Γιάννενα: ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - Mέλι, βατόμουρα, ράφτινγκ και… igloo στα 1.000 μέτρα υψόμετρο

Γιάννενα: ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - Mέλι, βατόμουρα, ράφτινγκ και… igloo στα 1.000 μέτρα υψόμετρο

Άγναντα, Κτιστάδες, Πλάκα, Καταρράκτης οικισμοί και χωριά κρυμμένα καλά μέσα στον ορεινό όγκο τον Τζουμέρκων, ενός από τα πιο επιβλητικά και «άγρια» βουνά της χώρας μας.

Μέρη που προσφέρουν απλόχερα στον επισκέπτη τους την ομορφιά και την ηρεμία του ορεινού τοπίου, αλλά και πληθώρα δραστηριοτήτων για να γίνει ένα με την φύση.


Από το εσωτερικό του ορεινού όγκου των Τζουμέρκων, με τα γαλάζια του νερά ξεπροβάλλει και ο ...Άραχθος ποταμός με τα πέτρινα ιστορικά γεφύρια του, αποτελώντας ιδανικό τόπο για υδάτινες αθλητικές δραστηριότητες (ράφτινγκ, κανό, καγιάκ κ.α.). 


Και όταν έρθει η ώρα για ξεκούραση, τα χωριά της ορεινής Άρτας θα σε φιλοξενήσουν σε ζεστούς και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ξενώνες, χαμένους μέσα στα ατελείωτα δάση από έλατα και πεύκα.

Δασικό χωριό Κέδρος Τζουμέρκων
Στο χωριό Καταρράκτης Τζουμέρκων, στα 920 μέτρα υψόμετρο και σε μια περιοχή που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα σε όλο τον νομό Άρτας, βρίσκεται το δασικό χωριό Κέδρος. 


Αποτελεί το μεγαλύτερο από τα πέντε δασικά χωριά που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα την περίοδο 2002-2004. Αρχικά ανήκαν στα αντίστοιχα δασαρχεία, στη συνέχεια πέρασαν στους δήμους και, μέσω δημοπρασιών, σε εταιρείες για 10+6 χρόνια.

Εκεί συναντήσαμε τον Σπύρο Παπακώστα, υπεύθυνο της ιδιοκτήτριας εταιρίας Ecoforce ΕΠΕ. «Τα δασικά χωριά είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός του ανθρώπου της πόλης με τη φύση και τις δραστηριότητες (πεζοπορία, ορειβασία κ.α) που αυτή προσφέρει στον επισκέπτη» μας λέει ο Σ. Καρακώστας. 


Το δασικό χωριό Κέδρος αποτελείται από είκοσι κατοικίες, οχτώ μικρές 48 τ.μ. και δώδεκα μεγάλες των 72 τ.μ., που προσφέρουν όλες τις ανέσεις ενός εξοχικού ώστε ο επισκέπτης να είναι αυτόνομος.

Από αγροτουρίστας, επιχειρηματίας
Αν και «ράφτερ» για πολλά χρόνια στον Άραχθο ο ίδιος, ο Νίκος Μάνθος ήρθε μόνιμα στον οικισμό της Πλάκας το 2001 σαν… αγροτοτουρίστας και καλλιεργητής βατόμουρων.


«Ήμουν ένας από τους 3-4 πρώτους καλλιεργητές σε όλη την Ήπειρο με περίπου 7 στρέμματα καλλιέργειας, 800 ρίζες και συνολική παραγωγή 2,5 τόνους βατόμουρα» μας λέει χαρακτηριστικά. 

Με τη μετεγκατάστασή του στην Πλάκα ξεκίνησε και την επαγγελματική του δραστηριότητα στον Άραχθο, δημιουργώντας την εταιρεία «Via Natura».Η επιλογή του αυτή τον δικαίωσε, καθώς η περιοχή έγινε πόλος για δραστηριότητες όπως το ράφτινγκ, το κανό και το καγιάκ. 

Τονίζει δε ότι «μόνος μου έκανα ότι έκανα» και κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια με την ενασχόληση του με το ποτάμι να εδραιωθεί η εταιρεία Via Natura και να λειτουργήσει και ένα ξενοδοχείο. 

Τον Οκτώβρη του 2015 «διοργανώσαμε το 1ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Καγιάκ στην περιοχή, με συμμετοχή από 6 χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ελβετία, Σλοβακία και Μ. Βρετανία) και πάνω από 100 άτομα».

Με έμπνευση από την Καστοριά
Ένας διαφορετικός ξενώνας, βασισμένος στα γεωμετρικά σχήματα του κύκλου και του κώνου–πυραμίδας, χτισμένος από αρχέγονα υλικά όπως ξύλο και πέτρα, μας περίμενε στο χωριό Κτιστάδες.


Ο ιδιοκτήτης, Νίκος Ζάψας, άφησε τη δουλειά του στην Άρτα, αγόρασε την 8 στρεμμάτων ορεινή έκταση πριν 9 χρόνια και μαζί με την γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά εγκαταστάθηκαν μόνιμα σε ένα από τα 4 σπίτια–ικγλού του «Θέασις» (Theasis igloo). « Ήταν όνειρο ζωής για εμένα και τη γυναίκα μου. 

Μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα ΟΠΑΧ και με πολλή προσωπική εργασία καταφέραμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα» μας λέει ο Ν. Ζάψας. 

Συμπληρώνει επίσης: «Έμπνευση για την κατασκευή υπήρξε ένας προϊστορικός οικισμός στο Δεσπηλιό της Καστοριάς, όπου όλα τα σπίτια είχαν κυκλικό σχήμα και η εστία βρισκόταν στη μέση».

Οι δραστηριότητες που προσφέρει η περιοχή στον επισκέπτη είναι το ράφτινγκ, η αναρρίχηση και η παγοαναρρίχηση, που είναι κάτι τελείως ξεχωριστό, η πεζοπορία κ.α.

Δεν βιάζουμε τη δουλειά της μέλισσας

Αφήνουν τις μέλισσες να κάνουν τη δουλειά τους αβίαστα και χωρίς καμία επέμβαση παίρνουν το μέλι τους. 


Ο Περικλής Ιωαννίδης και η Ιωάννα είναι δύο μελισσοκόμοι που τους συναντήσαμε στο κτήμα (Μέλανθον Μελισσοκομικό Κτήμα) και σπιτικό τους στα Άγναντα της Άρτας. 

Άφησαν τις δουλειές τους, τον Πειραιά, πριν από 9 χρόνια και έκαναν πατρίδα τους αυτό το ορεινό ηπειρώτικο χωριό.

Το γνώρισαν ως περιπατητές σε μία ορειβατική εκδρομή πριν από 17 χρόνια και το έκαναν χωριό τους. Εκεί αποφάσισαν να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή και βγάζουν τα προς το ζην από τις μέλισσες και τα προϊόντα τους.


Αυτή τη στιγμή έχουν 200 κυψέλες (με ετήσια παραγωγή ως και 2 τόνους). «Παρακολούθησα σεμινάρια στο κτήμα Συγγρού για να μάθω την τέχνη της μελισσοκομίας» μας αναφέρει η Ιωάννα. 

Και συμπληρώνει: «Εκτός του μελιού, παράγουμε στο εργαστήριο μας σαπούνια, κεραλοιφές, βασιλικό πολτό, γύρη και άλλα προϊόντα που μπορεί να μας δώσει η μέλισσα».

Του Κυριάκου Λάμπρου,

ypaithros.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ - Mέλι, βατόμουρα, ράφτινγκ και… igloo στα 1.000 μέτρα υψόμετρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 3827768146273758450
item