Πρέβεζα: 16χρονη μαθήτρια από την Πρέβεζα με υποτροφία σε Κολλέγιο της Ιαπωνίας!

Πρέβεζα: 16χρονη μαθήτρια από την Πρέβεζα με υποτροφία σε Κολλέγιο της Ιαπωνίας!

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το σχολείο πρέπει συστηματικά να καλλιεργεί την αγάπη για τη γνώση και την κριτική σκέψη. Μέσα σε αυτό πρέπει να καλλιεργείται η τεκμηριωμένη νεανική άποψη και ο σεβασμός στη γνώμη των άλλων. 

Η αριστεία να βιώνεται σαν πάθος για γνώση και διαρκή προσπάθεια βελτίωσης και όχι σαν στείρος ανταγωνισμός και κυνήγι βαθμοθηρίας. 


Αλλιώς, τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας. Κινδυνεύουμε ως κοινωνία με τη φυγή όχι μόνο των καλύτερων μυαλών μας μετά τις σπουδές τους, αλλά ακόμη και από τις πρώτες λυκειακές τάξεις. Όπως η ιστορία της μικρής Ξένιας Σοφιανού από την Πρέβεζα. 

Η δεκαεξάχρονη μαθήτρια από το 1ο ΓΕΛ  Πρέβεζας  επιλέχθηκε μαζί με άλλους οκτώ Έλληνες μαθητές (η μοναδική από την Ήπειρο) να παρακολουθήσει τις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου στο κολλέγιο της UWC ISAK της Ιαπωνίας κερδίζοντας μία πλήρη υποτροφία. 

Σε μια σύντομη κουβέντα με την Ξένια, που την συναντήσαμε στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσει για το μακρινό της ταξίδι, μας είπε ενδιαφέροντα πράγματα.   


Η συνέντευξη
• Ξένια μίλησε μας για την απόφασή σου σε αυτή τη νεαρή ηλικία να συνεχίσεις το σχολείο σε τόσο μακρινή χώρα όπως είναι η Ιαπωνία.


-Βιώνοντας την δύσκολη κατάσταση της ελληνικής εκπαίδευσης έψαχνα να βρω τρόπους για να βελτιώσω τις γνώσεις μου και να αποκτήσω όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για την απαιτητική αγορά εργασίας. 


Ανακαλύπτοντας το πρωτοπόρο κίνημα των UWC και εξερευνώντας την φιλοσοφία που πρεσβεύει και τους στόχους που επιδιώκει, συνειδητοποίησα ότι ολόκληρο το πνεύμα του κινήματος ταιριάζει με τις αντιλήψεις και τα ιδανικά μου για την εκπαίδευση και τις σχέσεις μεταξύ ατόμων και λαών. 

Δίχως δεύτερη σκέψη έκανα αίτηση για να συμμετάσχω στην διαδικασία επιλογής Ελλήνων μαθητών που διοργάνωνε η Ελληνική Επιτροπή των UWC. 

Μετά από μια απαιτητική, αλλά συγχρόνως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικασία αρκετών μηνών και δεδομένων των επιδόσεών μου, μου προσφέρθηκε μια θέση με πλήρη υποτροφία στο UWC κολλέγιο της Ιαπωνίας (UWC ISAK Japan), το οποίο βρίσκεται σε ένα πανέμορφο campus στην πόλη Karuizawa της Ιαπωνίας.

• Πώς νιώθεις με αυτή την επιλογή; 
-Η χαρά της επίτευξης του στόχου μου παραμένει απερίγραπτη και νιώθω καθήκον μου να εκπροσωπήσω την χώρα μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ένα τόσο πολυπολιτισμικό περιβάλλον, διαδίδοντας με μεγάλη περηφάνια και χαμόγελο την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελλάδας. Τα UWC συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα οποία μάταια αναζητώ στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. 


Άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπω την εκπαίδευση. Κάθε UWC σχολείο είναι ένα περιβάλλον το οποίο σε εμπνέει και σε ωθεί να δημιουργήσεις, να αμφισβητήσεις, να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό και τις δυνατότητές σου. Να κάνεις πράξη τις ιδέες σου και να κάνεις λίγο καλύτερο τον κόσμο τον οποίο κληρονόμησες από τους μεγαλύτερους. 

