Το ISIS βρισκόταν πίσω από το σχέδιο κατάρριψης αεροπλάνου στην Αυστραλία

Το ISIS βρισκόταν πίσω από το σχέδιο κατάρριψης αεροπλάνου στην Αυστραλία

Δάκτυλο του Ισλαμικού Κράτους έχει εντοπίσει η Αστυνομία της Αυστραλίας πίσω από το τρομοκρατικό σχέδιο που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σύδνεϋ, και προέβλεπε τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε πτήση της αεροπορικής εταιρείας Etihad.

Η βόμβα είχε συναρμολογηθεί με υλικά και βάσει οδηγιών που είχε στείλει ταχυδρομικά στην Αυστραλία ανώτερο στέλεχος του ISIS, που βρισκόταν στην Τουρκία, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υποδιοικητής της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Μάικλ Φέλαν.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται ένας 49χρονος και ενός 32χρονος, που συνελήφθηκαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια σειράς εφόδων σε προάστια του Σύδνεϋ και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας.

Ένας από τους δύο άνδρες βρισκόταν σε επικοινωνία με οπλαρχηγό του Ισλαμικού Κράτους από τον Απρίλιο.

«Φύτεψε» τη βόμβα στον αδελφό του

Βάσει του σχεδίου η βόμβα θα έφτανε στο αεροπλάνο κρυμμένη μέσα στην αποσκευή του αδελφού ενός εκ των δύο κατηγορούμενων, ο οποίος δεν είχε ιδέα για την υπόθεση και ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει από το Σύδνεϋ στις 15 Ιουλίου.

Το σχέδιο ωστόσο ακυρώθηκε στο παρά πέντε καθώς, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η αποσκευή-βόμβα δεν έφτασε ποτέ στο σημείο ελέγχου.

«Πρόκειται για μία από τις πλέον σύνθετες συνωμοσίες που έχω δει να επιχειρούνται σε αυστραλιανό έδαφος», σημείωσε ο υποδιοικητής Φέλαν.

Αλλαγή στρατηγικής

Μετά την αποτυχία του πρώτου σχεδίου τους, οι δύο τρομοκράτες άλλαξαν στρατηγική και άρχισαν να κατασκευάζουν μία συσκευή διασποράς χημικής ουσίας.

Μολονότι δεν είχαν ακόμα επιλέξει στόχο, ο σύνδεσμος των δύο τρομοκρατών στο ISIS τους είχε συστήσει να στοχοποιήσουν πλήθη ή μέσα μαζικής μεταφοράς.

Συνολικά έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα. Ένας ακόμα ύποπτος παραμένει υπό κράτηση και εξετάζεται ενώ ο τέταρτος αφέθηκε ελεύθερος.
epirusblog.gr
5 of 5
Το ISIS βρισκόταν πίσω από το σχέδιο κατάρριψης αεροπλάνου στην Αυστραλία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7445531537948779149
item