Ήπειρος: Το… 2023 το φυσικό αέριο στην Ήπειρο! Ήπειρος: Το… 2023 το φυσικό αέριο στην Ήπειρο! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Το… 2023 το φυσικό αέριο στην Ήπειρο!

Ήπειρος: Το… 2023 το φυσικό αέριο στην Ήπειρο!
Ανακοινώθηκαν οι επεκτάσεις των δικτύων φυσικού αερίου ανά την Ελλάδα, με την Ήπειρο
να συγκαταλέγεται στις τελευταίες περιοχές της χώρας που θα φτάσει το αέριο - Χιλιόμετρα
νέων αγωγών θα καλύψουν σχεδόν όλη την επικράτεια. 
Τη δημιουργία νέων δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την ελληνική επικράτεια προοιωνίζεται η επέλαση νέων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων από τις τρεις εταιρείες διανομής.
Δίπλα στα προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη, προ των πυλών βρίσκονται και νέες μεγάλες επενδύσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Ήπειρος, για μια ακόμη φορά και για ένα ακόμη μείζον ζήτημα ανάπτυξης, συγκαταλέγεται στις αδικημένες περιοχές.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, το φυσικό αέριο στην Ήπειρο, θα έρθει κάπου… ανάμεσα στο 2020 και το… 2023!
Ειδικότερα, αύξηση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 20% προβλέπει το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2021» της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ).
Αντιστοίχως, το πλάνο ανάπτυξης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), για την ίδια περίοδο, περιλαμβάνει 18.000 παροχές, 100 χλμ. τεχνικά έργα και ανάπτυξη δικτύου. Αυτά ανακοινώθηκαν στην ημερίδα για το φυσικό αέριο που διοργάνωσε την Τετάρτη το ΤΕΕ.
Όσο για την υπόλοιπη χώρα η ΔΕΔΑ ΑΕ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος) προτίθεται να επενδύσει 142 εκ. ευρώ σε ανάπτυξη δικτύων προκειμένου να δημιουργήσει νέες αγορές αερίου, σε πρώτη φάση (2018 – 2021) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, σε δεύτερη φάση (2019 – 2023) σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία και σε τρίτη φάση (2020 – 2023) σε Ήπειρο, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Θόδωρο Τερζόπουλο, οι διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης θεώρησαν ως επιλέξιμες τις δαπάνες για τη σύνδεση στα ήδη ενεργά δίκτυα (άρα δωρεάν τέλη σύνδεσης για τους καταναλωτές). 
Η ΔΕΔΑ, με βάση αυτήν τη διευκόλυνση, στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει τη σύνδεση όσων καταναλωτών το ζητήσουν και βρίσκονται επί των δικτύων στις πόλεις των Σερρών και της Χαλκίδας και σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης του κοινού, σε Λαμία, Θήβα και Κατερίνη, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση ένταξης στα πιλοτικά προγράμματα του Κιλκίς και της Δράμας.
Το όφελος από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη περίοδο 2018-2036, μετά την ολοκλήρωση των έργων της ΔΕΔΑ στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στ. Ελλάδας, εκτιμάται στα 2,211 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία σχεδιάζεται η κατασκευή 438 χιλιομέτρων (χλμ.) νέου δικτύου φτάνοντας τα 2.608 χλμ. το 2021 από 2.170 χλμ. το 2016. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2017 - 2021 ανέρχονται σε 97 εκατ. ευρώ. Σε τέσσερα χρόνια, οι συμβάσεις σύνδεσης αναμένεται να διαμορφωθούν περίπου στις 357.000 και το σύνολο των διανεμηθέντων όγκων αερίου θα φτάσει τα 400 εκατ. κυβικά.
Σήμερα, η διείσδυση του δικτύου παρέχει τη δυνατότητα διανομής φυσικού αερίου σε 12 δήμους στη Θεσσαλονίκη και σε επτά στη Θεσσαλία. 
Με σκοπό την παροχή της δυνατότητας σύνδεσης στο Δίκτυο Φυσικού Αερίου σε ακόμα περισσότερους κατοίκους, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ σχεδιάζει επεκτάσεις στις υφιστάμενες περιοχές, καθώς και σε άλλες 12 στη Θεσσαλονίκη και σε 12 νέες περιοχές στη Θεσσαλία.
Για την Ήπειρο ωστόσο, όπως έχουν συνηθίσει οι Ηπειρώτες τα τελευταία χρόνια, ο εμπαιγμός συνεχίζεται και οι όποιες αναλυτικές ανακοινώσεις που υπήρχαν για Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, δεν υπήρξαν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δική μας περιοχή…
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Το… 2023 το φυσικό αέριο στην Ήπειρο!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3727879841964152086
Σχόλια
item