«Στον αέρα» λόγω Brexit οι πτήσεις από και προς την Αγγλία
Οι πτήσεις από και προς την Αγγλία θα ακυρωθούν και οι Άγγλοι θα παίρνουν τα τρένα για να πετάξουν από Σκωτία ή τα φέρι για να πετάξουν από Ιρλανδία, προειδοποιεί η Ryanair στα πιο δυσοίωνα σχόλιά της μέχρι στιγμής για τις επιπτώσεις του Brexit στις αερομεταφορές.
Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη αναφέρθηκε, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Μάικλ Ο' Λίρι, και στο δυσοίωνο μέλλον των ανταγωνιστών της: μία αποτυχία στη διαπραγμάτευση για όρους που εγγυώνται τους υπάρχοντες κανονισμούς στις αερομεταφορές, θα μπορούσε να αναγκάσει τη British Arways να πουλήσει την Iberia, ενώ θα ακυρώσει την άδεια της EasyJet να πετάει μεταξύ προορισμών της ΕΕ χωρίς περιορισμούς.
«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τις πτήσεις τον Απρίλιο του 2019», δήλωσε ο Ο' Λίρι, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται πάνω από έξι μήνες για το σχεδιασμό των μελλοντικών δρομολογίων. «Οι αεροπορικές θα έρθουν σε πολύ δύσκολη θέση τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2018 αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε».
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το αφεντικό της EasyJet ήταν ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ στο περυσινό δημοψήφισμα, ενώ η εταιρεία είχε κυκλοφορήσει διαφημίσεις με το σύνθημα «Ψηφίστε Ναι στην Ευρώπη».
Η αισιοδοξία των Βρετανών πολιτικών και αεροπορικών εταιρειών όπως η BA και η EasyJet ότι οπωσδήποτε θα διατηρηθεί το status quo των αερομεταφορών είναι αβάσιμη, υποστηρίζει ο Ο' Λίρι. 
Τα υπόλοιπα 27 κράτη θα απαιτήσουν από τη Βρετανία να αποδεχτεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ σε ταξιδιωτικά ζητήματα και να εκχωρήσουν την επίβλεψη των αποζημιώσεων για καθυστερήσεις πτήσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ θα υπάρξουν προβλήματα με τους περιορισμούς στην ιδιοκτησία. 
Οι παραπάνω όροι δεν θα γίνουν δεκτοί από πολλούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα την παράταση των διαπραγματεύσεων. Ενώ γερμανικές και γαλλικές αεροπορικές εταιρείες πιέζουν για επιβολή περιορισμών στις βρετανικές.
Από Σκωτία και Ιρλανδία
«Σας συνιστώ να επενδύσετε σε μετοχές ιρλανδικών φέρι ή σε σκωτσέζικα ξενοδοχεία», είπε ειρωνικά ο CEO της Ryanair, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα επηρεάσει τα εκατομμύρια των Βρετανών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα για φθηνές, ηλιόλουστες διακοπές.
H Ryanair προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι η ίδια και άλλοι αερομεταφορείς πιθανότατα θα αφαιρέσουν της πτήσεις από και προς την Αγγλία από τους πίνακες δρομολογίων για το καλοκαίρι του 2019, αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο του 2018. 
Αν και ο Ο' Λίρι είχε μια «πολύ εποικοδομητική», όπως είπε, συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ, που «φαίνεται να αντιλαμβάνεται το επείγον του ζητήματος», πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση του στυλ «καλύτερα καμία συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία» αφήνει λίγα περιθώρια για αισιοδοξία.
Στο χειρότερο σενάριο, «η IAG θα διασπαστεί σε περίπτωση σκληρού Brexit. H BA θα αναγκαστεί να πουλήσει την Iberia γιατί μια βρετανική εταιρεία δεν θα μπορεί να είναι ιδιοκτήτρια μιας ευρωπαϊκής». 
Ενώ η αυστριακή άδεια που εξασφάλισε τον περασμένο μήνα η EasyJet για να προστατεύσει τα πτητικά δικαιώματά της στην Ευρώπη θα καταρρεύσει, καθώς η βρετανική εταιρεία θα μπορεί να έχει μόνο μειοψηφικό μερίδιο του πιστοποιητικού αερομεταφορέα (AOC).