Πρέβεζα: Εντάσεις στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τα στρατόπεδα - Τινάχτηκε στον αέρα τελευταία στιγμή - Κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα Πρέβεζα: Εντάσεις στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τα στρατόπεδα - Τινάχτηκε στον αέρα τελευταία στιγμή - Κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Εντάσεις στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τα στρατόπεδα - Τινάχτηκε στον αέρα τελευταία στιγμή - Κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα

Πρέβεζα: Εντάσεις στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τα στρατόπεδα - Τινάχτηκε στον αέρα τελευταία στιγμή - Κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα
Ο τρόπος με τον οποίο έληξε η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης η οποία κλήθηκε σήμερα προκειμένου να θέσει ερωτήματα για την αξιοποίηση των στρατοπέδων Σολωμού και Πεδίου Βολής, φανέρωσε πως υπάρχει μια γενικότερη ασυμφωνία σε πολλά θέματα, κάτι που γεννά ερωτήματα αλλά και προβληματισμούς για το που οδηγείται αυτός ο τόπος.
Το θέμα ήταν από την αρχή γνωστό. Η εταιρία, που είχε συντάξει ένα είδος προμελέτης, «μπούσουλας» όπως χαρακτηρίστηκε, θα παρουσίαζε τις προτάσεις της, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μελέτη και πάνω σε αυτές θα γίνονταν η διαβούλευση, θα τίθονταν ερωτήσεις, νέες προτάσεις, οι οποίες θα επεξεργάζονταν εκ νέου προκειμένου να προχωρήσει η σύνταξη της τελικής μελέτης.
Στην συνεδρίαση παρέστησαν αρκετά μέλη της επιτροπής καθώς και εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν. 

 Προέδρευσε της συνεδρίασης ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης ενώ το παρών έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γιαννούλης, ο οποίος πυροδότησε την συζήτηση κάνοντας έξω φρενών τους εκπροσώπους της εταιρίας μελέτης, αλλά και εγείροντας σημαντικά ερωτήματα. 

Κάποιοι από τους παραβρισκόμενους φάνηκε εκ του αποτελέσματος πως θέλησαν απλά να καταθέσουν ερωτήσεις ή προτάσεις, αυτές να καταγραφούν στα πρακτικά και αποχώρησαν, χωρίς ωστόσο να δείχνουν ενδιαφέρον για τις γενικότερες απόψεις που θα κατατήθονταν και τη συζήτηση που θα ακολουθούσε, άσχετα με το εάν δεν εξελίχθηκε σύμφωνα με τον προσδοκόμενο κατά πολλούς ρυθμό.
«Μπούσουλας» για τα στρατόπεδια
Ο μπούσουλας που παρουσιάστηκε από την εταιρία που ανέλαβε την μελέτη περιελάμβανε σε γενικές γραμμές την αξιοποίηση των δύο στρατοπέδων από επενδυτές  με σκοπό, όπως αναφέρθηκε, την αύξηση της τουριστικής περιόδου, κυρίως με ξένους επισκέπτες, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάταση της περιοχής και της πόλης.
Για το πεδίο βολής η πρόταση περιλαμβάνει κατασκευή τουλάχιστον 200ων μονοκατοικιών, διατήρηση του πρασίνου που υπάρχει ήδη, βοηθητικές εγκαταστάσεις καθώς και ένα μεγάλο μέρος αθλητικών εγκαταστάσεων. 

Η πρόταση για το Σολωμού, επίσης σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνει κατασκευή κτηρίου υδροθεραπευτηρίου, διατήρηση των παλιών λουτρών, κατασκευή ξενοδοχείου 100 δωματίων, ανοιχτή πισίνα, κατασκευή συνεδριακού κέντρου καθώς και κτηρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για εμπορική χρήση – καταστήματα. Μεγάλος χώρος για πάρκινγκ, αλλά και χώρος πρασίνου.
 
Πάνω σε αυτά τα δεδομένα τέθηκαν διάφορα ερωτήματα. Τα σημαντικότερα από αυτά είχαν να κάνουν με το κατά πόσο οι χώροι αυτοί θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό της Πρέβεζας, τι θα γίνει με το αλιευτικό καταφύγιο στον Παντοκράτορα και αν θα αλλάξει η χρήση του, κατά πόσο θα επηρεαστεί το δασάκι στο πεδίο βολής, εάν στις εγκαταστάσεις στο Σολωμού θα επηρεαστούν οι πηγές των λουτρών οι οποίες όπως τονίστηκε είναι επιφανειακές, εάν ο επενδυτής επιτρέπει την διέλευση στους ελευθέρους χώρους, ποιοι θα κάνουν χρήση του πάρκινγκ κ.α..
 
