Ήπειρος: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - Με αυταπάρνηση νικητές στη «μάχη» με τις φλόγες Ήπειρος: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - Με αυταπάρνηση νικητές στη «μάχη» με τις φλόγες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - Με αυταπάρνηση νικητές στη «μάχη» με τις φλόγες

Ήπειρος: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - Με αυταπάρνηση νικητές στη «μάχη» με τις φλόγες
Ένα ακόμη δύσκολο Σαββατοκύριακο πέρασε για τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηπείρου, εξαιτίας των πύρινων μετώπων σε Γιάννενα, Πρέβεζα και Σούλι – Κινδύνεψαν σπίτια και άνθρωποι στο Ασβεστοχώρι. 
Τρεις ακόμη πετυχημένες «μάχες» με τις φλόγες έδωσαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι πυροσβέστες της Ηπείρου, καθώς οι νέες πυρκαγιές στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων, στους Παπαδάτες στην Πρέβεζα και στην Αγορά του Δήμου Σουλίου, απέδειξαν πόσο δύσκολο είναι το φετινό καλοκαίρι για την Ελλάδα και για την Ήπειρο, όπου πλέον η εκδήλωση φωτιάς αποτελεί σχεδόν… καθημερινό φαινόμενο. 
Αυτή τη φορά τα τρία διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιών, έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, ενώ στιγμές αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών.
Παρά τις δυσκολίες, στις πυρκαγιές, που ξέσπασαν το Σάββατο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κατάφεραν να διασφαλίσουν την περίμετρό τους, αλλά παρέμεναν επί ποδός και την Κυριακή, για την αποκάθαρση της περιοχής στο Ασβεστοχώρι και την αντιμετώπιση της φωτιάς στους Παπαδάτες, όπου το σημείο ήταν δύσβατο και η μεταφορά νερού δύσκολη, καθώς το υψόμετρο ξεπερνούσε τα 800 μέτρα.
Για αυτό, κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στο σημείο, την Κυριακή, επιχειρούσαν 22 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.
Στο μέτωπο του Ασβεστοχωρίου, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 53 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 21 οχήματα και 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, έδιναν αγώνα για να σβήσουν εστίες πάνω από τον οικισμό και στο βουνό όπου είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Μάλιστα, η προσπάθεια ενισχύθηκε με δυνάμεις, από Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Γρεβενά.
Μάλιστα στο Ασβεστοχώρι βρέθηκε και ο Συντονιστής του Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδος Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο οποίος διετέλεσε και Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, και σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, προχώρησε σε έναν απολογισμό της κατάστασης, σημειώνοντας ότι ευτυχώς στην πυρκαγιά του Ασβεστοχωρίου, η οποία απείλησε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ επεκτάθηκε και προς τους Δήμους Δωδώνης και Ζίτσας, δεν υπήρξαν απώλειες, καθώς από την πρώτη στιγμή δόθηκε προτεραιότητα στη διασφάλιση των περιουσιών. Παράλληλα, εξήρε την ετοιμότητα των τοπικών αρχών και την άριστη συνεργασία τους.
Ακόμη, η ένταση και το μέγεθος της πυρκαγιάς, οδήγησε άμεσα στο σημείο τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Στέφο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρη Μαυρογιώργο, καθώς και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δημήτρη Νάστο.
Αναφερόμενος στο φετινό δύσκολο καλοκαίρι για τη χώρα, λόγω των πυρκαγιών, ο κ. Αναγνωστάκης, εκτίμησε ότι οι περισσότερες εκδηλώθηκαν μάλλον λόγω αμέλειας και δεν ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού, γι’ αυτό κάλεσε όλους και ιδιαίτερα τους πολίτες, να επιδεικνύουν υπευθυνότητα, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Όσον αφορά στην επάρκεια και σωστή συντήρηση των εναέριων μέσων, σημείωσε ότι η παρουσία τους, δεν θα πρέπει να αποτελεί πανάκεια.
Το Ασβεστοχώρι
Υπενθυμίζουμε πως στην πυροσβεστική υπηρεσία Ιωαννίνων, λίγο μετά τις 11 το πρωί του Σαββάτου, σήμανε συναγερμός όταν από άγνωστη αιτία ξέσπασε η φωτιά στο Ασβεστοχώρι, κοντά στη χωματερή της Δουρούτης.
Η φωτιά λόγω των ανέμων που φυσούσαν, αλλά και των ξερών χόρτων, επεκτάθηκε γρήγορα. Τα μέτωπα, ήταν πολλαπλά και σε διαφορετικά σημεία, με τη φωτιά να καεί πουρνάρια σε μια μεγάλη ακτίνα χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα το έργο της Πυροσβεστικής να καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο.
Στην περιοχή, επιχειρούσαν 26 πυροσβέστες, 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ενώ κινητοποιήθηκαν άμεσα οχήματα και υδροφόρες του Δήμου Ιωαννιτών.
