Αποκρατικοποιήσεις: Σε ένα χρόνο πρέπει να μαζέψουν όσα δεν εισέπραξαν σε μια 10ετία! Αποκρατικοποιήσεις: Σε ένα χρόνο πρέπει να μαζέψουν όσα δεν εισέπραξαν σε μια 10ετία! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αποκρατικοποιήσεις: Σε ένα χρόνο πρέπει να μαζέψουν όσα δεν εισέπραξαν σε μια 10ετία!

Αποκρατικοποιήσεις: Σε ένα χρόνο πρέπει να μαζέψουν όσα δεν εισέπραξαν σε μια 10ετία!

Στόχος να συγκεντρωθούν 5,4 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι Αύγουστο του 2018 - Άλλα ντ' άλλων και για τη δόση που δεν έρχεται επειδή δεν πληρώνουν τα ληξιπρόθεσμα - Σεπτέμβριο την περιμένει ο Τζανακόπουλος, για τον Οκτώβριο μιλά ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Με γαλλικές «πλάτες» επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές ανεπάρκειες και την έλλειψη "business plan" στην διαχείριση του Μνημονίου. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί συζήτησαν την Τρίτη επί δίωρο τα επόμενα βήματα και τις δυσκολίες που ανακύπτουν για την καταβολή της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ, αλλά και για τα 113 προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν τον προσεχή ένα χρόνο, μέχρι τη λήξη του 3ου Προγράμματος. 

Η  κυβέρνηση προσβλέπει επίσης στην στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν που καταφτάνει αύριο στην Αθήνα, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταδίδει αισιοδοξία πως το Μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 και προεξοφλεί ότι τα 800 εκατομμύρια της υποδόσης θα έρθουν άμεσα εντός του Σεπτεμβρίου (και όχι τον Οκτώβριο όπως έλεγαν από το υπουργείο Οικονομικών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε ότι η 3η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει τελικά τα 95 από τα 113 προαπαιτούμενα που απομένουν. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε να βρεθούν και έσοδα 5,4 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή να εισπραχθούν σε έναν χρόνο όσα δεν εισπράχθηκαν εδώ και μια δεκαετία!

Όπως και στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις πάντως, η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα τελειώσουν σύντομα, αυτή τη φορά έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον  υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη «οπωσδήποτε θα έχει "αγκάθια" αλλά είναι πιο διαδικαστικές και ελπίζουμε να τελειώσουν στην ώρα τους για να βγούμε κι από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Ιούλιο».
 

«Κανένα πρόβλημα» λέει η κυβέρνηση

Ωστόσο, η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ τείνει να εξελιχθεί σε θρίλερ. Παρότι η δόση εξαρτάται από τα αν το Κράτος θα πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη  1,2 δισ. ευρώ αυτά αυξάνονται αντί να μειώνονται. 


«Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την εκταμίευση της υποδόσης» των 800 εκατομμυρίων ευρώ, έσπευσε να καθησυχάσει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ε, σημειώνοντας πως εκείνο που ζητήθηκε από το χθεσινό EuroWorking Group την Δευτέρα ήταν να υποβληθούν «ορισμένα επιπλέον στοιχεία» για τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι «μέχρι το τέλος του μηνός, ελπίζουμε, να εκταμιευθούν και τα χρήματα των 800 εκατομμυρίων».

Ενώ όμως ο κ. Τζανακόπουλος μιλούσε την Τρίτη για Σεπτέμβριο, λίγη ώρα αργότερα  το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία έλεγε μεταξύ άλλων ότι η εκταμίευση της δόσης θα γίνει τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «σύμφωνα με τον προγραμματισμό, για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 1,2 δις έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2017. 


Η υποβολή των σχετικών στοιχείων και η αξιολόγησή τους από τους θεσμούς θα γίνει κατά τον Οκτώβριο 2017» και άρα, με βάση τα παραπάνω, η έγκριση και η εκταμίευση της δόσεως έπεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. 

Μάλιστα η ανακοίνωση καταλήγει εμφατικά αναφέροντας ότι «επομένως, η παραπάνω υποδόση δεν προβλεπόταν ευθύς εξαρχής, με βάση τη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να εκταμιευθεί πριν από το τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους».

Και ενώ ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχτηκε πως στο Euroworking Group ζητήθηκαν λεπτομέρειες, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης υποστηρίζοντας πως το θέμα των ληξιπροθέσμων και της δόσεως δεν συζητήθηκαν καν, γιατί δεν ήταν στο χρονοδιάγραμμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «στη χθεσινή συνεδρίαση του Euroworking Group, αυτό το οποίο έγινε  είναι ότι, αφού υποβληθούν κάποια περαιτέρω στοιχεία στο Euroworking Group για την πορεία των πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου (…) μέχρι το τέλος του μηνός, ελπίζουμε, να εκταμιευθούν και τα χρήματα των 800 εκατομμυρίων”.

Από την άλλη ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «τα ληξιπρόθεσμα του ελληνικού Δημοσίου την τελευταία διετία παρουσιάζουν διαρκώς πτωτική πορεία» διαψεύδοντας έτσι και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και δείχνουν ότι τον Ιούλιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους αυξήθηκαν σε 5,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 5,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 4,7 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2017 (και έναντι 3,8 δισ. ευρώ που είχαν μειωθεί στο τέλος του 2014).
Epirusblog Gr
5 of 5
Αποκρατικοποιήσεις: Σε ένα χρόνο πρέπει να μαζέψουν όσα δεν εισέπραξαν σε μια 10ετία!
Epirusblog Gr
5 of 5
πολιτική 2109279030875482788
Σχόλια
item