Γιάννενα: Η μεγάλη κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα

Γιάννενα: Η μεγάλη κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα
Η ανησυχία που προκλήθηκε εξαιτίας του πυκνού καπνού που «έπνιξε» για δύο και πλέον ώρες το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων ήταν το κυρίαρχο στοιχείο που προκάλεσε ανησυχία με την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης μεταξύ Βροντισμένης – Μαζαρακίου και Χρυσόρραχης στο δήμο Πωγωνίου. 
Μια πυρκαγιά που προσέλαβε ξαφνικά μεγάλες διαστάσεις λόγω της έντασης του ανέμου, χωρίς να απειλήσει πάντως κατοικημένες περιοχές. Ωστόσο το γεγονός, ότι κινήθηκε προς την περιοχή της Χρυσόρραχης κινητοποίησε μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων, που κινήθηκαν στα όρια των επαρχιακών δρόμων, για να την αποκόψουν, όπως και έκαναν. 
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε και η συνδρομή με εναέρια μέσα με τα δύο PZL, που εδρεύουν στο Άκτιο να φτάνουν στην περιοχή και να επιχειρούν μία φορά το καθένα, με νερό και υγρό επιβράδυνσης. 
Ο άνεμος κόπασε στη συνέχεια και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν αρχικά υπό έλεγχο την πυρκαγιά και το βράδυ με την ενίσχυση και των πεζοπόρων τμημάτων προχώρησαν στην κατάσβεσή της. 
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Φωτίου η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων και του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου ήταν άμεση και απετράπησαν τα χειρότερα. 
Ο ίδιος πάντως έκανε μνεία και σε ένα περιστατικό με μία ξαφνική αδιαθεσία ενός ανώτερου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, που χρειάστηκε να μεταφερθεί από κάτοικο της περιοχής με μία μοτοσικλέτα, μακριά από τις φλόγες και να δεχθεί στη συνέχεια τις πρώτες βοήθειες, χωρίς όμως να απαιτηθεί κάτι περισσότερο.

Αλλαγή νομοθεσίας 
για τις ποινές
Η εκδήλωση ωστόσο μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, που ανάβουν μάλιστα σε περιοχές με παρόμοια γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τον τελευταίο μήνα έχει προβληματίσει έντονα τους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως όμως και των άλλων φορέων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν συνθήκες πρωτοφανούς ανομβρίας και πυρκαγιές που εκδηλώνονται με μεγάλη συχνότητα και επικινδυνότητα.
Εκείνο που ξεκαθαρίζουν πάντως όλοι είναι πως οι πυρκαγιές δεν ξεκινούν μόνες τους από φυσικά αίτια, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, που επιβεβαιώνονται άμεσα. Όλες οι υπόλοιπες ξεκινούν από ανθρώπινα χέρια είτε λόγω αμέλειας είτε σκοπίμως, κυρίως για τη δημιουργία νέων βοσκοτόπων. 
Ακριβώς όμως επειδή το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ποινές – χάδια για τους εμπρησμούς εξ αμελείας, το σύνολο των φορέων της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο επισημαίνει την αναγκαιότητα αλλαγής και αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι ποινές που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις να είναι πολύ πιο σοβαρές…
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η μεγάλη κινητοποίηση είχε αποτέλεσμα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2431481769895286493
item