Γιάννενα: Δύσκολος… Αύγουστος για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία Γιάννενα: Δύσκολος… Αύγουστος για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Δύσκολος… Αύγουστος για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Γιάννενα: Δύσκολος… Αύγουστος για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία

Οριακή είναι για ένα ακόμη καλοκαίρι η κατάσταση στο τμήμα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, πολυμεταγγιζόμενων ή όσων χρειάζεται να κάνουν λόγω χειρουργικής επέμβασης μετάγγιση αίματος.

Φιάλη-φιάλη εξασφαλίζεται το αίμα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ζητείται να γίνει κατάθεση αίματος από συγγενείς, προκειμένου να προχωρήσει η μετάγγιση στους ασθενείς.


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου Λεωνίδας Ρουμπάτης στον Η.Α., είναι σύνηθες φαινόμενο κάθε καλοκαίρι, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία να αναγκάζονται να λαμβάνουν μία μονάδα αίματος την εβδομάδα και να καλούνται σε επτά μέρες να λάβουν και δεύτερη, όταν, υπό κανονικές συνθήκες, η φυσιολογική μετάγγιση γίνεται με δύο μονάδες αίματος ανά δεκαπενθήμερο.
Ωστόσο, χθες, περίπου δέκα άτομα, από διάφορες περιοχές της Ηπείρου, που βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν χωρίς ούτε μια σταγόνα αίμα, καθώς αναβλήθηκαν οι μεταγγίσεις και τους είπαν να ξαναπεράσουν από την Τρίτη, όπως ανέφερε ο κ. Ρουμπάτης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές περιστατικό. 
«Είναι λυπηρό άνθρωποι που χρειάζονται αίμα για να συνεχίσουν την ζωή τους, να βιώνουν μια τέτοια ταλαιπωρία, με κίνδυνο ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή. Άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ηπείρου ταλαιπωρούνται και στο τέλος φεύγουν χωρίς να μεταγγιστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η μείωση των εισαγόμενων μονάδων αίματος από την Ελβετία και τον Ερυθρό Σταυρό, σε συνδυασμό με την λόγω καλοκαιριού ελάττωση των εθελοντών αιμοδοτών στα νοσοκομεία –που αποτελεί χρόνιο πρόβλημα– προκαλούν «αιμορραγία» στο σύστημα αιμοδοσίας του ΕΣΥ και απορρυθμίζουν τους ασθενείς. Το πρόβλημα αφορά στο σύνολο των νοσοκομείων, ωστόσο είναι εντονότερο σε αυτά που καλύπτουν τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών. Ένα από αυτά είναι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που καλύπτει τις ανάγκες περίπου 80 ασθενών με μεσογειακή αναιμία από όλη την Ήπειρο, ενώ στα άλλα νοσοκομεία ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος. 
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί η καταγγελία του προέδρου του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε αίμα. 
Η καταγγελία αυτή προήλθε μετά από επικοινωνία του κ. Ρουμπάτη με το τμήμα αιμοδοσίας του «Χατζηκώστα», στην οποία του μεταφέρθηκε πως δεν υπήρξε κάποιο αίτημα από την αντίστοιχη υπηρεσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. 
«Κάνουμε έκκληση στα δύο κυρίως νοσοκομεία των Ιωαννίνων, καθώς και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου να συνεργαστούν, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία των ατόμων με μεσογειακή αναιμία», ανέφερε ο κ. Ρουμπάτης.
Το γεγονός, πάντως, διαψεύδεται τόσο από τους γιατρούς του τμήματος αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όσο και από τον διοικητή Βασίλη Τσίκαρη. 
«Υπάρχει συνεργασία και τέτοιο θέμα δεν τίθεται», απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Τσίκαρης σε τηλεφωνική επικοινωνία, παραδεχόμενος πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε αίμα, ένα φαινόμενο που εμφανίζεται την καλοκαιρινή περίοδο.
Ο κ. Τσίκαρης απηύθυνε έκκληση τόσο στους τακτικούς αιμοδότες όσο και στον υπόλοιπο πληθυσμό να αιμοδοτήσει, ενώ προανήγγειλε και μια καμπάνια ευαισθητοποίησης από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Δύσκολος… Αύγουστος για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 8435169286196460654
Σχόλια
item