Άρτα: Ανακοίνωση του συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Άρτας για τα εργατικά ατυχήματα Άρτα: Ανακοίνωση του συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Άρτας για τα εργατικά ατυχήματα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Ανακοίνωση του συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Άρτας για τα εργατικά ατυχήματα

Άρτα: Ανακοίνωση του συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Άρτας για τα εργατικά ατυχήματα
Πληθαίνουν ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, λόγω της έλλειψης προσωπικού, της 24ωρης λειτουργίας, των ελλιπών μέτρων προστασίας, χωρίς τη κατάλληλη εκπαίδευση, με την εργασιακή ανασφάλεια να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των συναδέλφων. 

Ένας 44χρονος εργαζόμενος στο Δήμο Μαραθώνα έχασε τη ζωή του όταν την ώρα, που με το συνάδελφό του φόρτωναν κάδο στο απορριμματοφόρο, ένα ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου. 


Το δυστύχημα σημειώθηκε περίπου στις 3.15 π.μ., στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη Νέα Μάκρη. Ο άτυχος εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, αλλά ήδη ήταν αργά. Ήταν ένας από τους συμβασιούχους που σήκωσαν το βάρος των πρόσφατων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Η παράταση της σύμβασής του έληγε τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. 

Πληροφορηθήκαμε, επίσης, πως υπέκυψε στα τραύματά της η 30χρονη εργαζόμενη – συμβασιούχος – παρατασιούχος στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πύργου που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο μετά το σοβαρό τραυματισμό της νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης 30 Αυγούστου στην περιοχή Συκιά στο Κατάκολο Ηλείας. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, η εργαζόμενη βρισκόταν στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου το οποίο έκανε κίνηση όπισθεν όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε από αυτό με συνέπεια το σοβαρό τραυματισμό της από το βαρύ όχημα. 


Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Πύργου και αφού επενέβη και η πυροσβεστική υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό της, ωστόσο οι γιατροί δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή. Η συνάδελφος ήταν εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας με σύμβαση και ήταν παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών κοριτσιών. 

Πρόσφατη είναι και η τραγωδία στη Σκάλα Λακωνίας: «Έσβησε» ο 22χρονος, τρίτος νεκρός από το εργατικό δυστύχημα στο αντλιοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ευρώτα. Ο άτυχος νεαρός άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη 24/8/2017 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Θριάσιου νοσοκομείου, όπου είχε διακομιστεί σε κρίσιμη κατάσταση μετά την τραγωδία της 1ης Αυγούστου. Πάλεψε ηρωικά επί 24 ημέρες να κρατηθεί στη ζωή, αλλά έχασε τη μάχη έχοντας πέσει με αυτοθυσία στο αντλιοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας για να βοηθήσει δυο ανθρώπους που είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις την ώρα που ο εργολάβος δεν είχε πάρει μέτρα ασφαλείας.

Τα απανωτά, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, θανατηφόρα συμβάντα κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, που, κατά πλειοψηφία, αφορούν συμβασιούχους εργαζόμενους, δεν είναι στην ουσία ατυχήματα, αλλά εγκλήματα σε βάρος εργαζόμενων, οι οποίοι δουλεύουν εντατικά, υπό μεγάλη πίεση -συχνά μέσα σε δρόμους με κίνηση- να τελειώνουν γρήγορα, συχνά με διπλοβάρδιες και χωρίς να τηρούνται συνθήκες όχι μόνο υγιεινής, αλλά και στοιχειώδους ασφάλειας.

Από την πλευρά μας εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τους συναδέλφους τους. 


Παράλληλα είμαστε σίγουροι ότι όσο και να αποποιούνται τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της πλειοψηφίας των δήμων φέρουν τεράστιες ευθύνες για την πλειοψηφία των εργατικών ατυχημάτων αφού τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σχεδόν στο σύνολο των δήμων ήταν και είναι ανύπαρκτα προκειμένου να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται το λεγόμενο μισθολογικό και εργασιακό κόστος. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε κάθε τόπο δουλειάς να γίνει υπόθεση όλων μας. 


Κανένας εργαζόμενος στους δήμους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, να μη δεχθεί να εργαστεί, χωρίς πρώτα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και να μην υποκύπτει σε οποιεσδήποτε πιέσεις και εκβιασμούς. Σε κάθε ανάλογη περίπτωση να γίνεται άμεσα καταγγελία στο Συνδικάτο. 

Η ζωή – η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με οποιοδήποτε "εργασιακό κόστος". ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ ΑΞΙΕΣ. 

Απαιτούμε:

• Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.

• Ουσιαστικό έλεγχο από τους αρμόδιους μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

• Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. 

• Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

• Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια.

maxitisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτα: Ανακοίνωση του συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Άρτας για τα εργατικά ατυχήματα
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 3996370001503340761
Σχόλια
item