Γιάννενα: Πολιτιστικό ορόσημο το Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Ελληνικού Γιάννενα: Πολιτιστικό ορόσημο το Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Ελληνικού | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πολιτιστικό ορόσημο το Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Ελληνικού

Γιάννενα: Πολιτιστικό ορόσημο το Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Ελληνικού

Σε μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια το Συμπόσιο Γλυπτικής που διεξάγεται τέλη καλοκαιριού στο «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Φέτος  το  Συμπόσιο, στο οποίο θα λάβουν ξανά μέρος σημαντικοί καλλιτέχνες, θα ξεκινήσει αύριο, Σάββατο και θα συνεχιστεί ως τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δημιουργίες που θα προκύψουν απ’ αυτό θα στολίσουν δημόσιους χώρους της περιοχής, με ένα γλυπτό βοσκού να τοποθετείται στα Πράμαντα!


Δηλώσεις με αφορμή την έναρξη του 8ου πλέον Συμποσίου Γλυπτικής έκαναν χθες  ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές και η «ψυχή» της διοργάνωσης, ο συμπατριώτης μας διακεκριμένος γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης, ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου στο Ελληνικό.


Ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων
«Η διοργάνωση αυτών των Συμποσίων είναι όχι μόνο ένα τεράστιο καλλιτεχνικό γεγονός για τον Δήμο μας και για ολόκληρη την περιοχή των Ιωαννίνων αλλά έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού του μοναδικού υπαίθριου μουσείου γλυπτικής που ξεκινά από τα όρια της επαρχιακής οδού και φτάνει μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας», τόνισε χθες ο Γιάννης Σεντελές. 


Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε δημόσια τον Θεοδ. Παπαγιάννη και όλους τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν και θα παραδώσουν τα έργα τους ώστε να τα χαίρονται πρωτίστως οι κάτοικοι του Ελληνικού και ευρύτερα των Ιωαννίνων αλλά και οι επισκέπτες, ενώ τόνισε ότι η διαδικασία του Συμποσίου είναι συμμετοχική και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν τους καλλιτέχνες επί τω έργω και να συνομιλήσουν μαζί τους, προκειμένου να αποκομίσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης
Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παπαγιάννης σημείωσε πως στα Συμπόσια γλυπτικής «γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια, η οποία πιθανόν να μην εκτιμάται στο βαθμό που πρέπει, αλλά αφήνει έργο και μάλιστα έργο αιώνιο». 


Όπως είπε, «το Μουσείο στο Ελληνικό γίνεται σιγά - σιγά μια εστία πολιτισμού και αυτό το αναγνωρίζουν οι πάντες. Εγώ θα συνεχίσω να συμβάλλω όσο μπορώ και αυτό που προσπαθούμε είναι το Μουσείο να επεκτείνει τη δράση του προς όλες τις κατευθύνσεις».

Οι συμμετοχές
Στο φετινό Συμπόσιο θα συμμετέχουν, εκτός από τον ιδρυτή του Μουσείου και ομότιμο Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη, οι καλλιτέχνες Βασίλης Παπασάικας, Άρης Κατσιλάκης, Έργις Χρυσικός, Σπύρος Λισγάρας και Fattos Shulli. 


Οι καλλιτέχνες ήδη βρίσκονται στον χώρο του Ελληνικού και προετοιμάζουν τα έργα τους, τα οποία θα προστεθούν σε εκείνα που έχουν τοποθετηθεί και κοσμούν τόσο στην αυλή του Μουσείου, όσο και στον δρόμο που οδηγεί στη Μονή Τσούκας.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο του 8ου Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις.


Πιο αναλυτικά, αύριο, Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., θα γίνει η προβολή του ωριαίου ντοκιμαντέρ του Ηπειρώτη σκηνοθέτη Νίκου Παπακώστα με τίτλο «Τα μάρμαρά μας» και την επόμενη μέρα, την Κυριακή, στις 8 μ.μ., έχει προγραμματιστεί συναυλία με έργα του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκι, με τους Κώστα Λεοντάρη (βιολί), Αναστασία Σταύρου (πιάνο) και Όλγα Μπαλωμένου (φωνή).


Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τετάρτη, 23 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. με δημοτική βραδιά με τον Γιώργο Πατσούρα και την κομπανία του. 


Το Σάββατο, 26 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., θα παρουσιαστεί παράσταση από την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Εξαύδα», με το έργο «Ωχ τα νεφρά μου», του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, ενώ την Κυριακή, 27 Αυγούστου, την ίδια ώρα, θα γίνει διάλεξη από τον αρχιτέκτονα και ιστορικό της τέχνης Κωστή Καζαμιάκη, με θέμα «Τέχνη και Δημοκρατία». 

Την Τετάρτη, 30 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. θα δοθεί θεατρική παράσταση της θεατρολόγου Σοφίας Μπλέτσου, με ερασιτέχνες ηθοποιούς από το Ελληνικό.

Το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση «Οι Έλληνες» του Κ. Μακρυγιάννη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ. με δημοτική ζυγιά των Δ. Ξαξίρη και Γ. Μακρίδη και της παρέας τους.


Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν με τη συνεργασία και υποστήριξη του Ομίλου Φίλων του Μουσείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού, της ποδοσφαιρικής ομάδας «Αναγέννηση» Ελληνικού και της Αδελφότητας Συγχωριανών Αθήνας «Η Τσούκα». Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Πολιτιστικό ορόσημο το Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Ελληνικού
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8033932621151469220
Σχόλια
item