Ήπειρος: Τα πανηγύρια επιβιώνουν αλλά με… μοντέρνα φυσιογνωμία! Ήπειρος: Τα πανηγύρια επιβιώνουν αλλά με… μοντέρνα φυσιογνωμία! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Τα πανηγύρια επιβιώνουν αλλά με… μοντέρνα φυσιογνωμία!

Ήπειρος: Τα πανηγύρια επιβιώνουν αλλά με… μοντέρνα φυσιογνωμία!

Εισήλθαμε στον Αύγουστο και τα χωριά της Ηπείρου ξαναζωντανεύουν, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με το παρελθόν που ο χρόνος παραμονής των αποδήμων στον τόπο τους ήταν πολύ μεγαλύτερος. 

Τώρα οι διακοπές των αποδήμων, έχουν περιοριστεί σ’ ένα δεκαπενθήμερο περίπου, το πρώτο του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού.


 Πέρα από την επιστροφή και την αναβάπτιση στη γενέθλια γη, οι επισκέπτες απολαμβάνουν και τα πανηγύρια στα χωριά τους, που αναβιώνουν ένα μικρό μέρος, οι καιροί άλλαξαν, από την αίγλη του παρελθόντος. 


Υπό τους ήχους του κλαρίνου, του λαούτου, αλλά και σύγχρονων οργάνων, αφού η παράδοση έχει σημάνει υποχώρηση και τα γλέντια έχουν έναν χαρακτήρα "σύγχρονο", με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ακμή του πολιτισμού μας, που μάλλον παρακμάζει και με συνοδεία τους τραγουδιστές, αποτυπώνεται, έστω και στοιχειωδώς, ένα συναίσθημα, που αγγίζει όλους. Μικρούς και μεγάλους. Άνδρες και γυναίκες. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι  ο θεσμός των πανηγυριών, που επιβίωσε μέσα από πολέμους, φτώχεια, ξενιτιά, δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει, αρκεί φυσικά να διαφυλαχθεί η γνησιότητά του. Και ο λόγος που δε θα εξαφανιστεί είναι ένας και μοναδικός. 


Γιατί όλη αυτή η διαδικασία, η τελετουργία πιο συγκεκριμένα, είμαστε εμείς οι Ηπειρώτες κατ' επέκταση. Το πανηγύρι του χωριού, όπως και να γίνεται, βρίσκεται στις καρδιές μας, στο είναι μας. 

Άλλαξε η φυσιογνωμία
Τις τελευταίες δεκαετίες, συνέβησαν, όπως αναφέρθηκε ήδη, αρκετές εξελίξεις που μετέβαλαν και τη φυσιογνωμία των πανηγυριών. Η μουσική και οι χοροί μεταβλήθηκαν και όσον αφορά τη θεματολογία τους και την τάξη που τηρούνταν με πολλή αυστηρότητα παλαιότερα. 


Πιο συγκεκριμένα, εξοικειώθηκαν οι άνθρωποι με ευρύτερα μουσικά ακούσματα και μάλιστα σε μια κλίμακα πρωτόγνωρη σε σχέση με το παραδοσιακό πλαίσιο. 

Η χρήση μικροφωνικών εγκαταστάσεων και αταίριαστων ηλεκτρικών μουσικών οργάνων που παράγουν εκκωφαντικούς ήχους κακοποιεί το παραδοσιακό μουσικό τοπίο, που χαρακτηρίζεται από το μέτρο, τη σύνεση και, κατά κανόνα, την υψηλή ποιότητα των μουσικών εκτελέσεων. 

Ιδιαίτερη κατηγορία
Μια ιδιαίτερη καινοφανής κατηγορία πανηγυριών του καλοκαιριού είναι εκείνα που γίνονται εκτός του παραδοσιακού χρονικού και χωρικού πλαισίου και οργανώνονται κυρίως από πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και από δημοτικούς άρχοντες. Χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ελευθερία και ελαστικότητα όσον αφορά τη μουσική και χορευτική τάξη των πανηγυριών. 


Άλλη κατηγορία εορτασμών αποτελούν τα φεστιβάλ και οι γιορτές που είναι αφιερωμένες σε κάποιο ιδιαίτερο θέμα (τρόφιμο, τοπικό προϊόν κ.α.) και οι εορτές που οργανώνουν σωματεία. Είπαμε, άλλοι καιροί, άλλα ήθη…

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Τα πανηγύρια επιβιώνουν αλλά με… μοντέρνα φυσιογνωμία!
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 2107108262215177187
Σχόλια
item