Γιάννενα: Διεκδικούν ρόλο στο αεροδρόμιο Γιάννενα: Διεκδικούν ρόλο στο αεροδρόμιο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Διεκδικούν ρόλο στο αεροδρόμιο


Γιάννενα: Διεκδικούν ρόλο στο αεροδρόμιο

Ρόλο στο αεροδρόμιο, που δε θα είναι απλά υποβοηθητικός, αλλά θα έχει ουσιαστικό και θεσμικό χαρακτήρα, είναι έτοιμη να διεκδικήσει η περιφέρεια Ηπείρου, στοχεύοντας να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμισή του.

Η σκέψη φαίνεται πως ωριμάζει μετά τα τελευταία ζητήματα που παρουσιάστηκαν με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού αεροσκαφών με καύσιμα, ωστόσο υπήρχε εδώ και καιρό τόσο στην περιφέρεια όσο και στον δήμο Ιωαννιτών. 

Πρόταση για ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης κατέθεσε στην πρόσφατη επίσκεψή του και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας Βασίλης Αλεβιζόπουλος, μιλώντας για ένα μεικτό μοντέλο διαχείρισης, με τα περιουσιακά στοιχεία να μεταβιβάζονται στην αυτοδιοίκηση και τη λειτουργία του να παραμένει υπό την ευθύνη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Η πρόταση της περιφέρειας, όπως τη διατύπωσε χθες ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, είναι να αποκτήσει ειδικό ρόλο ως προς την ιδιοκτησία και τις μικροσυντηρήσεις, μαζί με τους δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας, αλλά ενδεχομένως και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου. 
Όπως άφησε να εννοηθεί, η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει να κάνει με ένα πιο ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας και παρεμβάσεων, αλλά με το να έχει λόγο η αυτοδιοίκηση γενικότερα, καθώς υπάρχει η άποψη πως τα όσα «δεινά» αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο, δεν είναι απλώς θέμα έλλειψης ενδιαφέροντος, αλλά αποτέλεσμα ενός σχεδίου υποβάθμισης και απαξίωσης. 
«Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων βάλλεται από παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά και αιτιολόγησε την άποψή του θυμίζοντας την υπόθεση με τις μελέτες για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν, καθώς αποδείχθηκαν αντιγραφή από άλλο αεροδρόμιο, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.
 «Ο καθένας θέλει να κερδίσει η ομάδα του. Εμείς  θέλουμε να  κερδίσει  η Ήπειρος.  Συμμετέχουμε σε τουριστικές εκθέσεις για να διαφημίσουμε τον τόπο μας, να περάσουμε την εξωστρέφεια στα προϊόντα μας. Και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι ένας τρίτος πόλος, μετά τους αυτοκινητόδρομους  στον οποίο πρέπει να δώσουμε βάρος», δήλωσε ο κ. Καχριμάνης. 
ΘΕΤΙΚΟΣ ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ
Θετικός στην προοπτική να αναλάβει τις τύχες του αεροδρομίου στα χέρια του, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, δηλώνει και ο δήμος Ιωαννιτών, θέτοντας, ωστόσο, μια σειρά από προϋποθέσεις.
«Θέλουμε το αεροδρόμιο να μας δοθεί ολοκληρωμένο και όχι μισοτελειωμένο», τόνισε στον Η.Α. ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Γκόλας, εξηγώντας πως δεν εννοεί μόνο την ολοκλήρωση του αεροσταθμού που εκκρεμμεί, αλλά και τη λειτουργία των ραδιοβοηθημάτων και την επίλυση του θέματος με τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών.
Εκτίμηση του δήμου Ιωαννιτών είναι πως, σε συνεργασία με την περιφέρεια, μπορεί να επωμιστεί το βάρος ενός αεροδρομίου, το οποίο, όμως, θα είναι πλήρως λειτουργικό. 
Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Γκόλας, και τώρα που το αεροδρόμιο είναι υπό κρατικό έλεγχο, η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν αυτή που έπρεπε να παρέμβει και για να κινηθεί το θέμα των καυσίμων, αλλά και για να γίνει ένα «λίφτινγκ», ενόψει της υποδοχής των πτήσεων τσάρτερ.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού επισημαίνει, από την πλευρά του, πως μεμονωμένα θα είναι δύσκολο να δοθεί το αεροδρόμιο στους τοπικούς φορείς και οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την τύχη των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, που δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί. 
ΟΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Στο μεταξύ, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαβίβασε ο περιφερειάρχης Ηπείρου  τον φάκελο  του έργου  της εγκατάστασης  δεξαμενής καυσίμων στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που  υλοποιήθηκε το 1993,  χωρίς, όμως, έκτοτε να χρησιμοποιηθεί καθόλου.
Ο κ. Καχριμάνης, όπως έκανε γνωστό, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, καθώς ο ίδιος, πριν ακολουθήσει τον δρόμο της πολιτικής, είχε δουλέψει πάνω στις μελέτες αυτές. 
Για τον λόγο αυτό, μόλις ανέκυψε το θέμα, ζήτησε από τους πρώην συνεργάτες του να κάνουν μια αυτοψία και να δουν αν υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποίησης των δεξαμενών.
«Μετά την εκ νέου επεξεργασία του φακέλου, φαίνεται ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες εργασίες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του, όπως νέα στρώση ρητίνης, φίλτρο για τα καύσιμα, πιθανή αλλαγή στην αντλία καυσίμων, καθώς και έλεγχος γειώσεων», ανέφερε ο περιφερειάρχης,  επαναλαμβάνοντας την αναγκαιότητα αναβάθμισης του  αεροδρομίου.
agon.gr

Epirusblog Gr
5 of 5
Γιάννενα: Διεκδικούν ρόλο στο αεροδρόμιο
Epirusblog Gr
5 of 5
Ιωάννινα 7762119110020959184
Σχόλια
item