Γιάννης Στουρνάρας: Αν θέλει να φύγει το ΔΝΤ, ας φύγει

Γιάννης Στουρνάρας: Αν θέλει να φύγει το ΔΝΤ, ας φύγει
Ένα ηχηρό «μήνυμα» με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μια μέρα πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου της αξιολόγησης του Μνημονίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει πως «αν θέλει το ΔΝΤ να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια».
Ο Γιάννης Στουρνάρας θέλησε προφανώς να «»προλάβει» τον Πολ Τόμσεν ο οποίος αναμένται στη νέα αξιολόγηση, να ανοίξει θέμα τραπεζών ζητώντας να γίνει εκ νέου έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των δανείων των τεσσάρων συστημικών ομίλων, κάτι που έγινε στο τέλος του 2015 προκειμένου να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη, στον βαθμό που ο κ. Τόμσεν επιμείνει στις απόψεις που έχει εκφράσει, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσπάθεια ομαλοποίησης της οικονομίας. Και αυτό για τους εξής λόγους: 1) θα χαλάσει το κλίμα σταθεροποίησης που έχει διαμορφωθεί. 2) Θα ανακόψει τις εισροές καταθέσεων που άρχισαν να σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. 3) Θα δημιουργήσει πρόσθετα εμπόδια στην προσπάθεια των τραπεζών για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω των δανείων. 4) Θα ανακόψει την πορεία των τραπεζών προς τις αγορές. 5) Θα δώσει ξανά αρνητικό σήμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ότι "εδώ κάτι συμβαίνει".
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννης Στουρνάρας: Αν θέλει να φύγει το ΔΝΤ, ας φύγει
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8043831538365605078
item