Γιάννενα: Ένα μονοθέσιο με team leader έναν Γιαννιώτη

Γιάννενα:  Ένα μονοθέσιο με team leader έναν Γιαννιώτη

Όνειρα να βρεθεί μελλοντικά στον μαγικό κόσμο της Formula 1 κάνει ο γιαννιώτης φοιτητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Σταύρος Συντώσης.

Ανάλογο όνειρο, βέβαια, έχουν πολλοί νέοι, ωστόσο το δικό του έχει μια δόση πραγματικότητας. 

Ο Σταύρος Συντώσης, φοιτητής στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, είναι ένα από τα 32 μέλη της Democritus Racing Team DRT, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2015, με όνειρο την κατασκευή ενός μονοθέσιου τύπου Formula 1.

Μετά από προετοιμασία αρκετών μηνών, η ομάδα κατάφερε να κάνει τ
ο πρώτο της βήμα με τη συμμετοχή της στο διεθνή διαγωνισμό Formula SAE στο Varano της Ιταλίας, στις 19 - 24 Ιουλίου. 

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος συνολικά 73 ομάδες από όλο τον κόσμο, χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα το στάδιο του μονοθέσιου. 

Στην κατηγορία 1 οι διαγωνιζόμενοι παρουσιάζουν το μονοθέσιό τους και δοκιμάζονται σε επαγγελματική πίστα, στην κατηγορία 2 παρουσιάζουν κάποια μέρη του μονοθέσιου και τα σχέδια για τα υπόλοιπα, ενώ στην κατηγορία 3 μόνο τα σχέδια. 

Με δεδομένο ότι το μονοθέσιο της Democritus Racing Team δεν είναι έτοιμο, τα μέλη της επέλεξαν να διαγωνιστούν στην κατηγορία 3, καταλαμβάνοντας την 7η θέση, ενώ η ομάδα κατέκτησε και τη 2η θέση στο αγώνισμα της παρουσίασης του επιχειρηματικού πλάνου (Business Plan).


Ωστόσο, το πιο σημαντικό για την ομάδα, ήταν η επικοινωνία με τους κριτές της διοργάνωσης, με τα μέλη της να αποκομίζουν κατευθυντήριες γραμμές και πολύτιμες συμβουλές για την επομένη συμμετοχή τους, με το μονοθέσιο αυτή την φορά.


«Η συμμετοχή μας στον αγώνα της Ιταλίας αποτέλεσε καίριο σταθμό για την ομάδα. Κυρίως λόγω του πολύ σημαντικού feedback που λάβαμε για τη διόρθωση λαθών μας, πέρα φυσικά από τα βραβεία», τόνισε στον Η.Α. ο 21χρονος φοιτητής.


Η θέση του Σταύρου Συντώση στην ομάδα είναι αυτή του team leader. «Αρμοδιότητες μου είναι ο συντονισμός όλων των τμημάτων, όπως το marketing και ο μηχανολογικός τομέας, καθώς και των μελών, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. 


Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τους αρμόδιους του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για να υπάρχει η καλύτερη συνεργασία μεταξύ της ομάδας και του πανεπιστημίου. 

Τέλος, είναι βασικό, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, να βρίσκονται λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν, κάτι που προσπαθώ από τη θέση μου να κάνω», εξηγεί. 

Στόχος της ομάδας είναι την επόμενη χρονιά να συμμετέχει κατευθείαν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή με έτοιμο μονοθέσιο και τέσσερις οδηγούς. 


Γι’ αυτό, η δουλειά συνεχίζεται και μέσα στο καλοκαίρι, πριν οι 32 φοιτητές επιστρέψουν στην Ξάνθη.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι από τα σχέδια να περάσουν στην κατασκευή ενός μονοθεσίου; «Το στάδιο της μετάβασης είναι φυσικά και το πιο κρίσιμο στη "ζωή" της ομάδας. 


Αποτελεί ένα πολύ δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας, η οποία ξεκινάει από τη δημιουργία του πρώτου σχεδίου μέχρι και την κατασκευή και τοποθέτηση του τελευταίου κομματιού. Όλα τα υποτμήματα της ομάδας πρέπει να συνεργαστούν σε άριστο βαθμό, προκειμένου αυτό να επιτευχθεί. 

Πρέπει με την ομαδικότητα και την σωστή επικοινωνία να ξεπερνιούνται προβλήματα από αστοχίες σε σχέδια μέχρι ελλείψεις σε πόρους της ομάδας για την κατασκευή», δίνει την απάντηση ο γιαννιώτης φοιτητής.

Το οικονομικό βάρος της όλης προσπάθειας είναι κάτι που απασχολεί τους φοιτητές, οι οποίοι εργάζονται υπό τις οδηγίες του υπεύθυνου καθηγητή Αντώνη Γαστεράτου. 


Ωστόσο, έχουν καταφέρει να ανταπεξέλθουν επαρκώς μέχρι στιγμής, καλύπτοντας τα έξοδα από χορηγίες. «Οι πόροι της ομάδας προέρχονται εξολοκλήρου από χορηγούς, όπως δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες. 

Η Επιτροπή Ερευνών του πανεπιστημίου βοήθησε αρκετά από το ξεκίνημα της ομάδας μέχρι και σήμερα. Μεγάλη, όμως, ανταπόκριση έχουμε και από εταιρείες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και από την τοπική κοινωνία της Ξάνθης, η οποία μας στηρίζει έμπρακτα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται. 

Πρόκειται για ένα πολυδάπανο εγχείρημα και γι’ αυτόν τον λόγο η ομάδα αναζητά, καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής χρονιάς, νέους χορηγούς, μικρούς και μεγάλους, για να συνδράμουν και να γίνουν κομμάτι αυτού», σημειώνει.

Πέρα, όμως, από τον στόχο της ομάδας, υπάρχει το προσωπικό όνειρο, που μπορεί να συνδυάζεται και με μια ευκαιρία να ανοίξει μία πόρτα για επαγγελματική αποκατάσταση.
«Σίγουρα είναι κάτι το οποίο ανοίγει πολλές πόρτες προς τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Από μικρός ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτόν. 


Είναι μακριά ακόμα και αρκετά φιλόδοξο, αλλά ναι: μέσα από τη Democritus Racing Team βλέπω μια τέτοια πόρτα, που με πολλή δουλειά μπορεί να ανοίξει και να οδηγήσει ακόμα και σε επίπεδα Formula 1, που είναι και ο απώτερος στόχος μου», εξομολογείται στον Η.Α. ο Σταύρος Συντώσης.

Όσο για το αν κάποια στιγμή υπάρχει περίπτωση να δούμε το μονοθέσιο και στα Γιάννενα, ο ίδιος απαντά, γελώντας; «Όταν ολοκληρωθεί το μονοθέσιο, που είναι προγραμματισμένο να γίνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης χρονιάς, η ομάδα σκοπεύει να παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα. Οπότε, γιατί όχι; Πιστέψτε με, είναι κάτι που προσωπικά το θέλω και εγώ πολύ».

- Περισσότερες πληροφορίες για τη Democritus Racing Team μπορείτε να βρείτε στη σελίδα της στο facebook Democritus Racing Team - DRT και στο site www.democritusracingteam.com


agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ένα μονοθέσιο με team leader έναν Γιαννιώτη
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2163450731380359377
item