Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ σε Τουρκία

Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ σε Τουρκία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα με αφορμή την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού και αντιαεροπορικού συστήματος S-400. 
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR, η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θα κρίνει τα αιτήματα για εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία κατά περίπτωση, ενώ δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν.
Ο γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, Ματίας Μάχνιγκ όμως ανέφερε ότι οι εξαγωγές δεν θα εγκριθούν αν το Βερολίνο υποπτευθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για καταστολή. 
Οι Πράσινοι ζητούν την πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία προκειμένου να λάβει η Άγκυρα υπόψη τις γερμανικές ανησυχίες για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Αγκελα Μέρκελ, αντιθέτως, τόνισε ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η Γερμανία συνεργάζεται στρατιωτικά με την Τουρκία, όπως είναι η μάχη κατά του ISIS. 
Νωρίτερα, ο αρμόδιος Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Γίργκεν Χαρντ, είχε απορρίψει τις πιέσεις για αναστολή των πωλήσεων όπλων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η άρνηση εξαγωγών «θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ θέτοντας σε κίνδυνο τα γερμανικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας». 
Παράλληλα, στους κόλπους του ΝΑΤΟ υπάρχει δυσφορία για την επιλογή της Άγκυρας να προχωρήσει στην προμήθεια S-400 από τη Ρωσία.
Τα στοιχεία για τις ετήσιες εγκρίσεις εξαγωγών γερμανικών όπλων προς την Τουρκία αναφέρουν ότι τη χρονιά έγκρισης που τελείωσε τον Αύγουστο, η Γερμανία έχει δώσει άδεια για εξαγωγές 99 ειδών στρατιωτικού υλικού, συνολικού κόστους 25,3 εκατ. ευρώ, και τριών ειδών των οποίων το κόστος δεν αναγράφεται. 
Τα ακριβότερα γερμανικά όπλα (18 εκατ. ευρώ) που αγόρασε φέτος η Τουρκία ήταν αντιαεροπορικά συστήματα για το τουρκικό ναυτικό. 
Εκ πρώτης όψεως συνάγεται ότι οι εξαγωγές γερμανικών όπλων προς την Τουρκία έχουν μειωθεί κατά την τελευταία χρονιά των γερμανοτουρκικών εντάσεων (τα αντίστοιχα νούμερα πέρυσι ήταν 158 είδη αντί 69,3 εκατ. ευρώ). «Ωστόσο», σημειώνει η εφημερίδα Welt, «η πραγματική αξία των συναλλαγών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη». 
Τα τρία είδη που δεν αναγράφονται, ύστερα από σχετική απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, ανήκουν στην κατηγορία «εκρηκτικές και εύφλεκτες ύλες» και «εξοπλισμός βαλλιστικής προστασίας».
Η διχογνωμία στους κόλπους της γερμανικής ηγεσίας σχετικά με την ενδεδειγμένη προσέγγιση προς την Τουρκία έγινε επίσης σαφής μετά την είδηση ότι το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών στις οποίες το προσωπικό των γερμανικών υπηρεσιών αντιμετωπίζει ιδιαίτερους κινδύνους, κατάλογο στον οποίο δεν περιλαμβάνεται καμία χώρα του ΝΑΤΟ.
epirusblog.gr
5 of 5
Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ σε Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3928299380838191341
item