Γερμανία κατά Ηνωμένων Πολιτειών για το ρωσικό φυσικό αέριο Γερμανία κατά Ηνωμένων Πολιτειών για το ρωσικό φυσικό αέριο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γερμανία κατά Ηνωμένων Πολιτειών για το ρωσικό φυσικό αέριο

Γερμανία κατά Ηνωμένων Πολιτειών για το ρωσικό φυσικό αέριο

Ευθέως έβαλε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε το να λες «θέλουμε να βγάλουμε το ρωσικό φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά». 

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις στην Ευρώπη για τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς θεωρείται πιθανό να εμποδιστεί ο εφοδιασμός των Ευρωπαίων με ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε σήμερα χαρακτηριστικά ότι "το να ανακατεύεις με τόσο ευθύ τρόπο την εξωτερική πολιτική με τα οικονομικά συμφέροντα και να λες «θέλουμε να βγάλουμε το ρωσικό φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά» είναι σίγουρα κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε" είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Σλοβακίας στο Βόλφσμπουργ και υποστήριξε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν εν μέρει να εμποδίσουν τον εφοδιασμό των Ευρωπαίων με ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι κυρώσεις, που εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο και επικυρώθηκαν την Τετάρτη, με επιφύλαξη, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επικρίνονται όχι μόνο από τη Μόσχα αλλά και από τις Βρυξέλλες. Και αυτό γιατί μπορεί να πλήξουν ευρωπαϊκές εταιρείες και, μακροπρόθεσμα, τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Στο έργο μετέχουν ο ρωσικός κολοσσός Gazprom και πέντε ευρωπαϊκοί όμιλοι: ο γαλλικός Engie, οι γερμανικοί Uniper (πρώην EON) και Wintershall (BASF), ο αυστριακός OMV και ο αγγλοολλανδικός Shell.

Με βάση τον νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες που εργάζονται στους αγωγούς που προέρχονται από τη Ρωσία, περιορίζοντας για παράδειγμα την πρόσβασή τους σε αμερικανικές τράπεζες ή αποκλείοντάς τις από διαγωνισμούς για την ανάληψη δημοσίων έργων στις ΗΠΑ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Epirusblog Gr
5 of 5
Γερμανία κατά Ηνωμένων Πολιτειών για το ρωσικό φυσικό αέριο
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 5444459038180738787
Σχόλια
item