Ήπειρος: ΝΑ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΘΕΛΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!...Εκτός από τις «μαζικές εξορμήσεις» στις γραφικές ακτές της για θαλάσσια μπάνια… Ήπειρος: ΝΑ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΘΕΛΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!...Εκτός από τις «μαζικές εξορμήσεις» στις γραφικές ακτές της για θαλάσσια μπάνια… | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: ΝΑ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΘΕΛΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!...Εκτός από τις «μαζικές εξορμήσεις» στις γραφικές ακτές της για θαλάσσια μπάνια…

Ήπειρος: ΝΑ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΘΕΛΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!...Εκτός από τις «μαζικές εξορμήσεις» στις γραφικές ακτές της για θαλάσσια μπάνια…

Ανάγκη να αναδειχθεί ο υψηλού βαλαντίου «κλαδικός» ποιοτικός τουρισμός (φυσιολατρικός, πολιτιστικός, θρησκευτικός, ιαματικός, συνεδριακός κλπ), ώστε να καταστεί σταθερός προορισμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους - Περισσότεροι φέτος οι τουρίστες, λιγότερα όμως τα έσοδα!
Η θερινή τουριστική σεζόν στην Ήπειρο (στην οποία ο χειμώνας έρχεται νωρίτερα από άλλες περιοχές) μετρά πλέον αντίστροφα για την ολοκλήρωσή της και ήδη οι επιχειρηματίες του κλάδου κάνουν τον πρώτο τους απολογισμό. Κοινή συνισταμένη η διαπίστωση της αύξησης των επισκεπτών που όμως δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση των εσόδων, καθώς όσοι επισκέπτονται τα παράλια ξοδεύουν όλο και λιγότερα στη διάρκεια  της εκεί παραμονής τους. 
Η τάση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Αφενός οι Έλληνες δεν έχουν πλέον την ίδια οικονομική άνεση των προηγούμενων χρόνων και περιορίζουν τα έξοδα και στις διακοπές τους και αφετέρου, ένας μεγάλος αριθμός τουριστών προέρχεται από τις πρώην Βαλκανικές χώρες (Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια, Μαυροβούνιο) που στη συντριπτική πλειοψηφία κουβαλάνε μαζί τους ακόμη και νερά από τις χώρες τους! 
Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για τις «μαζικές» εκδρομές για θαλάσσια μπάνια που οργανώνουν είτε τα ΚΑΠΗ, είτε τα Εργατικά Κέντρα, που ασφαλώς δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να συνεισφέρουν στο τουριστικό εισόδημα. 
Ενδεικτικό παράδειγμα της αλλαγής νοοτροπίας και της σύνθεσης των τουριστών είναι και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που καταγράφουν μείωση επισκεπτών το πρώτο τετράμηνο του χρόνου στον Αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Αναπροσαρμογή σχεδίων
Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, δημιουργούν προβληματισμό στον τουριστικό κλάδο, αναδιαμορφώνει σχέδια και καθιστά αναγκαία την αναπροσαρμογή των προγραμμάτων τουριστικής προβολής. 
Από τη φετινή εμπειρία, αλλά και αυτής των αμέσως προηγούμενων χρόνων, αποδεικνύεται ότι ο στόχος  προσέλκυσης τουριστών από τις Βαλκανικές χώρες – με εξαίρεση την Αλβανία και κάπως την Τουρκία από την οποία ακόμη είναι περιορισμένος ο αριθμός επισκεπτών στα παράλια- μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να έχει επιτευχθεί, σε επίπεδο όμως οικονομικής «απόδοσης»  στις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα.
«Στροφή» στα υψηλά βαλάντια…
Βασική επιδίωξη πλέον είναι η στροφή  στους τουρίστες με «υψηλά βαλάντια», στόχευση που για να επιτευχθεί θα πρέπει να αναδειχθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για θεματικό – εναλλακτικό τουρισμό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Ήδη το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής που ετοιμάζει η Περιφέρεια Ηπείρου- όπως είχε ανακοινωθεί στους βασικούς του άξονες κατά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ- κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, με παράλληλη προβολή των τοπικών προϊόντων. Η τουριστική προβολή δεν μπορεί να είναι υπόθεση όμως μόνο της Περιφέρειας. 
Υπό τη «σκέπη» της και σύμφωνα με τις κεντρικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού  πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθείται ενιαία γραμμή προβολής από όλους τους φορείς του τουρισμού, ώστε να μην προκαλείται σύγχυση στους υποψήφιους τουρίστες, από την «εκπομπή» αλληλοαναιρούμενων- πολλές φορές-  μηνυμάτων.  
