Άρτα: 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Άρτα: 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή
Ρεκόρ συμμετοχής το βράδυ της Παρασκευής στη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη.
Έκλεψε τις εντυπώσεις για ακόμη μια φορά το φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, καταγράφοντας ρεκόρ συμμετοχής το βράδυ της Παρασκευής και αναδείχτηκε στην κορυφαία εκδήλωση του φετινού καλοκαιριού στην πόλη της Άρτας. 
Αποτελώντας σταθμό στην λήξη του καλοκαιριού το φετινό φεστιβάλ με άρτια οργάνωση και άψογη φιλοξενία από τη νεολαία του ΚΚΕ, έκανε έναρξη το βράδυ της Παρασκευής στην ιστορική πλατεία Σκουφά που κατακλίστηκε από κόσμο όλων των ηλικιών με εντονότατη ωστόσο παρουσία των νέων, παιδιών, μαθητών και φοιτητών.
PAPADAKHS KOSTASΙδιαίτερα την πρώτη βραδιά όπου καλλιτεχνικά πλαισιώθηκε από τη συναυλία του γνωστού τραγουδοποιού και ερμηνευτή Μίλτου Πασχαλίδη, δεν περίσσευε ούτε καρέκλα, ενώ για πρώτη φορά εκτός από το πάνω και κάτω διάζωμα της πλατείας ο κόσμος γέμισε ακόμη και το επίπεδο κάτω από τα δέντρα και πάνω στο γκαζόν. 
Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και τη δεύτερη μέρα όταν ένα λαϊκό γλέντι, υπό τον μουσικό Βαγγέλη Κορακάκη και την ορχήστρα του, εκτυλίχθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με το χορό να μην σταματά στιγμή. 
Το βασικό μήνυμα «Το μέλλον δεν θα ‘ρθει από μονάχο του πρέπει να πάρουμε μέτρα κι εμείς», που περικλείεται στους στίχους του ποιητή Βλ. Μαγιακόφκι, αποτέλεσε και το απόσταγμα της πολιτικής ομιλίας του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, με την οποία κηρύχτηκε η έναρξη του φεστιβάλ. 
Ανάμεσα στο μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων την πρώτη μέρα διακρίναμε τον δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη, που παρακολούθησε τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, καθώς επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ζιώβας, τον επικεφαλής του ίδιου συνδυασμού στο Δήμο Αρταίων, δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Παπαϊωάννου, τον ανεξάρτητο περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Γκούντα, κα. 
Σίγουρα παραβρέθηκαν και άλλοι εκπρόσωποι του τόπου, όμως η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που δεν βοηθούσε στον εντοπισμό τους. 
Ο κ. Παπαδάκης, έδωσε έμφαση «στην ανάγκη αντίστασης των νέων και των εργαζομένων» όπως είπε «απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα η οποία παρουσιάζεται ως μονόδρομος στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, κι εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις στη χώρα μας, μέσα ή έξω από τα μνημόνια». 
Την μαζικότητα της εκδήλωσης επισήμανε και ο ίδιος στις δηλώσεις του, ως απάντηση στην αντικομουνιστική προπαγάνδα του τελευταίου διαστήματος, προσθέτοντας πως «αποτελεί το στίγμα της επιρροής και της προσπάθειας που κάνει η κουμουνιστική νεολαία και το ΚΚΕ στην Άρτα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. 
Ειδικά φέτος το κεντρικό θέμα είναι τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση και επιπλέον ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες με την έξαρση του αντικομουνισμού όλων των εκφάνσεων και των αποχρώσεων, με βασική στόχευση της αστικής τάξης να ξεχάσει ο λαός. 
Ένας λαός που έχει πείρα και γνώση από τους παππούδες του στην πάλη των κουμουνιστών που και με τη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης, οδήγησε στην ήττα του φασισμού, τη συντριβή του και τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών. Θέλουν να ξεριζωθεί η μνήμη του». 
«Ο σοσιαλισμός είναι οδηγός»
Επιμένοντας στο επίκαιρο του θέματος, όπως αυτό βρέθηκε στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας απ’ αφορμή του συνεδρίου της Εσθονίας, ο κ. Παπαδάκης, πρόσθεσε: «Επιμένουν απέναντι στις μεγάλες κατακτήσεις του λαού και των εργαζομένων, οι οποίες ακόμη μαγνητίζουν. 
Μιλώ για τις μεγάλες κατακτήσεις στις σοσιαλιστικές χώρες, οι οποίες έλυσαν μερικά βασικά προβλήματα για τα οποία ακόμη σήμερα δεινοπαθούν οι εργαζόμενοι, κι αποτελούν ζητούμενα, όπως: υγεία, παιδεία, πρόνοια , κατοικία, σιγουριά για το μέλλον. 
Νομίζω όμως ότι το μήνυμα του φετινού φεστιβάλ είναι πως όσο κι αν προσπαθούν να διαστρεβλώσουν, να συκοφαντήσουν με τερατουργήματα τον σοσιαλισμό, είναι οδηγός. Και είναι οδηγός όχι μόνο για άλλους λαούς που απλά έχουν ακούσει για αυτόν, αλλά και για τις χώρες όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός υπάρχει σήμερα νοσταλγία συγκρίνοντας τι είχαν και τι έχασαν από εκείνα τα χρόνια. 
Νομίζουμε ότι το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι πρέπει αν σκεφτούν και να έχουν την ιστορική πείρα πως ο αντικομουνισμός συνδέεται και συνοδεύεται από σκληρά αντεργατικά μέτρα, από επίθεση στα δικαιώματα και περιστολή σε ελευθερίες και νέο γύρω ιμπεριαλιστικών πολέμων. 
