Γιατί πρέπει να κάνουμε προθέρμανση πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα

Γιατί πρέπει να κάνουμε προθέρμανση πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα

Όποιο γυμναστή, προπονητή ή personal trainer κι αν ρωτήσετε δεν υπάρχει κανείς που να μην επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η...προθέρμανση πριν από οποιοδήποτε είδος γυμναστικής ή πριν την προπόνηση. 

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως το ζέσταμα αποτρέπει τυχόν τραυματισμούς και αυξάνει τα επίπεδα της αποδοτικότητας κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας. 

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα στο σώμα μας και η εκγύμναση γίνεται πιο ομαλή και χωρίς τραυματισμούς αφού πρώτα έχουμε κάνει την κατάλληλη προθέρμανση; Μήπως πρόκειται απλά για ένα μύθο;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι απλή. Η προθέρμανση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της εκγύμνασης, αφού βοηθά στην αύξηση των καρδιακών παλμών, της κυκλοφορίας του αίματος, της θερμοκρασίας του σώματος και στην αποτροπή των τραυματισμών.

Αύξηση των καρδιακών παλμών: Σύμφωνα με έρευνες, η καρδιά χρειάζεται ένα μεγάλο όγκο αίματος για να λειτουργήσει σωστά κατά τη διάρκεια ακραίων ασκήσεων ή έντονης σωματικής δραστηριότητας. 


Όσο περισσότεροι είναι οι καρδιακοί παλμοί τόσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα του αίματος που διοχετεύεται στο σώμα. Η προθέρμανση, που βοηθά στην σταδιακή αύξηση των καρδιακών παλμών, αυξάνει κατά συνέπεια και την κυκλοφορία του αίματος στους μύες.

Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος: Με την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος επιτρέπεται η μεταφορά περισσότερου οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών. Αυτό προετοιμάζει τους μύες για μία αυξημένης έντασης δραστηριότητα αφού όταν οι μύες δουλεύουν πιο έντονα από ότι συνήθως, απαιτούνται περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες για να λειτουργήσουν σωστά.

Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος: Το ζέσταμα αυξάνει επίσης σταδιακά και τη θερμοκρασία του σώματος – κάτι που βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του οξυγόνου από τον οργανισμό.

Αποφυγή τραυματισμών: Εκτός από τα πλεονεκτήματα που αφορούν την κυκλοφορία του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος, η προθέρμανση βοηθά και στην αποτροπή των τραυματισμών. Όταν οι μύες δεν είναι ζεστοί τείνουν να είναι λιγότερο ελαστικοί και πιο “μαζεμένοι”. 


Οι σύνδεσμοι και οι τένοντες είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς όταν δεν έχει προηγηθεί η ανάλογη προθέρμανση, ενώ με ένα καλό ζέσταμα προετοιμάζονται για μεγαλύτερη κίνηση κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να μην τραυματίζονται.

Τέλος, πολλοί υποστηρίζουν πως μία καλή προθέρμανση, ιδιαίτερα πριν από κάποιο σημαντικό αγώνα, βοηθά τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, αφού προετοιμάζει το σώμα για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει βελτιώνοντας έτσι την κίνηση και εξασφαλίζοντας την μέγιστη απόδοση.


epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί πρέπει να κάνουμε προθέρμανση πριν από κάθε αθλητική δραστηριότητα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3915321063350693645
item