Ήπειρος: Και εθελοντική προσφορά αίματος να έχουν τα προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ήπειρος: Και εθελοντική προσφορά αίματος να έχουν τα προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Και εθελοντική προσφορά αίματος να έχουν τα προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Ήπειρος: Και εθελοντική προσφορά αίματος να έχουν τα προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων

Αντιμέτωπα με ελλείψεις μονάδων αίματος βρέθηκαν και αυτό το καλοκαίρι Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Ηπείρου, με αποτέλεσμα, μέχρι και να αναβληθούν προγραμματισμένες μεταγγίσεις, όπως συνέβη στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων! 

Μια κατάσταση γνώριμη, που κυρίως παρατηρείται Καλοκαίρι και σε περιόδους γιορτών, αλλά δυστυχώς, δεν έχει γίνει  καμία σοβαρή προσπάθεια για να δοθεί οριστική λύση!


Σ’ αυτό το καυτό κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί τόσο την περιοχή μας, όσο και ολόκληρη την Ελλάδα, αναφέρεται με επιστολή του προς τον «Π.Λ» ο γνωστός γιατρός ενδοκρινολόγος Σπύρος Μπίτσης, τ. Πρόεδρος Αντιαναιμικού Συλλόγου Ιωαννίνων και επίτιμο μέλος Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας (ΦΟΕΑ) του Πανεπιστημίου μας, ο οποίος μάλιτσα καταλήγει με μια ενδιαφέρουσα πρόταση, με την ελπίδα ότι θα εισακουστεί, όχι για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά ίσως για να αμβλυνθεί  κατά μεγάλο βαθμό.


Απευθυνόμενος  λοιπόν σε κάθε Δήμαρχο ή Πρόεδρο Πολιτιστικού Φορέα προτείνει στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνουν κάθε χρόνο στις πόλεις ή τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τις Κοινότητες για τους κατοίκους που συγκεντρώνονται από κάθε μέρος απανταχού της γής, να συμπεριληφθεί και μια ανθρωπιστική εκδήλωση, όπως είναι η Εθελοντική προσφορά αίματος, συνεισφέροντας έτσι στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας να συγκεντρώσει μονάδες αίματος. 


Στηρίζονται στους εθελοντές
Στην επιστολή του ο κ. Μπίτσης αναφέρεται και στην εθελοντική συνεισφορά, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «στην προσπάθεια η χώρα να μπορεί να είναι αυτάρκης σε αίμα για κάθε πολίτη που κινδυνεύει, προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα με την εθελοντική συνεισφορά οργανωτικών εθελοντικών φορέων που απαρτίζονται από εθελοντές αιμοδότες ή φορέων με τον όρο «τράπεζες αίματος» για να καλύπτουν πρωταρχικώς τα μέλη τους και όσους άλλους το έχουν ανάγκη. 


Η ύπαρξη αυτών των φορέων στηρίχθηκε στην αδράνεια της πολιτείας σ’ αυτό το κοινωνικό πρόβλημα και οι φορείς αυτοί δημιουργήθηκαν από την αυξημένη ανάγκη που υπήρξε σε εύρεση μονάδων αίματος και στην καλή θέληση κάποιων ευαίσθητων πολιτών».

Η Πολιτεία αδρανεί...
Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η πολιτεία δυστυχώς συνεχίζει να αδρανεί, μη εφαρμόζοντας προηγμένα συστήματα προσέλκυσης και ανάπτυξης της εθελοντικής προσφοράς αίματος και αφήνει το σοβαρό αυτό πρόβλημα να επιλυθεί με τους εθελοντικούς αυτούς φορείς που είναι και οι μόνοι που συμβάλλουν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για όλους τους πολίτες. 


Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν παράλληλα οι μεμονωμένοι και συνειδητοί εθελοντές αιμοδότες, ο Στρατός, το Συγγενικό περιβάλλον που αιμοδοτεί κάτω από την πίεση να σωθεί ένας δικός τους άνθρωπος που εκείνη τη στιγμή κινδυνεύει και επειδή οι ανάγκες δεν καλύπτονται, επικουρικά συνεισφέρει κατά περιόδους και μια άλλη πηγή που λέγεται Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός, κάτι το οποίο δεν μας τιμά ως χώρα.

»Πρόσφατα ακούσαμε από την πολιτεία ότι θα εφαρμοστεί ένα Εθνικό Σύστημα σύνδεσης και οργάνωσης όλων των αιμοδοσιών της χώρας κάτω από τη σκέπη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) που είναι υπεύθυνο για την διασφάλιση της ποιότητας και ελέγχου του αίματος, καθώς και της συγκέντρωσης και κατανομής των μονάδων αίματος, ανά
λογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, αλλά τίποτε δεν είδαμε πρακτικά να εφαρμόζεται».

proinoslogos.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Και εθελοντική προσφορά αίματος να έχουν τα προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 1599889586211118597
Σχόλια
item