Έτσι σήμερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει τα νέα βάρβαρα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης οι εργαζόμενοι να είναι προετοιμασμένοι. Χρειάζεται οργανωμένη πάλη για να μην νομιμοποιηθούν στους χώρους δουλειάς.
PASXALIDHS MILTOSΠρέπει σήμερα να οργανώσουν την πάλη τους χωρίς καθυστέρηση και με απαρχή της κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις της ΔΕΘ να δοθεί ηχηρή απάντηση και χτύπημα σε όλα τα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγάλου κεφαλαίου». 
άθε άλλο παρά μόνη
Στο ερώτημα για το αν το ΚΚΕ ως πολιτική δύναμη θα συνεχίσει μόνη εναντίων όλων, ο κ. Παπαδάκης απάντησε: «Κοιτάξτε, νομίζουμε ότι οι κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα που οργάνωσε το ΚΚΕ και στις οποίες συνέλαβαν οι κομουνιστές μέσα από τα ταξικά συνδικάτα κάθε άλλο παρά μόνοι τους ήταν. Διότι ήταν μαζικές οι απεργίες και όσες έγιναν μέσα στο καλοκαίρι στον επισιτισμό-τουρισμό στους ναυτεργάτες και επρόκειτο για σημαντικές απεργίες που οργανώθηκαν σε καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας.
Θεωρούμε ότι αυτός είναι ο δρόμος. Σήμερα πρέπει να σπάσει η απογοήτευση, να σπάσει η ηττοπάθεια που έχει φέρει η κυβέρνηση σε μάζες εργαζομένων και δεν υπάρχει περιθώριο για ανοχή. Οι εργαζόμενοι να αναλογιστούν ότι οι προειδοποιήσεις που τους είπε έχουν επιβεβαιωθεί. Όμως δεν φτάνει αυτό. 
Πρέπει να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και απαιτείται πλέον συμπόρευση και συσπείρωση. Να αναλογιστούν ότι σήμερα και η ΝΔ από κει που θα το αφήσει η σημερινή κυβέρνηση θα το συνεχίσει αυτή, γιατί όπως έχει πει «το κράτος έχει συνέχεια». 
Άρα έχει σημασία να μαζικοποιηθούν οι αγώνες, να δυναμώσει η πάλη και να σκεφτούν ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Και η προσπάθεια της κυβέρνησης σήμερα να περάσει νόμο που περιστέλλει το δικαίωμα στην απεργία, δείχνει ακριβώς το φόβο τους για τις κινητοποιήσεις. 
Και αποδεικνύει στην πράξη ότι έχει νόημα, λοιπόν, η απεργία και η κινητοποιήσεις, και άρα πρέπει τώρα να οργανώσουν τον αγώνα τους πριν να είναι πολύ αργά». 
«Μαγειρείο» αντεργατικών μέτρων το Ευρωκοινοβούλιο 
Με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή ο κ. Παπαδάκης απάντησε και στην ερώτησή μας αναφορικά με την εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας «Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ένα μαγειρείο προώθησης αντεργατικών μέτρων. 
Κι αυτό φαίνεται με τα μέτρα όλο το τελευταίο διάστημα κι όχι μόνο αυτά στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες. Προχθές ανακοινώθηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν. Διάλυση εθνικών συλλογικών συμβάσεων, χτύπημα του ωραρίου, να τελειώνει το οχτάωρο για τους εργοδότες και 8% κάτω η φορολογία των επιχειρήσεων. 
Μιλάμε για μέτρα που αφορούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα αν έχουν μνημόνιο, έλλειμμα ή χρέος οι χώρες αυτές. Οπότε είναι κοινή η μοίρα των εργαζομένων και πρέπει να βρεθούν σε συμμαχία και οι αυτοαπασχολούμενοι. 
Βλέπετε τι γίνεται σήμερα με τους πτηνοτρόφους παραγωγούς στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό της Άρτας που έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή σας, οπότε χρειάζεται αυτή σημασία και των αγροτών και των μικρών εμποροβιοτεχνών κι όλων των αυτοαπασχολούμενων, που διαλύονται και συγκρούονται με έναν όγκο κι όλων φορολογικής επίθεσης. 
Πρέπει να σημάνει τώρα η δική τους αντεπίθεση για την ανάκτηση δικαιωμάτων, για τις σύγχρονες ανάγκες τους, την ανάκτηση των απωλειών, γιατί μόνο σε αυτό το δρόμο θα υπάρξει διέξοδος». 
Εξάλλου στην διάρκεια της ομιλίας του από βήματος ο κ. Παπαδάκης έκανε εκτενέστερη αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πτηνοτροφικός συνεταιρισμός, υπογραμμίζοντας: «Στους εργαζόμενους δεν αφήνεται άλλη επιλογή παρά να διαλέξουν το σχοινί που θα κρεμαστούν». 
FESTIVAL2Αρίστη οργάνωση και φιλοξενία 
Ασφαλώς το φεστιβάλ αποτελεί ιστορική πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση και στην Άρτα. 
Όπως πάντα οι νεολαία της ΚΝΕ πρέπει να σημειωθεί ότι πήρε άριστα στην οργάνωση και τη φιλοξενία. 
Στο χώρο λειτούργησαν σημεία διάθεσης ποτών και ψησταριές που …πήραν φωτιά και δεν προλάβαιναν τη ζήτηση. Στη σκηνή του φεστιβάλ όπως συμβαίνει πάντα βρήκαν από νωρίς χώρο έκφρασης και άλλα τοπικά καλλιτεχνικά σχήματα, δημιουργοί και ερμηνευτές, ενώ επίσης υπήρξαν χώροι διάθεσης βιβλίων, κλπ.
ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2413569385498231188
item