Ήπειρος: Αιφνιδιαστική αλλαγή «φρέναρε» τα έργα Ήπειρος: Αιφνιδιαστική αλλαγή «φρέναρε» τα έργα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Αιφνιδιαστική αλλαγή «φρέναρε» τα έργα

Ήπειρος: Αιφνιδιαστική αλλαγή «φρέναρε» τα έργα

Στην αιφνιδιαστική αλλαγή της νομοθεσίας «κόλλησε» προσωρινά και η δημοπράτηση της σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα, μαζί με πολλά έργα των περιφερειών και των δήμων σε ολόκληρη τη χώρα.

Αν και η περιφέρεια Ηπείρου ήταν καθόλα έτοιμη για την δημοπράτηση του έργου, την ίδια ημέρα που ο διαγωνισμός επρόκειτο να βγει «στον αέρα», με διάταξη που ψηφίστηκε στις 19 Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος του υπουργείου Υποδομών, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει όλα τα έργα να δημοπρατούνται με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω ειδικής πλατφόρμας.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια ολιγοήμερη καθυστέρηση στις διαδικασίες για την δημοπράτηση του έργου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, η οποία, όπως τόνισε, σε καμία περίπτωση δεν προβληματίζει ή προκαλεί ανησυχία.


Ωστόσο, η εφαρμογή του νέου νόμου από τις 25 Ιουλίου σημαίνει ότι όλα τα έργα που προκηρύχθηκαν από την ημερομηνία αυτή και μετά –χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι υπηρεσίες περιφερειών και δήμων εκ των προτέρων- θα πρέπει να επαναδημοπρατηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο. Επιπλέον, τα πρότυπα τεύχη δημοπράτηση δεν έχουν εγκριθεί ακόμη, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.


Ο νέος νόμος του υπουργείου Υποδομών περί των ηλεκτρονικών δημοπρατήσεων φέρνει σημαντικές αλλαγές, με σημαντικότερη αυτή που αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, εφόσον βέβαια υπάρξει οργάνωση και συντονισμός.


Η άμεση εφαρμογή του νόμου, αν και αρχικά προβλεπόταν ότι θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 20 Οκτωβρίου, προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Ο πρόεδρος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ζητά να ισχύσει η αρχική ημερομηνία, προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση και για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, δεν πρόκειται να δημοπρατηθεί κανένα έργο με χρήση ηλεκτρονικών μέσων.


Ήδη, όπως επισημαίνει, λόγω της νέας, αιφνιδιαστικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, δημόσια έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πολλά εκ των οποίων συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, δεν είναι δυνατόν να δημοπρατηθούν, αν και έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες, γεγονός που προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην πραγματική οικονομία και απώλεια θέσεων εργασίας.


Ωστόσο, στις 19 Ιουλίου 2017, με νέα διάταξη που ψηφίσθηκε στο Νόμο 4482/2017, ορίστηκε ως νέα ημερομηνία έναρξης δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω ΕΣΗΔΗΣ  η 25η Ιουλίου 2017, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και κυρίως χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια εκπαίδευσης των υπαλλήλων των αναθετουσών αρχών και των αναθετόντων φορέων.


Όπως τονίζει ο κ. Αγοραστός, στη σχετική ανακοίνωση της ΕΝΠΕ, «αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής είναι να έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τεύχη δημοπράτησης δημοσίων έργων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, πολλά εκ των οποίων συγχρηματοδοτούμενα, τα οποία πρέπει τώρα να συνταχθούν εκ νέου και να δοθούν νέες εγκρίσεις στις διακηρύξεις και τα τεύχη δημοπράτησης από την οικονομική επιτροπή και τη διαχειριστική αρχή».


Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Αγοραστός ζητεί να επανέλθει η 20η Οκτωβρίου  ως ημερομηνία έναρξης της δημοπράτησης των δημοσίων έργων μέσω ΕΣΗΔΗΣ και κρίνει επιβεβλημένο μέχρι τότε να έχουν ολοκληρωθεί η δημιουργία ηλεκτρονικής, αξιόπιστης κεντρικής πλατφόρμας, η διαπίστευση και κατάρτιση με σεμινάρια των υπαλλήλων των αναθετουσών αρχών και αναθετόντων φορέων, η σύνταξη νέων πρότυπων διακηρύξεων, η σύνταξη νέων τευχών δημοπράτησης και η χορήγηση νέων εγκρίσεων και η λειτουργία αξιόπιστων συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.


agon.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Αιφνιδιαστική αλλαγή «φρέναρε» τα έργα
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 880297873888576412
Σχόλια
item