Μήνυμα επιτάχυνσης της 3ης αξιολόγησης από το Eurogroup

Μήνυμα επιτάχυνσης της 3ης αξιολόγησης από το Eurogroup

Σαφές μήνυμα να επιταχύνει την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και να ολοκληρώσει πριν το τέλος του χρόνου έστειλαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup στο Ταλλίν της Εσθονίας την στιγμή που οι επικεφαλής των θεσμών έστειλαν αυστηρό μήνυμα για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η δικαστική διαμάχη με τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισαν τις δυσμενείς συνέπειες που έχει στην αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ η υπόθεση Γεωργίου ενώ ο επικεφαλής του ΕSM κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε πως αν η υπόθεση αφεθεί "δημιουργεί πρόβλημα στους επενδυτές".

Σε ερώτηση κατά πόσο θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα το 2018 αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι , ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως ότι η επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές αλλά ότι και αυτές θα πρέπει να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο. 


Ο ίδιος ανέφερε πως στα μέσα του επόμενου μήνα θα γίνει η συζήτηση για τα στοιχεία των προϋπολογισμών του 2018 των κρατών μελών.

Όσον αφορά το κατά πόσο θα χρειαστεί γίνει ανάλυση ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (Αsset quality review), κάτι το οποίο υποστηρίζει το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ κ Κερε τόνισε πως η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη για κάτι τέτοιο αλλά ότι δεν βρίσκει την ανάγκη για AQR αλλά για νέα stress tests πριν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, με τρόπο που θα ικανοποιεί και το ΔΝΤ.

Ο Μπενουά Κερέ προειδοποίησε για τις ολιγωρίες στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων. 


Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ ζήτησε από τις αρχές να βιαστούν και εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες σημειώνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα απέχει ακόμα περί τα 35,3 δις από το επίπεδο του 2015. 

Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα, αλλά το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κρίσιμο και η μείωσή τους πρέπει να επιταχυνθεί. 
epirusblog.gr
5 of 5
Μήνυμα επιτάχυνσης της 3ης αξιολόγησης από το Eurogroup
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2028315275246995146
item