Ελληνικό Υ/Β σε Επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian «ανοιχτά της Λιβύης! Ελληνικό Υ/Β σε Επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian «ανοιχτά της Λιβύης! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ελληνικό Υ/Β σε Επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian «ανοιχτά της Λιβύης!

Ελληνικό Υ/Β σε Επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian «ανοιχτά της Λιβύης!
Ελληνικό υποβρύχιο επιχειρούσε μαζί με άλλα σκάφη του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά της Λιβύης, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «Sea Guardian » και  «Sophia » για την αντιμετώπιση της λαθρομεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης,  σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική πλοία του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν μια «στοχευμένη»επιχείρηση, στο πλαίσιο της επιχείρησης Sea Guardian στην κεντρική Μεσόγειο, από τις 3 ως τις 20 Αυγούστου και  για την περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας με την επιχείρηση Sophia της ΕΕ και την επιπλέον ενσωμάτωση των πληροφοριών που παρέχονται από πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή.
Επιχειρώντας σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Λιβύης, χρέη ναυαρχίδας της επιχείρησης αυτής εκτελούσε το ιταλικό πολεμικό ITS Euro, ενώ ένα ελληνικό υποβρύχιο και άλλα μέσα περιπολίας από χώρες της Συμμαχίας παρείχαν υποστήριξη σε διάφορες χρονικές στιγμές.
«Με μονάδες της επιχείρησης Sophia της ΕΕ κάποιες φορές να επιχειρούν στην ίδια περιοχή, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν συμφωνήσει να συντονίζονται και να συνεργάζονται σε θέματα διαμοιρασμού πληροφοριών και επιμελητείας» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, όπου υπογραμμίζεται πως οι διαμοιρασμός πληροφοριών επέτρεψε να αποφευχθούν φαινόμενα επανάληψης ίδιων αποστολών και βοήθησε στη σύνθεση μιας μεγαλύτερης εικόνας όσον αφορά στη θαλάσσια δραστηριότητα που είναι σε εξέλιξη στην κεντρική Μεσόγειο.
Η επιχείρηση Sophia της ΕΕ συστάθηκε το 2015 για να καταπολεμήσει τους διακινητές στη νότια και κεντρική Μεσόγειο, αλλά δεν μπορεί να εισέλθει σε ύδατα της Λιβύης χωρίς πρόσκληση της κυβέρνησης – και στη Λιβύη υπάρχουν δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη.
Η Λιβύη αποτελεί κομβικό σημείο εκκίνησης για πολλούς μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω διελεύσεων που οργανώνουν οι διακινητές, συχνά σε ακατάλληλα πλοιάρια.
Epirusblog Gr
5 of 5
Ελληνικό Υ/Β σε Επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian «ανοιχτά της Λιβύης!
Epirusblog Gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3632498606075054643
Σχόλια
item