«Προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το Brexit θέλει το Λονδίνο -Τι απαντά η ΕΕ

«Προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το Brexit θέλει το Λονδίνο -Τι απαντά η ΕΕ
Το Λονδίνο σχεδιάζει να διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες μία «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να υπάρξει «ήπια μετάβαση», ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.
Η βρετανική κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει «μία μεταβατική περίοδο» με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρας θα διατηρήσει «στενή σχέση» με την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός.
«Μία δυνατή προσέγγιση θα ήταν έχουμε μία προσωρινή τελωνεικαή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ», αναφέρει διευκρινίζοντας ότι «κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί νέες φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες ανά τον κόσμο».
Μία συμφωνία για την μεταβατική αυτή περίοδο θα προσφέρει «τον αναγκαίο χρόνο... για την εισαγωγή νέων τελωνειακών συμφωνιών», σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό «θα προσφέρει μία σιγουριά στις επιχειρήσεις και την δυνατότητα ήπιας μετάβασης»
Μιλώντας στο BBC ο βρετανός υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή η μεταβατική περίοδος θα μπορούσε να διαρκέσει «κάτι σαν δύο χρόνια» και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τερματισθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων προγραμματισμένων βουλευτικών εκλογών, το 2022.
Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, έως αδύνατον, να υπάρξει διαπραγμάτευση για μία νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν η χώρα αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ τον Μάρτιο του 2019. Ομως, η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση δεν του επιτρέπει να διαπραγματευθεί διμερείς εμπορικές συμφωνίες.
«Θα πρέπει να μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία διευθέτηση που θα μας επιτρέψει να διαπραγματευθούμε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, να τις υπογράψουμε και να τεθούν σε ισχύ», θεωρεί ο Ντέιβιντ Ντέιβις.
Οι εργοδοτικές ενώσεις θεωρούν «ενθαρρυντική» την κυβερνητική πρόταση. «Ο χρόνος περνά και αυτό που τώρα είναι σημαντικό είναι να δοθεί το συντομότερο δυνατόν η αναγκαία εμπιστοσύνη για τη συνέχιση των επενδύσεων», δήλωσε ο Τζος Χάρντι, ο αναπληρωτής διευθυντής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης, της CBI.
Για τον βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Κρις Λέσλι, μέλος του κύκλου Open Britain και υποστηρικτή της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή η πρόταση προσωρινής τελωνειακής ένωσης δεν είναι παρά «ανέφικτη επιθυμία».
«Είναι εντυπωσιακό να υποδυόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε τις πιο ελεύθερες δυνατές εμπορικές ανταλλαγές και χωρίς σύγκρουση με τον πρώτο μας εταίρο , τη ΕΕ, την ώρα που η κυβέρνηση παραμένει αποφασισμένη να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την τελωνειακή ένωση», σχολίασε.
Οι διαπραγματεύσεις του διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου -ΕΕ ξεκίνησαν τον Ιούνιο επί τριών σημαντικών κεφαλαίων: τα μελλοντικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτικών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων. Οι Βρυξέλλες θέλουν να προχωρήσουν στη διευθέτηση αυτών των τριών θεμάτων πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση.
Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της βρετανικής αποχώρησης, ο Ντέιβιντ Ντέιβις έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το Λονδίνο «θα σεβασθεί κάθε πραγματική διεθνή υποχρέωση».
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα τη θέση του για το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, ενώ η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη για το τέλος του Αυγούστου.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συζητήσει άμεσα το θέμα της περιόδου προσαρμογής
Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα συζητήσει τη νέα της σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν υπάρξει ικανή πρόοδος στη διαπραγμάτευση των θεμάτων που έχουν τεθεί κατά προτεραιότητα από τις δύο πλευρές, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διατύπωση της επιθυμίας του Λονδίνου για «προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το Brexit.
«Σημειώνουμε το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μία περίοδο προσαρμογής και την προτίμησή της σε ό,τι αφορά τη μελλοντική σχέση, αλλά δεν θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα παρά όταν θα έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο ως προς τους όρους μίας συντεταγμένης αποχώρησης», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας στη σημερινή ανακοίνωση και τις δηλώσεις του βρετανού υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.
Η Επιτροπή επαναλαμβάνει τη θέση των 27 χωρών μελών, που έθεσαν κατά προτεραιότητα τρία θέματα προς διαπραγμάτευσιν: τα μελλοντικά δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτικών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την οικονομική διευθέτηση του διαζυγίου και το θέμα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.
«Οπως έχει δηλώσει κατ΄επανάληψιν ο Μισέλ Μπαρνιέ, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν "εμπορικές συναλλαγές άνευ περιορισμών" εκτός της ενιαίας αγοράς και της τελεωνειακής ένωσης», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σε γραπτή ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί «παρά όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει τρίτη χώρα».
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τη δημοσίευση από τη βρετανική κυβέρνηση νέων εγγράφων που περιλαμβάνουν τις θέσεις του Λονδίνου για τη διαπραγμάτευση «θετικό βήμα» που επιτρέπει «την εκκίνηση της φάσης 1 των διαπραγματεύσεων».
Η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι προγραμματισμένη για το τέλος του Αυγούστου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
«Προσωρινή τελωνειακή ένωση» μετά το Brexit θέλει το Λονδίνο -Τι απαντά η ΕΕ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6145631052930571187
item