Η πυρκαγιά μετά τις 12 το μεσημέρι, βρέθηκε πολύ κοντά σε σπίτια, με τους κατοίκους να κινητοποιούνται από την πρώτη στιγμή, με λάστιχα και κλαδιά στα χέρια, προσπαθώντας να περιορίσουν τα μέτωπα, που συνεχώς μεγάλωναν, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, λόγω της αιωρούμενης στάχτης και του καπνού, που ήταν ορατός όχι μόνο από την πόλη, αλλά και από περιοχές αρκετά χιλιόμετρα μακριά.
Μάλιστα, στις φλόγες τυλίχθηκε μια καλύβα με ζώα, ενώ τελευταία στιγμή σώθηκε μια μονάδα με αγελάδες και μία με φωτοβολταϊκά.
Πανικός προκλήθηκε, όταν μια κάτοικος άρχισε να φωνάζει, γιατί ο πατέρας της βρισκόταν εγκλωβισμένος σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, όπου οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα. Ο άνδρας σώθηκε τελικά, μετά από άμεση επέμβαση.
Παράλληλα, η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο Ασβεστοχώρι Κοσμηρά.
Λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι, μετά από αίτημα των τοπικών αρχών και μάλιστα μετά από έντονες πιέσεις, καθώς τα εναέρια μέσα ήταν λίγα και οι φωτιές που βρίσκονταν σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα με «κορωνίδα» αυτής της Ζακύνθου, αρκετές, έφτασε στην περιοχή μας κι ένα Canadair.
Λίγο αργότερα, στην μάχη προστέθηκε κι ένα δεύτερο αεροσκάφος, τύπου Pezetel, με τις ρίψεις νερού, μετά από ανεφοδιασμούς από τη λίμνη, να είναι συνεχείς.
Ωστόσο, η φωτιά επεκτάθηκε μετά από λίγη ώρα προς τα χωριά Κωνστάνιανη του Δήμου Δωδώνης και Λύγγο του Δήμου Ζίτσας κατακαίοντας χορτολιβαδικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και η Πυροσβαστική, να ζητούν επιτακτικά ενίσχυση των εναέριων μέσων.
Το βράδυ που ακολούθησε ήταν δύσκολο, ωστόσο οι Πυροσβεστικές δυνάμεις, κατάφεραν να «θωρακίσουν» τις «κόκκινες» περιοχές, δημιουργώντας ζώνες ασφαλείας.
Την Κυριακή, οι πυροσβέστες παρέμεναν στα δύσκολα σημεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις, ενώ η τοπική κοινωνία, προσπαθούσε να συνέλθει από τις δύσκολές στιγμές που έζησε. Η φωτιά που απείλησε σπίτια και επιχειρήσεις, ευτυχώς δεν άφησε πίσω της, σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Δημήτρη Νάστο, όσοι ασυνείδητοι βάζουν φωτιές, θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Ο ίδιος, που βρέθηκε και την Κυριακή στο Ασβεστοχώρι, μοιράζοντας νερά στους Πυροσβέστες, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στο να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φώτης Οικονόμου, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από τους κατοίκους.
Στην Αγορά του Δήμου Σουλίου
Ωστόσο, δύσκολες καταστάσεις αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες και την Κυριακή, καθώς στη Θεσπρωτία, ξέσπασαν οι τρεις φωτιές.
Στις 15:30, ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν δύο μέτωπα, στην Αγορά του Δ. Σουλίου και στο Ελευθεροχώρι. Η δεύτερη περίπτωση δεν προκάλεσε καμιά ανησυχία, ωστόσο αυτό δεν ίσχυε για την περίπτωση της Αγοράς. Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, είχαν ως αποτέλεσμα την γρήγορη εξάπλωση της με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν πολύ σοβαρά, σπίτια, και αποθήκες.
Στο σημείο, επιχειρούσαν 29 πυροσβέστες με 8 οχήματα και δύο αεροσκάφη Pezetel, υπό την εποπτεία του διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσπρωτίας Αντιπύραρχο Λεωνίδα Γκιόκα, ενώ οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και από την Πάργα.
Στο σημείο βρέθηκαν επίσης, η Πολιτική Προστασία του Δήμου με υδροφόρες και με την Δήμαρχο Σταυρούλα Μπραίμη, σχεδόν σύσσωμο το αστυνομικό τμήμα Παραμυθιάς με τον διοικητή Αστυνόμο Α’ Χρήστο Γρίβα, προσωπικό της ΔΕΗ και εθελοντές με υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα.
Και ενώ η φωτιά στην Αγορά ήταν σε εξέλιξη και επεκτεινόταν προς στο Γαρδίκι, ένα νέο μέτωπο ξέσπασε στην Χόικα, το οποίο ευτυχώς αντιμετωπίστηκε άμεσα.
Μετά από αρκετές ώρες μάχης, η Πυροσβεστική κατάφερε να θέσει σε πλήρη έλεγχο την φωτιά στην Αγορά και πλέον βρίσκεται σε επιφυλακή.
