Γιάννενα: Εισέπρατταν και δεν απέδιδαν Γιάννενα: Εισέπρατταν και δεν απέδιδαν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Εισέπρατταν και δεν απέδιδαν

Γιάννενα: Εισέπρατταν και δεν απέδιδαν

Όσο προχωράει η προσπάθεια της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων να κλείσει εκκρεμότητες από το παρελθόν, διασφαλίζοντας έσοδα στα ταμεία της και αξιοποιώντας περιβαλλοντικά έργα που ήδη έχουν κατασκευαστεί, τόσο έρχονται στην επιφάνεια πράξεις και παραλείψεις, που επιβεβαιώνουν πως επί σειρά ετών λειτουργούσε ως «ξέφραγο αμπέλι».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αποκαλύφθηκε, μετά τη διαμαρτυρία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Ιωαννιτών, της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, σε σχέση με τα ειδοποιητήρια που τις τελευταίες ημέρες φτάνουν στους κατοίκους του Περάματος για την πληρωμή τελών σύνδεσης με το αποχετευτικό. Τέλη, που αρκετοί εξ αυτών έχουν καταβάλει και έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο, αλλά τα χρήματα δεν μπήκαν ποτέ στο ταμείο της ΔΕΥΑΙ.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της η «Λαϊκή Συσπείρωση», το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει πληρώσει και έχει συνδεθεί με το αποχετευτικό ήδη από το 2007-2008, όμως σήμερα καλούνται να ξαναπληρώσουν και να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά φυσικά. 
«Το ελάχιστο αυταπόδεικτο είναι ότι η ΔΕΥΑΙ δεν έχει στοιχειώδες αρχείο πληρωμών με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημειώνεται σχετικά, ενώ επισημαίνεται πως στα έγγραφα που έχουν αποσταλεί, δεν αναφέρεται το κόστος σύνδεσης που αντιστοιχεί ανά τ.μ.
Η αλήθεια είναι πάνω-κάτω αυτή, με την ευθύνη να μην ανήκει, όμως, αποκλειστικά στη ΔΕΥΑΙ, καθώς υπήρξε στο παρελθόν μια σειρά ενεργειών, που επέτρεψε να δημιουργηθεί η σημερινή κατάσταση.
Ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης Μάκης Χρυσοστόμου, μιλώντας στον Η.Α., παραδέχθηκε πως η ΔΕΥΑΙ δεν είναι σε θέση σήμερα να γνωρίζει ποιος έχει συνδεθεί και ποιος έχει πληρώσει το τέλος σύνδεσης, καθώς τέτοια στοιχεία δεν την έχουν προσκομιστεί από τον τότε δήμο Περάματος, που είχε προχωρήσει στη διαδικασία. 
Ο κ. Χρυσοστόμου παραδέχθηκε πως πράγματι κάποιοι μπορεί να έχουν καταβάλει το τέλος σύνδεσης, αλλά αυτό δεν έφτασε στη ΔΕΥΑΙ, από τη στιγμή που ο δήμος Περάματος δεν είχε προχωρήσει σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης, διαδικασία που ακολουθήθηκε από άλλους δήμους του λεκανοπεδίου.
Από τη ΔΕΥΑΙ έχουν ζητηθεί τα αρχεία του πρώην δήμου Περάματος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια λίστα με όσους πλήρωσαν το τέλος σύνδεσης, ωστόσο και πάλι θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία προσκόμισης των φακέλων, καθώς υπάρχει η υποψία πως η χρέωση δεν είναι αντίστοιχη με τα τετραγωνικά του κάθε οικήματος.
Βέβαια, από την ιστορία αυτή προκύπτουν πολλά, εύλογα ερωτήματα, όπως ποιος επέτρεψε και ανέχθηκε στη συνέχεια μια ολόκληρη περιοχή να έχει συνδεθεί στο αποχετευτικό, χωρίς η ΔΕΥΑΙ να εισπράττει ούτε το τέλος σύνδεσης, ούτε να χρεώνει αποχέτευση στους λογαριασμούς της.
Στην καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζεται, επίσης, πως η ΔΕΥΑΙ εκδίδει και αποστέλλει ήδη από το Μάρτιο του 2017 λογαριασμούς νερού, χρεώνοντας τέλη αποχέτευσης, που ξεπερνούν το 50% του συνολικού λογαριασμού, σε σπίτια που δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό. 
Τον ισχυρισμό αυτό απέρριψε ο κ. Χρυσοστόμου, λέγοντας, ωστόσο, πως με το που ολοκληρωθεί η διαδικασία, όλοι θα κληθούν να καταβάλουν τέλη αποχέτευσης, είτε συνδεθούν είτε όχι με το αποχετευτικό, καθώς δεν είναι ζήτημα επιλογής, αλλά υποχρέωσή τους.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Εισέπρατταν και δεν απέδιδαν
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6587677852131511088
Σχόλια
item