Γιάννενα: Κλειστός μέχρι νεωτέρας ο Κατσικάς Γιάννενα: Κλειστός μέχρι νεωτέρας ο Κατσικάς | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Κλειστός μέχρι νεωτέρας ο Κατσικάς

Γιάννενα: Κλειστός μέχρι νεωτέρας ο Κατσικάς

Σε φάση στασιμότητας βρίσκεται η υπόθεση του προσφυγικού ζητήματος στα Γιάννενα, με τον αριθμό των προσφύγων να παραμένει σταθερός και το Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά κλειστό μέχρι νεωτέρας.

Αν και από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε προαναγγελθεί η επαναχρησιμοποίησή του μετά τους χειμερινούς μήνες και μια σειρά παρεμβάσεων για την αντικατάσταση των αντίσκηνων με κοντέινερ, αυτό δε συνέβη, ενώ δεν πρόκειται και να γίνει άμεσα, όπως όλα δείχνουν, αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Αυτή τη στιγμή, το Κέντρο Φιλοξενίας Κατσικά παραμένει διαχειριστικά «ορφανό», καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης που είχε την ευθύνη του, έχει αποχωρήσει από την περιοχή από τα τέλη Ιουνίου. 


Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αποφασιστεί ποια ΜΚΟ θα το διαχειριστεί, με πιθανότερη την Oxfam, που ήταν από τις πρώτες που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Όποια ΜΚΟ επιλεγεί, θα κληθεί να ολοκληρώσει και τις εργασίες που απομένουν και αφορούν κατά κύριο λόγο παρεμβάσεις στο δίκτυο ηλεκτρισμού.

Η μόνη ανθρώπινη παρουσία στον χώρο είναι των αστυνομικών, που κάνουν περιπολίες για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο «πλιάτσικο».


Σήμερα, πρόσφυγες φιλοξενούνται στις δομές της Πωγωνιανής, της Κόνιτσας και της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη», η οποία δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της και μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τους 250 πρόσφυγες που διαβιούν εκεί. Επίσης, περίπου 90 άτομα διαμένουν σε μισθωμένα από ΜΚΟ διαμερίσματα στο λεκανοπέδιο.


Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δε δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να ανοίξει ξανά Κέντρα Φιλοξενίας στην ενδοχώρα, μεταφέροντας πρόσφυγες από τις δομές στα νησιά του Αιγαίου, προκρίνοντας τη λύση της φιλοξενίας σε διαμερίσματα, με ταυτόχρονη παροχή προπληρωμένων καρτών.


Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 151 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα ESTIA. «Με το πρόγραμμα αυτό υπάρχουν τρία θετικά στοιχεία. 


Το πρώτο είναι ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν στη χώρα μας κυνηγημένοι και έχουν εγκλωβιστεί εδώ προς το παρόν, ζουν πλέον με βελτιωμένες συνθήκες, δεύτερον ενισχύεται η οικονομία των τοπικών κοινωνιών διότι τα χρήματα αυτά θα περάσουν στις επιχειρήσεις των τοπικών κοινωνιών και τρίτον, από τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας με τις σκηνές και τους οικίσκους, οι άνθρωποι πλέον διαμένουν σε διαμερίσματα», τόνισε, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας.

agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Κλειστός μέχρι νεωτέρας ο Κατσικάς
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7642177766791731382
Σχόλια
item