Ο Κ. Σκούπρας
Εν τω μεταξύ, χθες, λίγες ώρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου κ. Σκούπρας κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί ενώ ξεκαθάρισε ότι η παρατεταμένη ανομβρία δημιουργεί τις χειρότερες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.
Όπως ανέφερε η φωτιά κατέκαψε χορτολιβαδικές εκτάσεις και όχι δασικές ενώ έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να σωθούν ζωικές εγκαταστάσεις.
Ο κ. Σκούπρας δίνοντας την εικόνα των όσων έγιναν το Σαββατοκύριακο τόσο στο Ασβεστοχώρι όσο και σε άλλες περιοχές, αναφέρθηκε στο τρόπο που οργανώθηκε η κατάσβεση στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πυροσβέστες ενώ σημαντική ήταν και η ενίσχυση από αέρος.
Στο ερώτημα που τίθεται κάθε φορά για το εάν η φωτιά ξεκίνησε από εσκεμμένη ενέργεια, ο κ. Σκούπρας ξεκαθάρισε ότι οι εικασίες δεν μπορούν να αποτελέσουν τίποτα άλλο παρά μόνο εικασίες καθώς λείπουν οι αποδείξεις για να κινηθεί η όποια άλλη νομική διαδικασία.
Αφορμής δοθείσης, υποστήριξε ότι ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι πολίτες που δεν καθαρίζουν έγκαιρα τις ιδιοκτησίες τους από ξερά χόρτα. 
Ο κ. Σκούπρας ευχαρίστησε δημόσια και όλους τους εθελοντές καθώς και κατοίκους των γύρω περιοχών που συνέβαλαν στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συντονισμένα έθεσαν τις φωτιές υπό έλεγχο. Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τους άλλους φορείς, ο κ. Σκούπρας υποστήριξε ότι είναι αγαστή με όλους και ειδικά με την Πολιτική Προστασία.
Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων ευχαριστεί
Εξάλλου, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους όσους έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες προκείμενου να αποφευχθούν τα χειρότερα στα πύρινα μέτωπα του Σαββατοκύριακου, κυρίως στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου.
Από την πρώτη στιγμή η πολιτική προστασία του Δήμου με υδροφόρες συνέδραμε τις δυνάμεις της πυροσβεστικής για την ταχύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Ήταν αξιέπαινη η προσπάθεια όλων των φορέων, η άμεση επέμβαση και γενικά η ταχεία παρουσία τους στα σημεία που εκδηλώθηκαν πυρκαγιές. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στον διοικητή της περιφερειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου Κώστα Σκούπρα αλλά και στον Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος Δήμο Αναγνωστάκη, καθώς και στους διοικητές και τα στελέχη των κατά τόπους μονάδων. 
Επίσης, ευχαριστήρια στους εμπλακέντες πιλότους, καθώς και στους κατοίκους των περιοχών για τη δική τους συνδρομή. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και όλους τους εθελοντές που συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Δήμος Δωδώνης ευχαριστεί
Τέλος, ο Δήμος Δωδώνης, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί και συγχαίρει τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον πολύωρο και δύσκολο αγώνα που έδωσαν προκειμένου να ανακόψουν την πύρινη λαίλαπα πριν γίνει απειλητική για την Τοπική Κοινότητα Κωστάνιανης.
Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και ο μηχανισμός του Δήμου βρέθηκαν σε ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν κάθε βοήθεια στις δυνάμεις που επιχειρούσαν στο μέτωπο της φωτιάς.
Πεζοπόρα τμήματα επιχείρησαν στην ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή, ορεινά της Κωστάνιανης καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας και μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής κατέσβησαν τις εστίες.
Ο Δήμος ευχαριστεί τους πυροσβέστες για την ακούραστη προσπάθειά τους, ύστερα μάλιστα από πολύωρη παραμονή στο μέτωπο της φωτιάς. Ευχαριστεί επίσης τον Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Κωνσταντίνο Σκούπρα για την συνεργασία που υπήρξε.
«Σε όλους όσοι βρέθηκαν στην επιχείρηση, αξιωματικούς και πυροσβέστες αξίζουν συγχαρητήρια καθώς υπερέβαλαν εαυτούς μέχρι να πετύχουν την κατάσβεση της φωτιάς», καταλήγει η ανακοίνωση.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ένα ακόμη δύσκολο Σαββατοκύριακο πέρασε για τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηπείρου, εξαιτίας των πύρινων μετώπων σε Γιάννενα, Πρέβεζα και...
Ήπειρος: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ - Με αυταπάρνηση νικητές στη «μάχη» με τις φλόγες
Epirusblog Gr
5 of 5
Ένα ακόμη δύσκολο Σαββατοκύριακο πέρασε για τις πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηπείρου, εξαιτίας των πύρινων μετώπων σε Γιάννενα, Πρέβεζα και...
Ιωάννινα 5402698624496222594
Σχόλια
item