Άρτας: Ιστορική ημερίδα αύριο στις Πηγές Άρτας Άρτας: Ιστορική ημερίδα αύριο στις Πηγές Άρτας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτας: Ιστορική ημερίδα αύριο στις Πηγές Άρτας


Άρτας: Ιστορική ημερίδα αύριο στις Πηγές Άρτας
Στις 2 Αυγούστου 2017 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη και στην Πλατεία Προέδρου Βασ. Καπερώνη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα Ιστορικού περιεχομένου που διοργανώνεται από τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη τον Δήμο Μεσολογγίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις Πρωτ/μιες Δ/νεις Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας και Λέσβου με θεματική ενότητα "ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ-ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ-ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ".

Η ημερίδα αυτή είναι ένα σημαντικό γεγονός που εντάσσεται στον κύκλο των προσπαθειών για την ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής σημασίας της μονής Σέλτσου και σχετίζεται με την αυτοθυσία των Σουλιωτών το 1804. Έτσι σιγά-σιγά η Μονή Σέλτσου και οι 1.300 υπερασπιστές της, αγνοούμενοι της ιστορίας παίρνουν πλέον σ’ αυτή τη θέση που τους αξίζει. Το Σέλτσο μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης της ένδοξης ιστορίας του σε επιστημονικό επίπεδο, δίπλα στις υπόλοιπες σελίδες δόξας της Ιστορίας του έθνους μας. Στέκει πλέον επάξια ανάμεσα στο Μεσολόγγι, στο Κούγκι, στο Ζάλογγο στη Ρηννιάσα, στην Αραπίτσα και το Αρκάδι και τη Μυτιλήνη.

Το Σέλτσο που κρέμεται σε μια κόγχη των βράχων στο φαράγγι της Γκούρας, στη Βρεσθενίτσα των Ραδοβιζίων. Εδώ στην περίφημη Κοιλάδα του Αχελώου στα όρια του δήμου Γ. Καραΐσκάκη διάλεξε η ιστορία να γίνει το Σέλτσο η Κιβωτός της θυσίας των Ελεύθερων πολιορκημένων του Σουλίου. 


Ένα θρησκευτικό μνημείο που έγινε συνάμα και ιστορικό. Έμελλε αυτό να γίνει ο αιώνιος τόπος μαρτυρίου των αδούλωτων Σουλιωτών. Δεν τους έπρεπε καλύτερος τόπος. Ένα υπέρτερο και ενδοξότερο Ζάλογγο.

maxitisartas.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
Άρτας: Ιστορική ημερίδα αύριο στις Πηγές Άρτας
Epirusblog Gr
5 of 5
Αρτα 7809831900422357946
Σχόλια
item