Γιάννενα: Πολλές οι στερήσεις, αλλά άξιζαν Γιάννενα: Πολλές οι στερήσεις, αλλά άξιζαν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πολλές οι στερήσεις, αλλά άξιζαν

Σχετική εικόνα
Με το χαμόγελο της επιτυχίας ζωγραφισμένο στα χείλη τους, οι μαθητές των Ιωαννίνων που πέτυχαν, και μάλιστα την πρώτη τους επιλογή, στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιβεβαιώνουν ότι «τα αγαθά κόποις κτώνται» και αισιοδοξούν για το μέλλον.
Το άγχος, το εντατικό διάβασμα, οι «θυσίες» των εξόδων και άλλων δραστηριοτήτων, τους συντρόφευσαν τουλάχιστον για τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αλλά τα τελικά αποτελέσματα που έμαθαν με την ανακοίνωση των βάσεων, έκαναν τις δυσκολίες να ξεχαστούν σε μια στιγμή.
« Άξιζαν οι θυσίες γιατί τώρα νιώθω απόλυτη ικανοποίηση. Είχα σαν όνειρο από την Α’ Λυκείου τη Νομική», αναφέρει ο Γιώργος Ζιάκας, μαθητής του 5ου Λυκείου, που θα καθίσει στα έδρανα της Νομικής Αθηνών.

Το εντατικό διάβασμα, ώστε να μην υπάρχουν κενά στην ύλη, η συμπαράσταση της οικογένειας και των καθηγητών στο σχολείο, καθώς και το φροντιστήριο και η θέληση, οδήγησαν τον Γιώργο να συγκεντρώσει 18.493 μόρια στις πανελλαδικές εξετάσεις και να πετύχει την εισαγωγή του στη σχολή της πρώτης του επιλογής. 

Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, αλλά πλέον βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία, ακόμη και αν υπάρχει η αγωνία για το τι θα συναντήσει τόσο άμεσα, στην πρωτεύουσα όπου θα διαμένει, αλλά και μελλοντικά, με το τέλος των σπουδών του.

Συμφοιτητές στη Νομική Θεσσαλονικής θα είναι η Αθηνά Σόντη από το 1ο Λύκειο και ο Βασίλης Μπούτικος, μαθητής του 3ου Λυκείου, ακόμη δύο μαθητές της πόλης που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία (18.979 και 19.009 μόρια, αντίστοιχα) και κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους.

Οι έξοδοι με τους φίλους περιορίστηκαν σχεδόν σε μια φορά την εβδομάδα για την Αθηνά, προκειμένου να μείνει σε πρόγραμμα διαβάσματος, ενώ το άγχος και η κοινωνική πίεση που ένιωθε –ακόμη και αν δεν υπήρχε στην πραγματικότητα- την οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια να πετύχει. Θέλει, όταν ολοκληρώσει τις σπουδές, να εργαστεί ως δικηγόρος.

Το δικαστικό σώμα βρίσκεται ανάμεσα στις μελλοντικές επιλογές του Βασίλη, που επέλεξε τελικά την νομική, από την ψυχολογία, για λόγους κυρίως επαγγελματικής αποκατάστασης. Η απαιτητική χρονιά που πέρασε με πολλές ώρες διαβάσματος, αλλά και ελαχιστοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ανήκουν πλέον στο… παρελθόν και περιμένει να ξεκινήσει την φοιτητική του ζωή με ανυπομονησία.

Αντίθετα, τα φοιτητικά χρόνια επέλεξαν να τα περάσουν στην πόλη τους, η Νίκη Χήτα από το Λύκειο Ανατολής και ο Βαγγέλης Τσούμπος από το 4ο Λύκειο. Η Νίκη, με 18.879 μόρια, εισήχθη στην Ιατρική του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που ήταν η πρώτη της επιλογή. 

Μετά από μια «ζόρικη», όπως λέει, χρονιά, χωρίς όμως άγχος –κάτι που τη βοήθησε πολύ-, έχει όλο το χρόνο μπροστά της να σκεφθεί την ειδικότητα που θα ακολουθήσει και πιθανώς να έχει σχέση με τα παιδιά.

«Λίγες φορές είπα ότι κουράστηκα ή έκλαψα. Μετά από κάποιο διάστημα, μου φάνηκε αιώνας και νόμιζα ότι δε θα υπάρξει ημέρα στη ζωή μου που δε θα έχω διάβασμα», αναφέρει, αλλά δε μετάνιωσε καθόλου. 

«Σου στερεί πολλά, αλλά όταν έχεις στόχο και όνειρο, τα θυσιάζεις και τελικά άξιζε αυτή η θυσία», τονίζει και σημειώνει ότι είναι βασικό για τους υποψηφίους να υπάρχει ηρεμία στο σπίτι και ενθάρρυνση από τους καθηγητές.

«Όταν είδα τα μόρια, χάρηκα πολύ, με τις βάσεις… πετάς στον ουρανό! Νιώθεις ότι ανταμείβονται οι κόποι και οι θυσίες», τονίζει ο Βαγγέλης, που θα σπουδάσει στο Φιλολογικό του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

«Η πόλη μου αρέσει και το πανεπιστήμιο είναι καλό. Είναι δύσκολοι καιροί για δεύτερο σπίτι σε μια άλλη πόλη, αλλά βέβαια οι γονείς θα έβρισκαν λύση αν χρειαζόταν», σημειώνει και προσθέτει πως ποτέ δε σκέφτηκε να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές.

Την επιτυχία και, μάλιστα, σε ένα δύσκολο πεδίο, γράφοντας 20 στα μαθηματικά, γνώρισε και η Νεφέλη-Παναγιώτα Τζαβάρα, που με 19.148 μόρια θα σπουδάσει στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

Από μικρή είχε καλή σχέση με το διάβασμα, αλλά ακόμη και έτσι, στη Β’ και Γ’ Λυκείου πιέστηκε αρκετά, καθώς δεν μπορούσε να ακολουθήσει τα χόμπι της ή να ασχοληθεί με κάτι άλλο, πέρα από το διάβασμα. «Αλλά άξιζε. 

Για 1,5 χρόνο δεν μπορείς να κάνεις άλλα πράγματα, αλλά μετά μπορείς να τα συνεχίσεις», σημειώνει, αισιόδοξη για το μέλλον.

Θέλει μέσα από τις σπουδές της να συνδυάσει τα μαθηματικά με τη βιολογία και η επιλογή της έγινε με τη σκέψη ότι η συγκεκριμένη σχολή δεν «περιορίζει» τους ορίζοντές της, αλλά της επιτρέπει να ασχοληθεί με πολλά, ενδιαφέροντα πεδία.

agon.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Πολλές οι στερήσεις, αλλά άξιζαν
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1241841817101238563
Σχόλια
item