Άρτα: Στα 34 περίπτερα «Κεράστηκαν Ήπειρο»

Άρτα: Στα 34 περίπτερα «Κεράστηκαν Ήπειρο»

Πάνω από 2.000 άτομα στην έκθεση που διοργάνωσε η Περιφέρεια στην Άρτα.
Περί τα 2.000 άτομα «Κεράστηκαν Ήπειρο» το τριήμερο Παρασκευής 7 έως και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στην ομώνυμη έκθεση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου στην Άρτα. 

Στα 34 περίπτερα που στήθηκαν περιμετρικά στην πλατειά Σκουφά με φόντο τον ιστορικό ναό της Παρηγορήτριας οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις από προϊόντα που παράγονται και τυποποιούνται στην Ήπειρο, και τα οποία ανέδυαν όλη την φρεσκάδα και τα αρώματα της. 

Η έκθεση με σκοπό την στήριξη των μικρών παραγωγών τυποποιητών που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ήταν η τρίτη κατά σειρά και σύμφωνα με τους συμμετέχοντες η πλέον επιτυχημένη.

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT APO BIKY

Είχε προηγηθεί η αντίστοιχη σε Σύβοτα και Πρέβεζα, όμως φάνηκε πως οι Αρτινοί επισκέπτες δεν τίμησαν μόνο με την παρουσία τους συμμετέχοντες παραγωγούς αλλά και αυτά καθ’ αυτά τα προϊόντα, κάνοντας στατιστικά τις περισσότερες αγορές.

Ίσως σε τοπικό επίπεδο να έχει καλλιεργηθεί μια κουλτούρα αναζήτησης και επιβράβευσης των τοπικών αγνών προϊόντων, στην οποία να έχουν συμβάλει και άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις. Ίσως πάλι το ανεπτυγμένο αίσθημα φιλοξενίας που χαρακτηρίζει την Άρτα να καταγράφηκε και σε αυτή την έκθεση στην όποια πράγματι οι περισσότεροι παραγωγοί αναλογικά ήρθαν από άλλους νομούς. 

Σε κάθε περίπτωσης όμως το εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου πέτυχε σε ότι αφορά την πρώτη διοργάνωση και μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο για να οικοδομηθεί η συνέχεια. 

Εξάλλου ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος επιστρέφοντας από το εξωτερικό επισκέφτηκε το βράδυ της Κυριακής την Έκθεση, μας δήλωσε ικανοποιημένος από την εικόνα που πήρε και κυρίως επισήμανε: «Εμείς το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε. 

Όποιον παράγει θα τον στηρίζουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Πιστεύουμε ότι η Ήπειρος πρέπει να στηριχτεί στον πρωτογενή τομέα για να προχωρήσει στο μέλλον». 

Αίσθηση προκαλούσε και στους επισκέπτες με πολλούς εκ των οποίων το συζητήσαμε στο περιθώριο, η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων στην εν λόγω διοργάνωση, οι οποίοι μάλιστα με πλατιά χαμόγελα απευθύνονταν στο κοινό και παρουσίαζαν το προϊόν τους. 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για νέους καλλιεργητές, παραγωγούς, μελισσοκόμους ή κτηνοτρόφους που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους ακόμη και σε πανεπιστημιακές σχολές, επιστρέφοντας για να επενδύσουν στον τόπο τους. 

Το μεράκι με το οποίο παρουσίαζαν τα προϊόντα τους, ήταν ενδεικτικό της αγάπης τους για αυτό που έχουν επιλέξει να κάνουν. 

Ωσάν ανεκτίμητα στολίδια τα προϊόντα της Ηπειρωτικής γης κοσμούσαν τα περιπτερά τους.

Παραδοσιακά γιαούρτια, κρέμες και κεφίρ, σε εφαρμογή συνταγής της γιαγιάς, μέχρι αρωματικά φυτά και βότανα, αιθέρια έλαια βοτάνων, ρίγανη, θρούμπι, και τσάι του βουνού, γαύρο και γαρίδα Αμβρακικού σε φυσικό χυμό, μέλι τοπικής παραγωγής, βασιλικό πολτό και γύρη, φακές φασόλια και άλλα ψυχανθή, ελιές όλων των ειδών και ελαιόλαδο, ακόμη και βιολογικής παραγωγής, φυσικό χυμό ρόδι και τυποποιημένες σπιτικές μαρμελάδες από τον ίδιο καρπό, μύρτιλα βιολογικής καλλιέργειας αποξηραμένα και μαρμελάδα σε συνδυασμό με βατόμουρο και κράνο, κρασί και βραβευμένο τσίπουρο.

Πεπαλαιωμένο τσίπουρο που ο εμπνευστής του το αποκαλεί και «ουίσκι των Τζουμέρκων» το οποίο σε οχτώ μήνες έχει πάρει ήδη 4 βραβεία, κηραλοιφές, λικέρ φασκόμηλου και λεβάντας, φυσικό τοματοπολτό με παραδοσιακή παρασκευή και τυποποίηση καθώς και λαχανικά σε συσκευασία, παραδοσιακά λουκάνικα, χειροποίητα ζυμαρικά με βιολογικά υλικά και ό,τι άλλο μπορεί να δωρίσει η φύση αν κάποιος με αγάπη την καλλιεργήσει, πρόβαλαν κατά μήκος των περιπτέρων.

Η έναρξη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής με το χορευτικό του Συλλόγου «Κωστηλάτα». Φορώντας την παραδοσιακή Ηπειρώτικη Φορεσιά, τα μέλη του παρουσίασαν έξι Ηπειρώτικους χορούς ακριβώς για να τιμήσουν τον τίτλο της «Κερνάμε Ήπειρο». 

Στο χώρο βρίσκονταν από νωρίς ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, ο οποίος υποδέχθηκε και τον Μητροπολίτη Άρτας κ. Καλλίνικο ενώ η υπεύθυνη για την διοργάνωση από την Περιφέρεια, Σοφία Φούκη, ανέλαβε την ξενάγησή του. 

Επίσης με τους παραγωγούς συνομίλησε ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Τσίρκας που επισκέφτηκε την έκθεση την πρώτη ημέρα, ενώ παρόντες ήταν περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων. Τόσο την πρώτη βραδιά (Παρασκευή) όσο και την τελευταία (Κυριακή) από τις 8:30 και μέχρι τις 10:30 επικρατούσε αδιαχώρητο από επισκέπτες. 

Λιγότερος ήταν ο αριθμός μόνο το Σάββατο το βράδυ, ίσως και άλλων υποχρεώσεων. Όμως συνολικά η επισκεψιμότητα ήταν μεγάλη και ικανοποιημένοι αναχώρησαν οι παραγωγοί από την όλη διοργάνωση.

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT A1

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT A2

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT APO BIKY 1

 KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT APO BIKY 2

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT APO BIKY 3

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT APO BIKY 4

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT BASILAKH PSATHAS KALLINIKOS

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT SIMOY

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT TSIRKAS GKOYNTAS

KERNAME HPEIRO ARTA 2017 SEPT XOROS

ixotisartas.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Στα 34 περίπτερα «Κεράστηκαν Ήπειρο»
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4307595066023011878
item