Δύσκολη νύχτα στα Κύθηρα: Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη μετά τις αναζοπυρώσεις

Δύσκολη νύχτα στα Κύθηρα: Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη μετά τις αναζοπυρώσεις

Έφυγαν τα εναέρια μέσα χωρίς να σβήσει η φωτιά και δεν πρόλαβαν την αναζωπύρωση, καταγγέλλει ο δήμαρχος - Δεν μπορούσαν να μείνουν στο νησί, λέει η Πυροσβεστική.

Πολύ δύσκολη νύχτα για τα Κύθηρα που φλέγονται για δεύτερη ημέρα, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής, αν και είχε θεωρηθεί ότι ήταν σε καλό σημείο, αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οικισμοί όπως οι Αραίοι και ο Μυλοπόταμος, που βρίσκονται μέσα στο τεράστιο μέτωπο της φωτιάς, εκκενώθηκαν, καθώς ο κίνδυνος να φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια ήταν μεγάλος. 


Οι πολύ δυνατοί άνεμοι και το ανάγλυφο της περιοχής δυνάμωναν όλο το απόγευμα της φωτιάς και δεν κόπασαν παρά αργά το βράδυ, όταν πλέον δεν ήταν δυνατόν να πετούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. 



Για τα εναέρια μέσα ειδικά, ξέσπασε καβγάς το Σάββατο μεταξύ του δήμου Κυθήρων και της Πυροσβεστικής, καθώς όπως κατήγγειλε ο κύριος Ευστράτιος Χαρχαλάκης άργησαν να έρθουν και από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.



Πράγματι, το πρωί του Σαββάτου, που θεωρήθηκε ότι η εικόνα της φωτιάς ήταν καλύτερη, αποσύρθηκαν από τα Κύθηρα όλα τα εναέρια μέσα, κι αυτό κατά τον δήμαρχο, ήταν λάθος σχεδιασμός: «Θεωρώ ότι ένα από αυτά έπρεπε να μείνει στο αεροδρόμιο των Κυθήρων και να μην φύγει», λέει ο δήμαρχος, που επίσης καταγγέλλει ότι χρειάστηκε να τηλεφωνήσει ο ίδιος και οι υπηρεσίες του πολλές φορές προς την Πυροσβεστική, ώστε να επανέλθουν στο νησί δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Όμως τότε, λέει, ήταν πολύ αργά, καθώς η φωτιά είχε αναζωπυρωθεί ανεξέλεγκτα.

Εκ περιτροπής έχουμε διαθέσει όλο τον διαθέσιμο στόλο των εναέριων μέσων που είχαμε, υπάρχει μια χρονοτριβή και δεν μπορούν να σταθμεύουν σε οποιοδήποτε αεροδρόμιο, πρέπει να γυρίζουν στην βάση τους για ανεφοδιασμό, δηλαδή σε όλη την Ελλάδα, ήταν η απάντησης της Σταυρούλας Μαλλίρη, εκπροσώπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, που παραδέχθηκε πως η φωτιά είναι σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί να αναφέρει πάντως πόσα είναι τα μέτωπα αυτή τη στιγμή.


Είναι πολύ μεγάλη η περίμετρος της πυρκαγιάς, είπε, πολύ μεγάλο μέτωπο με πολλούς οικισμούς και προτεραιότητά μας είναι να σωθούν οι κάτοικοι και οι περιουσίες τους.



«Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, κυριολεκτώ σε αυτό που σας λέω. Την Παρασκευή ελέγξαμε μια κατάσταση και όλα ήταν μια χαρά μέχρι το Σάββατο το πρωί στις δέκα που έφυγε το σινουκ. 


Έφυγε το σινουκ, ο άνεμος δυνάμωσε και έγιναν τρεις με τέσσερις καλές αναζωπυρώσεις στις περιοχές των Αραίων και Μυλοποτάμου οι οποίες μας έχουν δέσει τα χέρια. 

Οι περιοχές που καίγονται είναι παρθένες για πρώτη φορά πήγε φωτιά», λέει ο αντιδήμαρχος Κυθήρων.



«Οι πυροσβέστες και οι ιδιοκτήτες σώσανε τα σπίτια τους στους Αραίους και καίγεται ο οικισμός Μυλοπόταμος τώρα, είναι ένα λεπτό από το χωριό μας. 


Ίσα-Ίσα, ήρθαν τώρα τα αεροπλάνα, εάν δεν μείνουν στην περιοχή θα καούμε ζωντανοί και είμαστε εγκλωβισμένοι δεν έχουμε έξοδο από το χωριό, έχουμε μόνο προς την θάλασσα.

Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, είναι πολλές οι εστίες, δεν προλαβαίνουν. Σας παρακαλώ πείτε να μείνουν τα αεροπλάνα γιατί θα καούν όλα τα Κύθηρα. 

Τώρα επιχειρεί ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής, πριν τέσσερις ώρες ήταν ένα στρατιωτικό. Ανα τέσσερις ώρες μας φέρνουν αεροσκάφη ρίχνει λίγο και φεύγει. 

Όλο το χωριό είναι εκεί για να βοηθήσει, η δύναμη της φωτιάς είναι μεγάλη και έχει και αέρα», έλεγε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου η κάτοικος Μυλοπτάμου Καλλιόπη Καρύδη.



Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρέθηκε στα Κύθηρα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί. 


Εξήγησε πως η πυρκαγιά ήταν πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.



Αργά το απόγευμα του Σαββάτου, η Πυροσβεστική εξέδωσε δελτίο τύπου: «Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, 04/08/2017, στις 10:45, σε αγροτοδασική έκταση πλησίον της περιοχής Πιτσινάδες Κυθήρων. 


Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο. 

Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές - αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. 


Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος, εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναερίων μέσων.

Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένης της σημασίας της και του ιδιαίτερου ιστορικού αυτού του είδους των πυρκαγιών για το νησί.


Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία».

epirusblog.gr
5 of 5
Έφυγαν τα εναέρια μέσα χωρίς να σβήσει η φωτιά και δεν πρόλαβαν την αναζωπύρωση, καταγγέλλει ο δήμαρχος - Δεν μπορούσαν να μείνουν στο νη...
Δύσκολη νύχτα στα Κύθηρα: Η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτη μετά τις αναζοπυρώσεις
epirusblog.gr
5 of 5
Έφυγαν τα εναέρια μέσα χωρίς να σβήσει η φωτιά και δεν πρόλαβαν την αναζωπύρωση, καταγγέλλει ο δήμαρχος - Δεν μπορούσαν να μείνουν στο νη...
κοινωνία 2996610821223359778
item