Γιάννενα: ΚΟΣΜΗΡΑ - Το Σάββατο 19 Αυγούστου ο Διαγωνισμός Ηπειρώτικης Πίτας Γιάννενα: ΚΟΣΜΗΡΑ - Το Σάββατο 19 Αυγούστου ο Διαγωνισμός Ηπειρώτικης Πίτας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: ΚΟΣΜΗΡΑ - Το Σάββατο 19 Αυγούστου ο Διαγωνισμός Ηπειρώτικης Πίτας

                     Γιάννενα: ΚΟΣΜΗΡΑ - Το Σάββατο 19 Αυγούστου ο Διαγωνισμός Ηπειρώτικης Πίτας
Η Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς, που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια της, είναι από τους παλαιότερους πολιτιστικούς συλλόγους του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων με συνεχή δράση από το 1977. 
Στο διάστημα της δράσης του συνέβαλε αποτελεσματικά σε όλη την γκάμα τωνπολιτιστικών δρώμενων της περιοχής (θέατρο, μουσικές παραστάσεις, λαογραφία, άθληση, αναβίωση εθίμων, εκδρομές, παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση κλπ). Κεντρική της εκδήλωση όπως κάθε χρόνο είναι ο Διαγωνισμός Ηπειρώτικης Πίτας, που φτάνει φέτος στην 16η διοργάνωση και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Αυγούστου στην Κοσμηρά.
 Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2001 και από τότε γίνεται κάθε Αύγουστο με μεγάλη επιτυχία. Νοικοκυρές από την Κοσμηρά και τα γύρω χωριά του Δήμου φτιάχνουν την πίτα τους και την φέρνουν να διαγωνιστεί μαζί με τις άλλες πίτες με κριτήρια τη γεύση και την παράδοση.
Στη συνέχεια όλες οι πίτες μοιράζονται στους επισκέπτες. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του γευστικού πλούτου της περιοχής, η διάσωση παραδοσιακών συνταγών και η ευαισθητοποίηση των νεότερων στη σπιτική γεύση, μακριά από τα τυποποιημένα τρόφιμα.
Το σύνθημα της εκδήλωσης είναι: «Φτιάξτε την πίτα της αρεσκείας σας και φέρτε τη να μοιραστούμε τη γεύση της». Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο της δημιουργικής άμιλλας με πλούσια δώρα για τους νικητές, χάπενινγκ, και σε γιορταστικό κλίμα γλεντιού με παραδοσιακούς χορούς και δημοτικό-λαϊκό τραγούδι, μέχρι πρωίας.
Η ιστορία της πίτας, χάνεται στους αιώνες. Από Αλεύρι και νερό σε μια ζεστή πλάκα, έχει την μορφή της πίτσας και της πίτας σε όλες τις μορφές της σήμερα. Άνθησε στην περιοχή της Μεσογείου. Το λάδι την νοστίμεψε, τα μυρωδικά και τα χόρτα άφθονα, ώστε να πειραματίζονται ανάλογα οι νοικοκυρές. Αργότερα προστέθηκε το γάλα τα τυριά το κρέας. Σήμερα τη συναντάς σε πολλές μορφές (…και συσκευασμένες στα ψυγεία των super market).
Στην Ήπειρο τόπος φτωχός, το έδεσμα μεγαλούργησε. Με φτωχά υλικά (αλεύρι, νερό, γάλα, χόρτα και λίγο λάδι) που το σπίτι μπορούσε να τα έχει πάντα , άναβαν την γάστρα από το πρωί, [όλη μέρα στο χωράφι και στα πρόβατα] και το βράδυ γύρω - γύρω όλη η οικογένεια αντάμωνε και πάλι.
anex.gr
Epirusblog Gr
5 of 5
                     
Γιάννενα: ΚΟΣΜΗΡΑ - Το Σάββατο 19 Αυγούστου ο Διαγωνισμός Ηπειρώτικης Πίτας
Epirusblog Gr
5 of 5
                     
Ιωάννινα 2860491390199911752
Σχόλια
item