Ήπειρος: Ο πρωτογενής τομέας ασφαλής διέξοδος για εκατοντάδες άνεργους Ηπειρώτες Ήπειρος: Ο πρωτογενής τομέας ασφαλής διέξοδος για εκατοντάδες άνεργους Ηπειρώτες | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Ο πρωτογενής τομέας ασφαλής διέξοδος για εκατοντάδες άνεργους Ηπειρώτες

Ήπειρος: Ο πρωτογενής τομέας ασφαλής διέξοδος για εκατοντάδες άνεργους Ηπειρώτες

Εν μέσω κρίσης, εργασιακής ανασφάλειας και υψηλής ανεργίας, σημαντικές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση Ηπειρωτών νεαρής ηλικίας και εξασφάλιση ενός σταθερού εισοδήματος δίνει το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 20, το οποίο επιδοτεί με πολύ καλά ποσά όσους εντάσσονται σ’ αυτό ως νέοι αγρότες.

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον στην περιοχή μας για το Πρόγραμμα ήταν ικανοποιητικό, καθώς μπήκαν σ’ αυτό 270 νέοι αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν συνολικά 5 εκατ. ευρώ ως επιδότηση προκειμένου να αναπτύξουν δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, ωστόσο, υπάρχει περιθώριο να καλυφθούν διπλάσιες ακόμα θέσεις σε όλη την Ήπειρο.


Για να «ζεστάνει» άνεργους συμπατριώτες μας να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στον αγροτικό τομέα, η Περιφέρεια Ηπείρου διεξάγει αυτή την περίοδο ημερίδες σε συνεργασία με Δήμους, αγροτικές και κτηνοτροφικές ενώσεις ενημερωτικές ημερίδες, με πιο πρόσφατη αυτή που έγινε χθες στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, στο πλαίσιο της οποίας ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ακόμα και σε όσους έχουν πτυχία!

Άλλες 500 θέσεις
Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί μια νέα πρόσκληση συμμετοχής στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με 500 θέσεις σε όλη την Ήπειρο να περιμένουν τους ενδιαφερόμενους. Ο προϋπολογισμός της για την Περιφέρειά μας ανέρχεται στα 13,6 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα επιδοτηθούν όσοι ενταχθούν στο Πρόγραμμα. 


Αυτός είναι και ο στόχος της Περιφέρειας Ηπείρου, δηλαδή να καλυφθούν όλες οι θέσεις νέων γεωργών που έχει στη διάθεσή της, ώστε να μην χαθούν χρήματα και παράλληλα εκατοντάδες νέοι άνθρωποι να βρουν μία διέξοδο στην απασχόληση.

Ο Αλέκος Καχριμάνης
Χαιρετίζοντας τη χθεσινή ενημερωτική ημερίδα στο Δημαρχείο Ασπραγγέλων, ο Αλέκος Καχριμάνης παρότρυνε τους νέους να ενταχθούν στο Πρόγραμμα κι ας έχουν πτυχία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αφού μέσω αυτού θα βρουν επαγγελματική διέξοδο από την ανεργία που μαστίζει τον τόπο μας και θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.


Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στο Ζαγόρι οι νέοι αγρότες μπορούν να ασχοληθούν με την αξιοποίηση των αρωματικών φυτών που αφθονούν, τη μελισσοκομία, την αμπελουργία, την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα και βοοειδή ελευθέρας βοσκής), την πτηνοτροφία, καρποφόρα δέντρα (καρυδιές, φουντουκιές καστανιές), την παραγωγή οσπρίων κ.λ.π.. 


Τόνισε δε ότι ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές όπου ανήκει μεγάλο τμήμα του Ζαγορίου με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, επιτρέπονται οι σταβλικές εγκαταστάσεις με δυναμικότητα μέχρι 150 αγελάδες και έως 1.500 πρόβατα, με τις σχετικές άδειες να εκδίδονται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για  πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Στάβλοι, βοσκοτόπια…
Μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2017 μπορεί να γίνει νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων που υπήρχαν το 2012 εντός ή κοντά σε οικισμούς, όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος είπε παράλληλα πως ως τις 7 Οκτωβρίου πρέπει να κατατεθεί αίτηση από τους ενδιαφερόμενους και για τους διαχειριστικούς χάρτες που αφορούν τα βοσκοτόπια.
Μάλιστα έκανε γνωστό ότι θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια γραφείο που θα δίνει πληροφορίες και συμβουλές σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και τα προς υλοποίηση προγράμματα.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου
Στον χαιρετισμό του στην ημερίδα ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία του να ενημερώσει προσωπικά και τους κατοίκους του Ζαγορίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά πολλοί φοβούνται να εμπλακούν  και άρα πολύ καλά κάνατε και ξεκινήσατε αυτές τις ημερίδες». 


Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται για  επιτακτική και αναγκαία  διαδικασία, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν νέοι άνθρωποι το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών και συνολικά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι ήδη ασχολούμενοι με τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή ιδίως κτηνοτρόφοι, είναι πολλοί.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ
proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Ο πρωτογενής τομέας ασφαλής διέξοδος για εκατοντάδες άνεργους Ηπειρώτες
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 5821138468429475152
Σχόλια
item