Ήπειρος: Τάξεις Υποδοχής, σε δέκα σχολεία στην Ήπειρο Ήπειρος: Τάξεις Υποδοχής, σε δέκα σχολεία στην Ήπειρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Τάξεις Υποδοχής, σε δέκα σχολεία στην Ήπειρο

Ήπειρος: Τάξεις Υποδοχής, σε δέκα σχολεία στην Ήπειρο
Όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου
Δέκα σχολεία στην Ήπειρο, εντάσσονται στις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), όπου δύνανται να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ, όπως προβλέπει απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου Άρτας, το Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας στη Θεσπρωτία, το 5ο, το 7ο, το 10ο, το 25ο Δημοτικά Σχολεία Ιωαννίνων, το Δημοτικό Σχολείο Περάματος και τα Δημοτικά Καναλίου, Μύτικα και Φιλιππιάδας στην Πρέβεζα.
Οι Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) είναι ένα πρόγραμμα που εκφράζει την Ευρωπαϊκή τακτική για στήριξη μαθητών από περιοχές με χαμηλούς κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες με όραμα τη θετική διάκριση, (να προσφέρουν δηλαδή πόρους, παροχές ενίσχυσης και δυνατότητες σε μαθητές που δεν έχουν την εκπαιδευτική στήριξη από τον κοινωνικό περίγυρο), με στόχο να μειωθεί η σχολική διαρροή και να ενισχυθεί η εκπαιδευτική στήριξη.
Επίσης, αποσκοπούν στην εκπαίδευση και την ομαλή προσαρμογή των προσφυγόπουλων, τα οποία αποτελούν πλέον κομμάτι της Ηπειρώτικής κοινωνίας και η φοίτησή τους στο σχολείο, κρίνεται απαραίτητη.
Στόχος της σχετικής απόφασης του υπουργείου Παιδείας, είναι η ένταξη στο ελληνικό σχολείο για τα προσφυγόπουλα μέσα από την εκμάθηση των ελληνικών ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.
Φυσικά οι τάξεις υποδοχής ΖΕΠ δεν είναι κάτι καινούριο και δεν αφορά μόνο τους πρόσφυγες, αλλά και παιδιά Ρομά και μεταναστών που ήδη φοιτούν σε αυτά.
Σύμφωνα με εγκύκλιο, που είχε εκδοθεί τον περασμένο Μάιο, στις ΤΥ Ι ΖΕΠ φοιτούν μαθητές/τριες με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Εκεί ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.
Οι μαθητές/τριες που φοιτούν σε ΤΥ Ι ΖΕΠ παρακολουθούν μερικά μαθήματα στην κανονική τους τάξη, όπως: Μουσική Αγωγή, Εικαστικά, Φυσική Αγωγή, ξένη Γλώσσα ή και άλλο μάθημα, σύμφωνα με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, σε συνεργασία με τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο. Η φοίτηση στην ΤΥ Ι ΖΕΠ διαρκεί ένα διδακτικό έτος με δυνατότητα επέκτασης.
Στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ φοιτούν μαθητές/τριες με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, το οποίο δύναται να δημιουργεί δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη.
Για τους μαθητές/τριες που φοιτούν στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ, πραγματοποιείται υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα ή και σε περισσότερα μαθήματα: είτε εκτός κανονικής τάξης, είτε εντός της κανονικής τάξης με παράλληλη διδασκαλία (δεύτερος εκπαιδευτικός στην τάξη).
Η φοίτηση διαρκεί έως τρία διδακτικά έτη. Μαθητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ, δεν μπορούν να επιστρέψουν σε Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ.
Ο μικρότερος αριθμός μαθητών/τριων με τον οποίο δημιουργούνται ΤΥ Ι και ΙΙ ΖΕΠ είναι 9. Σε κάθε Τάξη Υποδοχής δύνανται να συμμετέχουν μαθητές/τριες που είναι εγγεγραμμένοι σε περισσότερες από μία κανονικές τάξεις.
Βίκυ Κώστα
proinanea.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Ήπειρος: Τάξεις Υποδοχής, σε δέκα σχολεία στην Ήπειρο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 839540199533836895
Σχόλια
item