Γιάννενα: Με σοβαρά προβλήματα, η λειτουργία του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων Γιάννενα: Με σοβαρά προβλήματα, η λειτουργία του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Με σοβαρά προβλήματα, η λειτουργία του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων

Γιάννενα: Με σοβαρά προβλήματα, η λειτουργία του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων
Στα όριά τους, το ακτινολογικό, το οδοντοτεχνικό και το βιοπαθολογικό εργαστήριο – Προτάσεις της Μ. Τζούφη για την ομαλοποίηση της λειτουργίας τους.
Με σοβαρά προβλήματα, παρά το μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων και τα επαρκώς εξοπλισμένα εργαστήρια, λειτουργεί η Μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ, μια «ανάσα» πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέσω των ΤΟΜΥ.
Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε τη βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο υπεύθυνος κ. Φώτος, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δυσλειτουργίας του ακτινολογικού και του οδοντοτεχνικού εργαστηρίου, στην πρώτη περίπτωση, λόγω βλάβης στο μηχανολογικό εξοπλισμό και στη δεύτερη λόγω σοβαρών τεχνικών διαχρονικών παραλείψεων, αλλά και σε μικρότερο βαθμό του βιοπαθολογικού εργαστηρίου.
Για το  βιοπαθολογικό εργαστήριο, ο κ. Φώτος ζήτησε επιπλέον μικροβιολόγο, μιας και ένας εκ των υπαρχόντων ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη. Το λόγο, στη συνέχεια, πήραν οι εκπρόσωποι των ιατρών και των εργαζομένων του ΠΕΔΥ, οι οποίοι ζήτησαν να βρεθεί λύση για την αμεσότερη κάλυψη μικρών εξόδων, ώστε η μονάδα να λειτουργεί πιο ομαλά, ενώ θέσανε στη Βουλευτή και κάποια ερωτήματα για τις αλλαγές που θα προκύψουν στην οργάνωση των μονάδων υγείας με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου.
Η βουλευτής αρχικά, συμφώνησε ότι είναι ιδιαίτερα επείγον να βρεθεί λύση για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των τριών εργαστηρίων και δεσμεύτηκε να βοηθήσει, ώστε να στελεχωθούν τόσο το μικροβιολογικό όσο και το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, αλλά και να επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα του ακτινολογικού εργαστηρίου. 
Σχετικά με το τελευταίο, υποστήριξε ότι πιθανότατα θα δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο γραφείο για θέματα προμηθειών υπό την σκέπη του νοσοκομείου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ισχυροποιηθεί η διαπραγματευτική θέση των δημόσιων μονάδων υγείας σε σχέση με τους προμηθευτές. 
Έπειτα, προχώρησε σε μια ενημέρωση σχετικά με την οργάνωση του συστήματος υγείας και τη θέση των ΠΕΔΥ σε αυτό. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με το νέο νόμο θα υπάρξουν ουσιαστικά τρεις βαθμίδες δομών, οι οποίες, με τον τρόπο που θα λειτουργούν, θα συμβάλλουν και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. 
Οι ΤΟΜΥ θα αποτελούν τις πρωτοβάθμιες δομές, οι μονάδες υγείας ΠΕΔΥ τις δευτεροβάθμιες και τα νοσοκομεία τις τριτοβάθμιες. Τέλος, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ξεχωριστής ΥΠΕ για την Περιφέρεια Ηπείρου, τονίζοντας ότι αυτό θα μπορέσει να υλοποιηθεί στο επόμενο διάστημα.
Λίγα τα εκκρεμή αιτήματα, για συντάξεις
Αμέσως μετά, η βουλευτής συνάντησε τον Διευθυντή του υποκαταστήματος ΙΚΑ Ιωαννίνων, κ. Γρηγορίου, ο οποίος παρείχε ενημέρωση για τη συνολική λειτουργία του υποκαταστήματος. 
Ξεκινώντας από το θέμα το συντάξεων, ανέφερε ότι το υποκατάστημα Ιωαννίνων εκδίδει τις συντάξεις γα όλη την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα δε εκκρεμούντα αιτήματα, με την εξαίρεση των επικουρικών συντάξεων και των συντάξεων χηρείας, είναι σχετικά λίγα και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, ειδικά εν συγκρίσει με άλλες περιοχές, την ώρα, μάλιστα, που διεκπεραιώνονται και αιτήματα άλλων καταστημάτων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα. 
Όσον αφορά στην είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Γρηγορίου τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση ειδικά για τις ασφαλιστικές εισφορές, στην οποία να συμπεριλαμβάνονται, όχι μόνο οι παρελθούσες, αλλά και οι τρέχουσες εισφορές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των οφειλών. 
Συνεχίζοντας την ενημέρωση, αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση ΕΦΚΑ-ΤΣΑΥ, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ όσον αφορά στα ΚΕΠΑ, υποστήριξε ότι στο θέμα των ελέγχων χρειάζεται μια αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων, με παράλληλη περαιτέρω στελέχωση των κέντρων αυτών. 
Στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ. Γρηγορίου μίλησε για τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του ΙΚΑ Ιωαννίνων στεγάζονται σε δύο διαφορετικά κτίρια, τα οποία χωρίζει μεγάλη απόσταση, προτείνοντας, ταυτόχρονα λύσεις για το ζήτημα αυτό.
Η κα Τζούφη, αφού ευχαρίστησε τον Διευθυντή του υποκαταστήματος ΙΚΑ Ιωαννίνων για την πλήρη ενημέρωση, ανέφερε ότι το θέμα της ρύθμισης των εισφορών έχει ήδη συζητηθεί και σύντομα θα δοθεί νομοθετική λύση. Σχετικά με τα ΚΕΠΑ, υποστήριξε ότι προετοιμάζεται αλλαγή όλου του πλαισίου και θα υπάρξει νομοθέτηση, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς στο αμέσως επόμενο διάστημα. 
Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη για καλύτερη στελέχωση, τόσο των σωμάτων ελέγχου αδήλωτης και μαύρης εργασίας, όσο και των αντίστοιχων είσπραξης οφειλών, εν όψει και της εισαγωγής προς ψήφιση στις αρμόδιες επιτροπές του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας. 
Τέλος, η βουλευτής, ανταποκρίθηκε στην πρόταση για μια εκ νέου συνάντηση με όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να υπάρξει πιο αναλυτική και εξειδικευμένη ενημέρωση για τα πολλά υπάρχοντα θέματα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και τις ιδιαιτερότητές του στην περιοχή μας.
proinanea.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Με σοβαρά προβλήματα, η λειτουργία του ΠΕΔΥ Ιωαννίνων
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 6927556539248784531
Σχόλια
item