• Πώς ήταν οι επιδόσεις σου ως τώρα στο σχολείο;
-Οι επιδόσεις μου στο σχολείο ήταν «άριστες». Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπεις σε ένα UWC να είσαι «μαθητής του 20».


• Πες μας λίγα λόγια για το οικογενειακό σου περιβάλλον…
-Οι γονείς μου με μεγάλωσαν με αρκετή εμπιστοσύνη και ελευθερία, κάτι το οποίο με βοήθησε να αναλαμβάνω τις συνέπειες των πράξεών μου. Τους ευχαριστώ που μου έδωσαν τα κατάλληλα εφόδια για να μπορώ να ανοίξω τα φτερά μου και να ακολουθήσω τα όνειρά μου. Αυτό που θα μου λείψει περισσότερο, ωστόσο, είναι οι δύο μικρότερες αδερφές μου.


• Τι δρόμοι σου ανοίγονται μετά την αποφοίτησή σου από το κολλέγιο και τι σκέφτεσαι να κάνεις στο μέλλον;
-Οι περισσότεροι απόφοιτοι των UWC με την ολοκλήρωση των σπουδών τους εξασφαλίζουν το διεθνές απολυτήριο- International Baccalaureate (IB), το οποίο θεωρείται παγκοσμίως ως εφόδιο για εισαγωγή σε αξιόλογα πανεπιστήμια ολόκληρου του κόσμου. 


Θα προσπαθήσω σκληρά να συνεχίσω τις σπουδές μου με υποτροφία σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, στην Νομική ή στον τομέα Διεθνών Σπουδών. 

• Ξένια, πες μας λίγα λόγια για τα UWC…
-Τα Κολλέγια του Ηνωμένου Κόσμου (United World Colleges) αποτελούν ένα πρωτοπόρο, εκπαιδευτικό κίνημα που στόχο έχει να αναγάγει την εκπαίδευση σε μια δύναμη που διαμορφώνει και ενώνει ανθρώπους, κουλτούρες και λαούς για την ειρήνη και την βιώσιμη ανάπτυξη. 


To διεθνές κίνημα των UWC γεννήθηκε με την ίδρυση του πρώτου Κολλεγίου, το 1962 από τον ιδεαλιστή Γερμανό παιδαγωγό Kurt Hahn, στην Ουαλία. Σήμερα τα UWC απαρτίζονται από 17 διεθνή σχολεία και κολλέγια σε διάφορα μέρη του κόσμου. 

• Τέλος, μίλησέ μας για το σύστημα υποτροφιών των UWC. Πολύ αισιόδοξο για τις δύσκολες εποχές που διανύουμε να προσφέρεται ένα τόσο ευρύ φάσμα υποτροφιών σε μαθητές.
-Κατά την γνώμη μου, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες επιλέγονται με κριτήριο την αξία και τις ικανότητές τους, ανεξάρτητα από το κοινωνικό, θρησκευτικό ή οικονομικό τους υπόβαθρό, και ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών επιδέχονται οικονομική ενίσχυση σε μορφή υποτροφίας. Δεν αποκλείεσαι, δηλαδή, εξαιτίας της καταγωγής σου ή της κοινωνικής σου τάξης. 


Η οικονομική κατάσταση των γονιών σου δεν σε περιορίζει, δεν σε εμποδίζει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου. Όταν έκανα την αίτηση για τα UWC ήταν η πρώτη φορά που δεν βρήκα την πόρτα κλειστή. 

Είναι ένα κίνημα όπου όλοι έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν πρόσβαση σε μία εκπαίδευση κορυφαίας ποιότητας, που θα τους βοηθήσει να αλλάξουν τους εαυτούς τους, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

• Κλείνοντας, τι θα ήθελες να πεις στους συμμαθητές σου;
-Θα τους ευχηθώ καλή σχολική χρονιά και θα τους πω να μη φοβούνται να κυνηγούν τα όνειρά τους. 


Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Επιτροπή για αυτήν την τεράστια ευκαιρία που μου προσέφερε και την πολύτιμη στήριξή της να κάνω πράξη το όνειρό μου…

proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: 16χρονη μαθήτρια από την Πρέβεζα με υποτροφία σε Κολλέγιο της Ιαπωνίας!
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 2300904196512275917
item