Αναβιώνει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ. Αναβιώνει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ. | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αναβιώνει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Αναβιώνει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ.
Η υπογραφή από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ αλ-Σίσι, νόμου με τον οποίο επιτρέπεται σε εταιρείες να προχωρήσουν σε εισαγωγές φυσικού αερίου, φέρνει στο προσκήνιο το σενάριο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ και αποτελεί εξέλιξη με θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» η μεταφορά φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα του Λεβιάθαν προς την Αίγυπτο και τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φαίνεται να μπαίνει για τα καλά στην ενεργειακή ατζέντα των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις στις οποίες προχώρησε το Κάιρο.
Η αλλαγή στην αιγυπτιακή νομοθεσία αφορά και την Κύπρο, καθώς θα μπορεί και η ίδια να προωθήσει το δικό της φυσικό αέριο προς τα εργοστάσια υγροποίησης της γειτονικής χώρας. 
Η κυπριακή πλευρά είχε προβάλει και την ιδέα, εάν προκύπτουν πολιτικά ζητήματα, το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν να συνδέεται με αγωγό προς την Κύπρο και εν συνεχεία να μεταφέρεται μαζί με το κυπριακό φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο βρετανικός «Economist» σε πρόσφατο δημοσίευμά του επεσήμανε πως το Ισραήλ, αντί της λύσης για αγωγό προς την Τουρκία, μπορεί να βρει μια πολύ καλύτερη μέσω Αιγύπτου.
Το δημοσίευμα σημείωνε πως οι αιγυπτιακοί σταθμοί υγροποίησης δίνουν ευκαιρία στο Ισραήλ για να προωθήσει απ' εκεί το φυσικό του αέριο προς την Ευρώπη. Μια τέτοια εξέλιξη και λόγω της συνεργασίας που είχαν στο παρελθόν Αίγυπτος και Ισραήλ θεωρείται σίγουρο ότι θα ανατρέψει τα δεδομένα για έναν τουρκοϊσραηλινό αγωγό.

Epirusblog Gr
5 of 5
Αναβιώνει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ.
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 1127732710088094519
Σχόλια
item