Θεσπρωτία: Η ιστορική μνήμη δεν χάνεται, το μήνυμα από την εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες της Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Θεσπρωτίας Θεσπρωτία: Η ιστορική μνήμη δεν χάνεται, το μήνυμα από την εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες της Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Θεσπρωτίας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Η ιστορική μνήμη δεν χάνεται, το μήνυμα από την εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες της Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Θεσπρωτίας

Θεσπρωτία: Η ιστορική μνήμη δεν χάνεται, το μήνυμα από την εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες της Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Θεσπρωτίας
Η ιστορική μνήμη δεν χάνεται, ήταν το μήνυμα από την εκδήλωση για τους 12 εκτελεσθέντες της Μίχλας, την Κυριακή το πρωί 6 Αυγούστου 2017. 
Σε μια απέριττη τελετή τιμήθηκαν, όπως τους αξίζει, τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών, ανάμεσά τους και βρέφος ενός χρόνου! Τελέστηκε τρισάγιο στο καιλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Βαρδακώστα Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ενώ κτατέθηκαν στεφάνια. 
Έστειλε μηνύματα στη σύχρονη κοινωνία, μέσα από την ιστορική πραγματικότητα, ο ομιλητής στην εκδήλωση, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Δονάτος Πασχάλης. 
Αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα, υπογράμμισε ότι η αντίσταση των Ελλήνων είναι ένα διαχρονικό καθήκον. Μίλησε συναισθηματικά και τεκμηριωμένα, με απλότητα και σύνεση, γι' αυτό και απέσπασε τα ειλικρινή συγχαρητήρια του ακροατηρίου. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας Δονάτος Μαρτίνης, οι τοπικές αστυνομικές αρχές κ. ά. 
***
Τα 12 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944. 
Οι εκτελεσθέντες Οσιδινιάτες, στις 23 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο καλλιμάρμαρο μνημείο, που έστησε το 1984 από την Αδελφότητα Οσδίνας, είναι: 
Ο 15χρονος βοσκός Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος, ο 17χρονος Θεόδωρος Ιωάνν. Λάμπρου (Θεοδώρου), ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου, η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου, το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου, ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας, ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας, η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα, η 8χρονη μαθήτρια Αντωνία Βασ. Μπάτση, η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση, η 13χρονη μαθήτρια Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και η 9χρονη μαθήτρια Σταματία Δημ. Νικολάου.

katoci.blogspot.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Η ιστορική μνήμη δεν χάνεται, το μήνυμα από την εκδήλωση για τους εκτελεσθέντες της Μίχλας Πέντε Εκκλησιών Θεσπρωτίας
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 7397725768537427382
Σχόλια
item