Πέραν αυτής  όμως,  δήμοι, επιμελητήρια, συνδικαλιστικές οργανώσεις του τουριστικού κλάδου κλπ, πρέπει  να εστιάσουν τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές τους σε τοπικό επίπεδο, ώστε να βελτιώνονται συνεχώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι υποδομές, να κινητοποιούνται σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς κ.α. ώστε να οργανώνουν εκδηλώσεις, συνέδρια κλπ, που θα φέρνουν κόσμο στην περιοχή.   
Ο Εναλλακτικός τουρισμός
Η Ήπειρος και τα Γιάννενα ειδικότερα,  έχουν μεγάλες δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. 
Μπορούν να αναπτυχθούν ο συνεδριακός τουρισμός για τον οποίο υπάρχουν πλέον σύγχρονες υποδομές, ο φυσιολατρικός, ο ιαματικός (αφού πρώτα υπάρξουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στα λουτρά Αμαράντου- Καβασίλων κ.α.), ο θρησκευτικός με τα εκατοντάδες ιστορικά μοναστήρια και ιερούς ναούς, ο πολιτιστικός με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα και τα μουσεία, ο αθλητικός, ο ιατρικός με τη συμβολή του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κλπ. 
Θετικά αποτελέσματα
Ήδη υπάρχουν θετικά δείγματα και μάλιστα ορισμένα, όπως π.χ. η επίσκεψη Ισραηλινών κατά κύριο λόγο και Κυπρίων κατά δεύτερο σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου τους φθινοπωρινούς μήνες επιβεβαιώνουν και την αποτελεσματικότητα που έχει η στοχευμένη και συστηματική τουριστική προβολή της περιοχής μας στις συγκεκριμένες χώρες, που γίνεται εδώ και χρόνια από την Περιφέρεια Ηπείρου,  και η οποία πρέπει να συνεχιστεί και  προς άλλες κατευθύνσεις. 
Μια ακόμη πρωτοβουλία με θετικό πρόσημο για την περιοχή μας, αποτελεί η  επικείμενη επίσκεψη 250 περίπου μοτοσυκλετιστών από διάφορες χώρες της Ευρώπης τον επόμενο μήνα, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία γιαννιώτικης ξενοδοχειακής επιχείρησης και τη συνδρομή τοπικών φορέων.
Τουρισμός δώδεκα μηνών
Με την παράλληλη αξιοποίηση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η Ήπειρος μπορεί να καταστεί σταθερό σημείο αναφοράς Ελλήνων και ξένων και κυρίως να έχει συνεχή ροή  επισκεπτών και στους δώδεκα μήνες του χρόνου, οπότε θα απομένει στους επιχειρηματίες του κλάδου και τους φορείς τους να πετύχουν τη διάχυσή τους προς κάθε περιοχή και γωνιά του Νομού και της Ηπείρου.   
 Η στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα των τουριστών, είναι ζήτημα που απασχολεί ήδη τους επιχειρηματίες του κλάδου και σε άλλες περιοχές της χώρας. Τακτική που θα πρέπει μάλιστα να τεθεί σε άμεση εφαρμογή, καθώς- εκτός των άλλων- φαίνεται να ανακάμπτει ο τουρισμός στην Τουρκία, η οποία και θα «τραβήξει» ξανά ένα μεγάλο τμήμα των Βαλκάνιων «φτωχοτουριστών», που θα επηρεάσει και τις πληρότητες καταλυμάτων της Ηπείρου που τα τελευταία χρόνια είχαν «βολευτεί» με Ρουμάνους, Βούλγαρους κλπ. 
Πλήγμα οι φόροι…
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη στην «καρδιά» του καλοκαιριού,  ο τουριστικός κλάδος και ειδικά οι οργανωμένες επιχειρήσεις ήδη κινούνται για τη σύναψη συμφωνιών για τη νέα θερινή περίοδο. Τα πρώτα «σύννεφα» έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στον ορίζοντα. 
Και αν φερ’ ειπείν στα Γιάννενα το μείζον πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το κατά πόσο θα βρεθεί λύση για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών που θα φέρνουν τουρίστες από τη Σκανδιναβία,  το σύνολο του τουριστικού κλάδου «καίει» το ζήτημα της υπερφολόγησης. 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την 1η Ιανουαρίου θέτει σε εφαρμογή το τέλους διαμονής, που θα επιβαρύνει τον πελάτη κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο, γεγονός που κατά τους ξενοδόχους θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως προορισμού διακοπών, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται ότι πέραν της Τουρκίας, να ανοίγει ξανά και η τουριστική αγορά της Αιγύπτου, που λειτουργούν ανταγωνιστικά με τη χώρα μας. 
Ας τα λάβουν υπόψη στην Συγκυβέρνηση και ας πράξουν ανάλογα.
proinoslogos.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: ΝΑ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΘΕΛΕΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ!...Εκτός από τις «μαζικές εξορμήσεις» στις γραφικές ακτές της για θαλάσσια μπάνια…
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 391240528908576923
Σχόλια
item