Ο «Ιρμα-γεδδών» μετατρέπει Κούβα και Φλόριντα σε περιοχές-φαντάσματα - 21 νεκροί

Ο «Ιρμα-γεδδών» μετατρέπει Κούβα και Φλόριντα σε περιοχές-φαντάσματα - 21 νεκροί

Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τις ακτές - Συνωστισμός σε αυτοκινητοδρόμους και αεροδρόμια - Ο κυκλώνας άρχισε να επηρεάζει την Κούβα.

Σε περιοχές-φαντάσματα έχουν μετατραπεί η Κούβα και οι ακτές της Φλόριντα, καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν με κάθε τρόπο τις περιουσίες τους, προκειμένου να ξεφύγουν από τη μανία της φύσης και τις συνέπειες του υπερκυκλώνα Ίρμα, ο οποίος πλησιάζει απειλητικά.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ο «Ιρμα-γεδδών» πέρασε από τις Μπαχάμες νωρίτερα και πλησιάζει με ανέμους 250 χιλιομέτρων την ώρα την Κούβα, ενώ θα αρχίσει να επηρεάζει τις ακτές της Φλόριντα, στη χερσόνησο της οποίας θα «πέσει» την Κυριακή. 

Οι ισχυροί άνεμοι που συνοδεύουν τον κυκλώνα, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σε κατηγορία 4, παραμένει ωστόσο επικίνδυνος, άρχισαν να πλήττουν από σήμερα την ανατολική Κούβα.

Η πρώτη κοινότητα όπου έγιναν αισθητές οι επιπτώσεις του κυκλώνα τα ξημερώματα είναι η Μπαρακόα, ένα τουριστικό θέρετρο στα ανατολικά της χώρας που καταστράφηκε πέρυσι από τον κυκλώνα Μάθιου. 

Ο Τόνι Μάτος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου προστασίας, έκανε λόγο, μιλώντας σε κρατικά ΜΜΕ, για ανέμους που φθάνουν τα 60 χιλιόμετρα την ώρα και «μέτριας έκτασης πλημμύρες» από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, ο κυκλώνας δεν αναμένεται να προσεγγίσει επικίνδυνα τις ανατολικές ακτές της νήσου, όμως η Ίρμα θα πλήξει τα βόρειες ακτές από την Παρασκευή το βράδυ. 

Στις 17.00 ώρα Ελλάδας, ο κυκλώνας βρισκόταν σε απόσταση 115 χιλιομέτρων από τις βορειοανατολικές ακτές της νήσου, σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές. Κύματα ύψους 5 μέτρων καταγράφθηκαν στην περιοχή Πούντα Λουκρέσια (βορειοανατολικά).

Συνολικά 200.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών ή σε καταφύγια των αρχών, ιδίως στις επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Αβίλα, στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε στα δεδομένα που έλαβε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Στις τουριστικές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως τις νήσους "Κάγιος" στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.

Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 21 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες σε υποδομές και ιδιωτική περιουσία.



Εγκαταλείπουν με κάθε μέσο τη Φλόριντα

Την ίδια στιγμή ένας πανικός επικρατεί στη Φλόριντα, οι κάτοικοι της οποίας αποχωρούν με κάθε μέσο, προκαλώντας συνωστισμό σε αυτοκινητόδρομους και αεροδρόμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το αυτοκίνητο χρειάζονται έως και 9 ώρες για να απομακρυνθούν από το Μαϊάμι, καθώς χιλιάδες κάτοικοι εγκαταλείπουν τις οικίες τους, κατευθυνόμενοι σε άλλες πολιτείες, σε φίλους ή συγγενείς.

Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.

Ο κυκλώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο της Πολιτείας, θα φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η Ίρμα, που έχει εξασθενίσει ελαφρά και πλέον θεωρείται κυκλώνας κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα), έχει φτάσει στην Κούβα και στη συνέχεια αναμένεται ότι θα πλήξει τις Μπαχάμες, πριν κατευθυνθεί βορειότερα, στη Φλόριντα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

"Ο κυκλώνας είναι έχει επικές διαστάσεις, είναι ίσως ο μεγαλύτερος που έχουμε δει ποτέ. Μείνετε ασφαλείς και φύγετε από την πορεία του, αν είναι δυνατόν" ήταν η έκκληση που απηύθυνε και πάλι σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους κατοίκους της Φλόριντας. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας τους κάλεσε επίσης "να ετοιμαστούν για την εκκένωση σύντομα".

Όμως, μολονότι ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανεφοδιαστούν τα βενζινάδικα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε καύσιμα. Από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ έχουν εξαφανιστεί και τα είδη πρώτης ανάγκης. 

Πάνω από 14.000 στρατιώτες «επί ποδός πολέμου»

Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στη Φλόριντα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.

