Γιάννενα: Ζητείται στέγη για το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών Γιάννενα: Ζητείται στέγη για το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ζητείται στέγη για το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Γιάννενα: Ζητείται στέγη για το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών

Χωρίς στέγη παραμένει το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που θα έπρεπε να ξεκινήσει τη λειτουργία του στον δήμο Ιωαννιτών από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Αυγούστου, σύμφωνα και με τα όσα ορίζονται σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Αν και οι συζητήσεις για την εύρεση στέγης έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου, όταν ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος συναντήθηκε με τον ειδικό τομεακό γραμματέα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση και ανέλαβε πρωτοβουλία να βρεθεί και να παραχωρηθεί κατάλληλος χώρος για τη στέγαση της υπηρεσίας με την συνεργασία του δήμου Ιωαννίνων, η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε.

Το θέμα από την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών χειρίζεται ο γενικός γραμματέας του δήμου Κώστας Μπαμπασίκας, που τις τελευταίες ημέρες έχει εντείνει τις προσπάθειες για την εύρεση κατάλληλου χώρου σε κεντρικό σημείο. 

Προσπάθεια που δεν είναι εύκολη, καθώς ο χώρος πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Λύση αναμένεται να δώσει το γραφείο κληροδοτημάτων του δήμου Ιωαννιτών, με την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Γεωργία Γιώτη να έχει υποδείξει κάποιους χώρους που μπορούν να διατεθούν.

Το θέμα αναμένεται να κλείσει στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο είναι άγνωστο πότε τελικά θα καταστεί δυνατή η λειτουργία του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτώνστα Γιάννενα, με δεδομένο πως θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες διαρρύθμισης και να εξοπλιστεί.
Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών λειτουργούν ήδη στους δήμους Αθηναίων και Πειραιά, ενώ μαζί με αυτό των Ιωαννίνων θα λειτουργήσουν θεωρητικά από τη Δευτέρα άλλα τέσσερα στους δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά,, Λάρισας καιΚοζάνης.
Συνολικά προβλέπεται η ίδρυση 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, 30 εκ των οποίων θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα, παρέχοντας συμβουλές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης.
Πιο συγκεκριμένα ο ρόλος τους είναι να:
– Ενημερώνουν τους δανειολήπτες ως προς τα δικαιώματά τους σε σχέση με τις οφειλές τους προς τα χρηματιπιστωτικά ιδρύματα, εξυπηρετούμενων ή μη ιδιωτικών δανείων.
– Παρέχουν στους δανειολήπτες συμβουλές διαχείρισης των δανειακών τους υποχρεώσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ατομικές συνθήκες – ιδιότητες (ζητήματα υγείας, ανεργίας κ.ά.).
– Μεσολαβούν, κατόπιν αιτήσεων των δανειοληπτών, και να συνδιαλέγονται με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία ρύθμισης διακανονισμού της πληρωμής των οφειλών των αιτούντων από εξυπηρετούμενα ή μη ιδιωτικά δάνεια.
– Παρακολουθούν και παρεμβαίνουν, κατόπιν αιτήσεως των δανειοληπτών, για λογαριασμό τους ώστε να προσαρμόζουν ή να τροποποιούν τις συμφωνίες σε περίπτωση νέων δεδομένων για τον δανειολήπτη, που ανατρέπουν τον αρχικό σχεδιασμό της αποπληρωμής.
– Υποστηρίζουν και καθοδηγούν τους δανειολήπτες στην κατάρτιση οικογενειακών και ατομικών προϋπολογισμών που βοηθούν στην τήρηση των συμφωνηθέντων με τις τράπεζες ρυθμίσεων – διακανονισμών πληρωμής και οφειλών τους.
– Παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική στους οφειλέτες που υπάγονται στον Κώδικα Δεοντολογίας για την Εξωδικαστική Επίλυση Διαφοράς.
– Ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που στοχεύουν στην καλλιέργεια συνετής καταναλωτικής συμπεριφοράς και κουλτούρας συνεργασίας.
– Πληροφόρησης που στοχεύει στην έγκαιρη παρέμβαση για άτομα ευάλωτα στην υπερχρέωση λόγω οικονομικών παραγόντων, όσο και για άτομα που αντιμετωπίζουν ξαφνικές δυσχέρειες.
– Εκπαίδευσης και στοχευμένης επιμόρφωσης που στοχεύουν στη γενική και ειδική πρόληψη αντίστοιχα.
– Υποστήριξης που αφορά και την παροχή συμβουλών για τη διαχείριση χρεών στο πλαίσιο αιτήματος του ενδιαφερομένου.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Ζητείται στέγη για το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 3163876174463870545
Σχόλια
item