Bild: Τέλος το ΥΠΟΙΚ, ο Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Βουλής στη Γερμανία

Bild: Τέλος το ΥΠΟΙΚ, ο Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Βουλής στη Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της Κάτω Βουλής του γερμανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild και πηγή στο συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Ήδη σήμερα θα προτείνουν τον Σόιμπλε για νέο πρόεδρο της Βουλής ο επικεφαλής της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, Φόλκερ Κάουντερ, και ένα από τα ηγετικά στελέχη του CSU, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Ο Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει πρόθυμος, σύμφωνα με πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, που επικαλείται η Bild.
H εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κάουντερ και η Άνγκελα Μέρκελ παρακάλεσαν τον Σόιμπλε να αποδεχθεί τη θέση, που αποκτά πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα λόγω της εισόδου των ακροδεξιών του AfD στη Βουλή. Ο Σόιμπλε είναι μακράν ο αρχαιότερος βουλευτής με 45ετή θητεία στην Μπούντεσταγκ.
Αλλά και ο επί πολλά έτη πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Έντμουντ Στόιμπερ, προκρίνει τη μετακίνηση του Σόιμπλε στην προεδρία της Βουλής. Ερωτηθείς αν ο υπουργός Οικονομικών είναι κατάλληλος για το πόστο, δηλωσε: «Είναι αυτονόητο. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει όλες εκείνες τις αρετές που είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα και τη συνοχή της χώρας μας σε τόσο ταραγμένους καιρούς».
Η Κ.Ο. του CDU θα προτείνει τον Σόιμπλε επισήμως για τη νέα του θέση στις 17 Οκτωβρίου. 
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.
Από χθες είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σόιμπλε δέχονταν πιέσεις προκειμένου να αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και να γίνει πρόεδρος του νέου κοινοβουλίου.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Συντηρητικών ενέτειναν την πίεση προς τον Σόιμπλε την Τρίτη, προκειμένου να τερματιστεί η θητεία του στο υπουργείο στο οποίο βρίσκεται από το 2009. Οι αμφιβολίες για το αν μπορεί να μείνει στη θέση του ενισχύθηκαν έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα και το πόσο αυτό περιπλέκει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού. Πρόκειται για πολυπόθητη θέση, ιδιαίτερα για τους Φιλελεύθερους, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται η καγκελάριος.
Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του CDU της Μέρκελ δήλωσε στο Reuters ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να γίνει ο Σόιμπλε πρόεδρος του κοινοβουλίου, εξαιτίας της εισόδου σε αυτό του ακροδεξιού AfD και του κλίματος που αναμένεται να διαμορφωθεί.
Ηδη ο Γκίντερ Ετινγκερ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος προϋπολογισμού, έχει δηλώσει πως ο Σόιμπλε αποτελεί τον ιδανικό υποψήφιο για αυτή τη θέση. Εως τώρα, ο υπουργός Οικονομικών έχει αρνηθεί να κάνει δηλώσεις για το μέλλον του, πέρα από το ότι έχει ξεκαθαρίσει τη διάθεσή του να παραμείνει στην πολιτική.
Ο νέος πρόεδρος της Bundestag θα πρέπει να έχει επιλεγεί έως τις 24 Οκτωβρίου. Τη θέση σήμερα κατέχει ο Νόρμπερτ Λάμερτ του CDU, που δεν διεκδικεί επανεκλογή, ενώ ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπουργός.

epirusblog.gr
5 of 5
Bild: Τέλος το ΥΠΟΙΚ, ο Σόιμπλε θα γίνει πρόεδρος της Βουλής στη Γερμανία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5665530490797448162
item