβι και να υπολογίσουμε ενδεικτικά βασικές διαδρομές. 
Και καθώς βρισκόμαστε στην Άρτα, θα υπολογίζουμε πάντα ότι ένα Ι.Χ. επιβατικό εισέρχεται από τον ανισόπεδο κόμβο Άρτας στον Άγιο Δημήτριο εντός του αυτοκινητοδρόμου είτε προς την μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση. 
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Από Άρτα μέχρι Γιάννενα θα πληρώσεις 3,80 ευρώ (ήτοι 0,75 μέχρι Τέροβο συν 3,05 ευρώ έως το τέρμα) για να πας κι άλλα τόσα να γυρίσεις, ήτοι σύνολο 7,60 ευρώ. 
Από Άρτα μέχρι Αντίρριο (πριν τη Γέφυρα) θα πληρώσεις 10,15 ευρώ (ήτοι: 0,75 στον πλευρικό σταθμό στον Άγιο Δημήτριο, 2,95 Μετωπικός Μενιδίου, 3,50 Μετωπικός σταθμός Αγγελοκάστρου και 2,95 Μετωπικός στην Κλόκοβα), κι άλλα τόσα να γυρίσεις ήτοι 20,30 ευρώ κι αν θέλεις να πάς σην Πάτρα πρέπει να προσθέσεις και το κόστος της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. 
Από Γιάννενα έως το Αντίρριο συνολικό κόστος 12, 45 (3,05 Μετωπικός Τερόβου, 2,95 Μετωπικός Μενιδίου, 3,50 Μετωπικός Αγγελοκάστρου και 2,95 Μετωπικός Κλόκοβας).
Από την Άρτα για καφέ στην Αμφιλοχία, θα πληρώσεις: 3,70 ευρώ ήτοι: 0,75 στον Άγιο Δημήτριο στο πλευρικό εισόδου συν 2,95 στον Μετωπικό Μενιδίου. 
Οι παροχές 
Αναφορικά με τις παροχές όλο το 24ωρο από την παραχωρησιούχου για τους χρήστες της οδού επισημαίνεται ότι αφορούν σε: Α) 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας. 4ψήφιο αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργίας, 1075, Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 2641 306 306. Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης.
ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Έφτασε και το… τσεκ διέλευσης
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 6312451550579010001
item