Στο Μαϊάμι Μπιτς, το παραλιακό θέρετρο που συνήθως είναι γεμάτο με τουρίστες, επικρατούσε ερημιά και πολλά καταστήματα είχαν ήδη κλείσει. 

Η Ίρμα ενδέχεται να πλήξει την περιοχή αυτή με ιδιαίτερη σφοδρότητα και να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες. "Ελπίζω ότι θα έρθει από τα νότια και θα μείνει εκεί, σε διαφορετική περίπτωση τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα", είπε ο 67χρονος ιδιοκτήτης ενός κλαμπ


 


Προειδοποίηση τρόμου από τον διευθυντή της FEMA: Καταστροφική για τις ΗΠΑ η Ίρμα

Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) «το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό». 

«Η Ίρμα πρόκειται να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά, την ώρα που εντείνονται οι προετοιμασίες για τον τυφώνα που αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.


Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Λονγκ προειδοποίησε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο, ενώ ολόκληρα τμήματα της πολιτείας δεν θα έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. 

Επανέλαβε τις συστάσεις προς τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή, ειδικότερα εκείνοι που διαμένουν στα σημεία από όπου θα περάσει ο τυφώνας. 

«Δεν γνωρίζω κανέναν στη Φλόριντα που να είναι έμπειρος», προφανώς για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

«Είναι αρκετά έγκυρες αυτές οι προβλέψεις  που δείχνουν ότι η Ίρμα θα πλήξει τη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο και οι άνεμοι, καθώς και οι καταιγίδες που συνοδεύουν τον τυφώνα μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί», σημείωσε ο Λονγκ

Περισσότεροι από 8.000 μέλη της FEMA έχουν επιστρατευτεί προκειμένου να προετοιμάσουν την Φλόριντα για την επέλαση του τυφώνα, καθώς και να συνδράμουν στις προσπάθειες αναδόμησης από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας την περασμένη εβδομάδα. 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, ενώ ο τυφώνας - τέρας ετοιμάζεται να πλήξει την πολιτεία, προειδοποίησε τους κατοίκους ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα σπίτια τους. 

«Ο τυφώνας είναι πολύ μεγαλύτερος από την πολιτεία μας. Όλοι οι πολίτες της Φλόριντα θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν», τόνισε ο Σκοτ, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε όλους όσους ήδη βρίσκονται καθ΄οδόν προς τα βόρεια και συνέστησε υπομονή. 

«Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε στην κίνηση. Είμαι σίγουρος ότι είναι ενοχλητικό. Οι εκκενώσεις δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο, αλλά είναι το μόνο μέσο για να μείνετε ασφαλείς», πρόσθεσε.

Πάνω από 4 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις θα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα

Οι συνέπειες ωστόσο, θα είναι μεγάλες σε όλα τα επίπεδα. Ο κυκλώνας Ίρμα απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξυπηρετεί η εταιρεία Power & Light (FPL) της Φλόριντας, επηρεάζοντας την καθημερινότητα περίπου 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, επισήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρισμού.

«Όλοι στη Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις επιπτώσεις της καταιγίδας» δήλωσε ο Έρικ Σιλάτζι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές της FPL να προετοιμαστούν για μια διαδικασία αποκατάστασης του δικτύου διάρκειας πολλών εβδομάδων.

Η FPL είναι η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα εξυπηρετώντας περίπου το 50% των 20,6 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας.

Ο κυκλώνας Ίρμα θέτει πολύ μεγαλύτερη απειλή για το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα σε σύγκριση με τον κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, διότι η Ίρμα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και να οδηγήσουν στο κλείσιμο πυρηνικών και άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

«Αυτή η καταιγίδα είναι κάτι το πρωτόγνωρο όσον αφορά την ισχύ και το μέγεθός της. Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και πιθανόν θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τμήματα του δικτύου εξυπηρέτησης μας» σημείωσε ο Σιλάγκι, που προειδοποίησε επιπλέον ότι οι άνεμοι που αναμένονται θα μπορούσαν να ξηλώσουν τους στύλους ηλεκτροδότησης.

Η απειλή του κυκλώνα είναι τέτοια που η FPL σχεδιάζει να κλείσει τους δύο πυρηνοηλεκτρικούς σταθμούς της. Μία από τις πυρηνικές της μονάδες, η Turkey Point, βρίσκεται νότια του Μαϊάμι κοντά στο νότιο άκρο της Φλόριντας, πλησίον της περιοχής που η Ίρμα αναμένεται να πλήξει νωρίς το πρωί της Κυριακής.









epirusblog.gr
5 of 5
Ο «Ιρμα-γεδδών» μετατρέπει Κούβα και Φλόριντα σε περιοχές-φαντάσματα - 21 νεκροί
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5362009263713015937
item