Γιάννενα: «Καθαρά» τα ελληνικά αυγά Γιάννενα: «Καθαρά» τα ελληνικά αυγά | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: «Καθαρά» τα ελληνικά αυγά

Γιάννενα: «Καθαρά» τα ελληνικά αυγά

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι αυγοπαραγωγοί των Ιωαννίνων σχετικά με το σκάνδαλο που έχει «σηκώσει στο πόδι» την ΕΕ και αφορά τα μολυσμένα αυγά με παρασιτοκτόνο fipronil, που εντοπίστηκαν αρχικά στην Ολλανδία.

«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος», τόνισε στον Η.Α. ο Αθ. Γεωργιάδης, που διευθύνει τη «Γεωργιάδης Αυγοπαραγωγική», επισημαίνοντας πως το fipronil είναι ένα φάρμακο που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε στη χώρα, σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων και των τσιμπουριών.

Κίνδυνος, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν υπάρχει ούτε από τις εισαγωγές, καθώς δε φτάνουν στη χώρα μας αυγά από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία, χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος από την Ολλανδία. «Το 60% των αυγών στην ελληνική αγορά είναι από εγχώριες μονάδες. 
Οι εισαγωγές είναι κυρίως από Βουλγαρία και χώρες που δεν έχουν καταγραφεί αντίστοιχα προβλήματα», σημείωσε.
Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι με την παραγωγή και διακίνηση αυγών στην Ελλάδα, επισημαίνουν τον κίνδυνο τα επόμενα χρόνια τα εισαγόμενα αυγά να είναι περισσότερα από τα εγχώρια, καθώς αρκετές μονάδες βάζουν λουκέτο και στρέφονται μόνο στην εμπορία εγκαταλείποντας το αντικείμενο του παραγωγού, λόγω κόστους.
Το υψηλό κόστος παραγωγής, με τις ζωοτροφές να είναι εισαγόμενες, άρα πολύ ακριβές σε σύγκριση με τα ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), αλλά και οι γενικότερες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις από την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, οδηγούν πολλούς στην πόρτα της εξόδου από τον κλάδο.
agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: «Καθαρά» τα ελληνικά αυγά
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7336462555940006598
Σχόλια
item