Γιάννενα: Με το… μπαμπούλα του Εισαγγελέα οι πρώτες 75 συμβάσεις καθαριότητας!

Γιάννενα: Με το… μπαμπούλα του Εισαγγελέα οι πρώτες 75 συμβάσεις καθαριότητας!

Με προπέτασμα… επικοινωνιακού καπνού τη διαβίβαση στοιχείων από την Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων στον Εισαγγελέα για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων που απασχολούσε η ιδιωτική εταιρία καθαριότητας, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, ανακοίνωσε χθες την υπογραφή των πρώτων 75 ατομικών συμβάσεων εργασίας για  την   καθαριότητα σε μονάδες της. 

Στην ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ, γίνεται αναφορά στα κριτήρια ΑΣΕΠ με τα οποία έγινε η επιλογή και στην μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη που θα παρέχεται στους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο  να  παρέχονται πληροφορίες για το ύψος των αποδοχών, το ωράριο (που αρχικά είχε ανακοινωθεί ως εξάωρο), τη διάρκεια των συμβάσεων κλπ, ενώ «φρονίμως ποιών» αποφεύγει  άλλες μεγαλόστομες «εξαγγελίες»- όπως αυτές που είχαν γίνει στο αρχικό στάδιο- περί «αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών» κλπ.


Επιβεβαίωση του «Π.Λ.»
Η χθεσινή ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ επιβεβαιώνει πλήρως τον «Πρωινό Λόγο», ο οποίος σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της 26-27 Αυγούστου 2017 ανέφερε ότι διώχνουν τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω ιδιωτικής εταιρείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για να προσλάβουν 199 νέους – υπαλλήλους με ατομικές συμβάσεις,  οι οποίοι ουσιαστικά θα είναι «όμηροι» των διαθέσεων της Κυβέρνησης  για ορισμένους μήνες (μέχρι τέλους 2018), έτος που για πολλούς θεωρείται εκλογικό.    


Απάντηση έκτοτε δεν δόθηκε,  αλλά αντίθετα στις αρχές Σεπτεμβρίου, μέσω ανακοινώσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφου και Μερόπης Τζούφη έγινε γνωστό ότι αντίστοιχο «πρόγραμμα» έχει δρομολογηθεί και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».


Ζητούμενο η ποιότητα
Οι προσλήψεις εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις, μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ να  εκλαμβάνονται ως «κομματικό κέρδος», όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με την πλειοψηφία των πολιτών και ιδίως των επισκεπτών των νοσοκομείων, που είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και για πρακτικούς λόγους: Τα κριτήρια ΑΣΕΠ σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν την ποιότητα και την παραγωγικότητα όσων προσλαμβάνονται, ειδικά μάλιστα αν επικρατήσει η λογική του συμβασιούχου- ψηφοφόρου. 


Προκύπτουν κι άνεργοι
Εκτός όμως αυτής της πτυχής, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αντιμέτωπος και με τους εργαζόμενους των ιδιωτικών εταιρειών που χάνουν τη δουλειά τους, με αποκλειστική υπαιτιότητα της Κυβέρνησης. Το πολιτικό κόστος στην περίπτωση αυτή, δεν προέρχεται μόνο από τους ανέργους-  σε λίγες ημέρες - εργαζόμενους, αλλά και από την ευρύτερη κοινωνία. 


Η Κυβέρνηση, για το λόγο αυτό, επιχείρησε χθες να «διανθίσει» τις προσλήψεις- μετ΄ απολύσεων- με τη διαβίβαση στον Εισαγγελέα στοιχείων από τη Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τη μισθοδοσία της ιδιωτικής εταιρείας. 


Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Διοίκησης του ΠΓΝΙ και της 6ης ΥΠΕ, έχει διαπιστωθεί απόκλιση ύψους 530.000 ευρώ ετησίως σε σχέση με αυτά που  κατέβαλλε για μισθοδοσία  το Νοσοκομείο σε υλοποίηση της σύμβασης, με το ποσό που κατέβαλε για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές η εταιρία.  


Πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία την οποία είχε υποχρέωση η Διοίκηση να ελέγξει, να τη διαβιβάσει προς διερεύνηση στη Δικαιοσύνη και βεβαίως να αποδοθούν ευθύνες αν προκύψουν όντως παραβάσεις. 


Η συγκεκριμένη περίπτωση- ακόμη και  αν επαληθευθεί -  είναι   όμως μεμονωμένη  και δεν μπορεί  να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για «δικαίωση» της Κυβέρνησης- όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ-  για την έξωση των ιδιωτικών εταιρειών από την καθαριότητα των νοσοκομείων, τη σίτιση, τη φύλαξη κλπ και την «ομηρία» εκατοντάδων εργαζομένων.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Με το… μπαμπούλα του Εισαγγελέα οι πρώτες 75 συμβάσεις καθαριότητας!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2417829071373712521
item