Ερωτήματα, μερικά από τα οποία βέβαια, γίνονταν απλά για κατανάλωση μιάς και ευκόλως εννοούμενα έπρεπε να παραβλεπούν. Εντούτοις όμως φαίνεται πως κάποιοι ζουν ακόμα στο όνειρο δεκαετιών πίσω ή προσπαθούν να μην ξυπνήσουν και να παρασύρουν και τους νεότερους σε αυτό το όνειρο.
Άλλοι πάλι με πολύ ώριμες ιδέες, ερωτήσεις και τοποθετήσεις, όσοι κατάφεραν να το κάνουν, έδειξαν πως είναι αρωγοί σε μια γενική αλλαγή που σαν σκοπό έχει να πάει μπροστά η πόλη και ο κόσμος της, έχοντας την ανάπτυξη και την αύξηση της οικονομικής στάθμης σε υψηλά επίπεδα.
Οι θέσεις πως μια πρόταση παραχώρησης με το 5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων στο ΤΕΘΑ, κάθε χρόνο, δεν θα καθιστά βίωση μια επένδυση σαν τις παραπάνω, καλλιέργησε πολλά ερωτήματα αν και δεν ακούστηκε επίσημα, η αξία των «φιλέτων», προκειμένου να καθοριστεί και το… ενοίκιο.
Σίγουρα οι χώροι δεν θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό ελεύθερα, κάτι το οποίο φαίνεται απολύτως λογικό, ενώ πολύ πιθανό να ζητηθεί μικρό αντίτιμο για τους κατοίκους της Πρέβεζας προκειμένου να κάνουν χρήση άλλων υπηρεσιών.
Ωστόσο κανείς δεν ανέφερε, τις τελευταίες δεκαετίες κατά πόσο αυτοί οι χώροι ήταν  προσβάσιμοι στο κοινό…
Πάντως όλα θα εξαρτώνται από τον επενδυτή και σίγουρα τους όρους και τις συμφωνίες που θα υπογραφούν.
Βέβαια μπορεί να υπάρξει και αλλαγή χρήσης, όρων δόμησης κ.α., κάτι που μπορεί να μην(;) επηρεάσει το γενικό πολεοδομικό ωστόσο όμως φάνηκε πως αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις.
Μια καλή συνεργασία του επενδυτή με τον δήμο σίγουρα θα φέρει και ένα καλό αποτέλεσμα, ήταν μια άποψη που ακούστηκε, δίνοντας βέβαια ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές της πόλης, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν για την υποδοχή όλων αυτών των τουριστών, σύμφωνα πάντα με την αρχική πρόταση για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Πάντως, κατά κοινή αποδοχή, ερωτήματα προκάλεσε το γεγονός πως ο «μπούσουλας» αφορούσε μόνο σε ίδρυση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και δεν υπήρχε κάποια άλλη πρόταση ενταγμένη σε αυτήν την αρχική μελέτη, όπως για παράδειγμα η κατασκευή ενός μεγάλου ιατρικού κέντρου αποκατάστασης, όπως ακούστηκε. 
Πάνω σε αυτήν την άποψη στηρίχθηκε η σύντομη ομιλία του κ. Ιωάννου ο οποίος είπε πως αρχικά πρέπει να γίνει γνωστή η αντικειμενική αξία των εκτάσεων από την οποία θα προκύψει και το μίσθωμα προς το ΤΕΘΑ, κάνοντας λόγο για μη αποδοχή μιας πρότασης η οποία δεν θα είναι βιώσιμη λόγω υψηλού αντιτίμου, ενώ υπογράμμισε πως θα ήθελε να δει περισσότερες προτάσεις για διάφορα πράγματα και φυσικά τεκμηριωμένες. 
Από την πλευρά της εταιρίας που έκανε την μελέτη, τονίστηκε πολλές φορές, πως η πρόταση είναι η αρχική και σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές μέχρι να εκπονηθεί η τελική μελέτη και να προωθηθεί, προκειμένου να βρει ανταπόκριση από επενδυτή. Αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν έπειτα από τις προτάσεις που θα θέσει ο λαός της Πρέβεζας με πρώτο βήμα την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης.
