Λίγο καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Κύθηρα - Κάηκαν 20.000 στρέμματα Λίγο καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Κύθηρα - Κάηκαν 20.000 στρέμματα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Λίγο καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Κύθηρα - Κάηκαν 20.000 στρέμματα

Λίγο καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Κύθηρα - Κάηκαν 20.000 στρέμματα

Είκοσι χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί στο πέρασμα της φωτιάς που ανάγκασε χθες τις αρχές να κηρύξουν το νησί των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται στο δυτικό τμήμα του νησιού παρά τη σκληρή μάχη που δίνουν από την Παρασκευή οι συνεχώς ενισχυμένες πυροσβεστικές δυνάμεις. 

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν αυτή την ώρα στο νησί είναι στις περιοχές Πιτσινιάνικα και στη Μονή Μυρτιδίων. Το γεγονός που δυσχεραίνει κυρίως τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι οι δυνατοί άνεμοι και η αλλαγή της κατεύθυνσής τους.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Στο νησί βρίσκονται ήδη 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και την 1η ΕΜΑΚ και 5 υδροφόρα οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους και τα εναέρια μέσα, 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Οι κάτοικοι των οικισμών που είχαν εκκενωθεί επέστρεψαν στα σπίτια τους, είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Ο ίδιος μάλιστα εκτίμησε ότι σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη.

Δήλωσε ότι ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού.

Έκανε γνωστό ότι σήμερα μεταβαίνει στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε καλλιέργειες.

Ο κ Χαρχαλάκης δήλωσε ότι εκτός από την Πυροσβεστική υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και τα συνεργεία της ΔΕΗ, ώστε να μη μείνει πολλές ώρες χωρίς ρεύμα το νησί, παρόλο που είχαν καεί οι κολώνες μέσης τάσης.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι σε κατοίκους και τουρίστες επικράτησε ψυχραιμία και δεν σημειώθηκαν αναχωρήσεις ή ακυρώσεις κρατήσεων.

Ο κ Χαρχαλάκης τόνισε πόσο σημαντικά είναι για την κατάσβεση των πυρκαγιών τα σύγχρονα ελικόπτερα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έχει την αίσθηση για τα παλιά εναέρια μέσα, πως το βράδυ επισκευάζονται για να πετάξουν πάλι το πρωί. 

Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας που συνομίλησε με την κα Δούρου, τον κ Τόσκα και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής.

«Η αρωγή και η στήριξη προς τα Κύθηρα θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα απαιτηθεί σειρά έργων υποδομής» δήλωσε η κ. Δούρου.
Υπό έλεγχο τέθηκαν εν τω μεταξύ σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες σε αγροτοδασικές εκτάσεις, στην Υάμεια Μεσσηνίας και στα Βρουβιανά του ορεινού Βάλτου, στην Αιτωλοακαρνανία.
Ωστόσο, τόσο στην Υάμεια, όσο και στα Βρουβιανά, εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Epirusblog Gr
5 of 5
Λίγο καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Κύθηρα - Κάηκαν 20.000 στρέμματα
Epirusblog Gr
5 of 5
κοινωνία 4488523914257214327
Σχόλια
item