Τονίστηκε επίσης το γεγονός, πως και το ίδιο το ΤΕΘΑ θα μπορεί να συνομιλεί απευθείας με επενδυτές. Παρ όλα αυτά πάντως ο δήμος έχει μια προτεραιότητα εφ όσον βέβαια είναι έτοιμος για τις προτάσεις του και έχει ολοκληρωμένες μελέτες ικανές να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Παρέμβαση Νίκου Γιαννούλη
Η παρέμβαση του πρώην δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γιαννούλη άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό, μιας και όπως φάνηκε αρκετοί ήταν εκείνοι που άκουσαν για πρώτη φορά τα όσα είπε ο πρώην δήμαρχος. 
Όπως είπε, αναφερόμενος στο πεδίο βολής στον Παντοκράτορα, το στρατόπεδο του Αγ. Ανδρέα καθώς και του Σολωμού, είναι μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και κακώς διαπραγματεύεται ο δήμος ενώ η άποψή του να μεταφερθούν οι υπηρεσίες στο στρατόπεδο Κονκουρή που ανήκει στο ΥΠΟΙΚ προκάλεσε την αντίδραση του Στράτου Ιωάννου.
Όπως σημείωσε, δεν υπάρχει στρατόπεδο στο «πεδίο βολής». Ο χώρος, όπως είπε ο κ. Γιαννούλης είναι χερσολίβαδο του συνεταιρισμού αποκατάστασης ακτημόνων Παντοκράτορα το οποίο μεταβιβάστηκε στο υπουργείο Εθν. Άμυνας επί Μεταξά και το οποίο περιήλθε στον δήμο όπως όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι με την κατάργηση των συνεταιρισμών. 
Έτσι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί το συγκεκριμένο ακίνητο ο δήμος με το ΤΕΘΑ, ανέφερε ο κ. Γιαννούλης, ενώ σχόλιό του προκάλεσε την έκρηξη εκπροσώπου της εταιρίας ο οποίος είπε απευθυνόμενος στον κ. Γιαννούλη «κάτι σαν και σένα τα έχουν ερημώσει όλ αυτά». 
Και κάπως έτσι έληξε η πρώτη διαβούλευση για τα στρατόπεδα και την αξιοποίηση τους, χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα με τα άκυρα και ανούσια θέματα να επισκιάζουν σημαντικές αναφορές και προτάσεις που φαίνεται πως πέρασαν για κάποιους στα ψηλά.
Και φαίνεται πως μετά την κατάληξη αυτή «ξεκινάμε» πάλι από την αρχή, μιας και πέρα απ όσα βγήκαν με την τοποθέτηση Γιαννούλη, αλλά και για κάποια κενά που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τη συμμετοχή της αρχαιολογίας και τον γενικότερο σχεδιασμό των αρχικών επενδυτικών σχεδίων.
Το τι θα γίνει στην συνέχεια παραμένει άγνωστο. Θα γίνει ξανά «μπούσουλας» πάνω σε νέες βάσεις; Θα προχωρήσει ο σχεδιασμός λαμβάνοντας απόψεις που αφορούν στο διαμορφωμένο σχέδιο; Θα κατατεθούν νέες προτάσεις; Θα ληφθούν και κατά πόσο υπόψη οι γραπτές προτάσεις που θα τεθούν από μέλη της επιτροπής; Θα προχωρήσει ο σχεδιασμός και θα συνταχθούν νέες οικονομικές μελέτες βιωσιμότητας για επενδυτικό ενδιαφέρον;
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει στην παρούσα φάση.
Ας ελπίσουμε πάντως πως μετά την σημερινή εξέλιξη δεν γυρίσαμε πάλι στην αρχή και δεν θα χαθεί άλλη μια ευκαιρία…
Επιμέλεια Γιώργος Ευσταθίου
pamepreveza.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρέβεζα: Εντάσεις στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τα στρατόπεδα - Τινάχτηκε στον αέρα τελευταία στιγμή - Κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα
Epirusblog Gr
5 of 5
Πρεβεζα 8086341751006826341
Σχόλια
item