Ώρα μηδέν στην Κύπρο για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 Ώρα μηδέν στην Κύπρο για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ώρα μηδέν στην Κύπρο για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11

Ώρα μηδέν στην Κύπρο για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11
Κρίσιμης σημασίας για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων ως προς την ύπαρξη φυσικού αερίου, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα. Καθώς φτάνουμε στην ώρα μηδέν που το γεωτρύπανο θα αναλάβει δράση στο οικόπεδο 11, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει ένα πολλά υποσχόμενο δυνητικό κοίτασμα, σκληραίνει τη στάση της η Τουρκία.
Το γεωτρύπανο Γουέστ Κάπελα της πολυεθνούς εταιρίας που έχει αναλάβει τη γεώτρηση βρίσκεται μόλις... 100 μέτρα από το οικόπεδο 11. Έτσι από μέρα σε μέρα, θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα, για το ενδεχόμενο νέων ευρημάτων, και σε άλλα πεδία, εντός της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, που θα καθορίσουν την πορεία του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος.
Αν και η Λευκωσία δείχνει να κρατά μικρό καλάθι για τις προσδοκώμενες ποσότητες φυσικού αερίου, η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ.  Έτσι εξέδωσε δύο νέες Navtex, με τις οποίες δεσμεύει για τις 31 Αυγούστου, περιοχή που ξεκινά από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις, και την προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει ένταση, αλλά και γκρίζες ζώνες και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Παρακολουθούμε με περίσκεψη μια αναβάθμιση της τακτικής από την πλευρά της γείτονος χώρας και αναπροσαρμόζουμε σε σχέση με αυτό και τις δικές μας δυνάμεις αποτροπής» είπε στον Τύπο της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ.Βίτσας
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός για την Αγία Σοφία. Ισχυριζόμενος -ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι δεν είναι χριστιανικός ναός. «Η προσευχή στην Αγία Σοφία είναι δικαίωμα κατάκτησης του Μωάμεθ του Πορθητή», είπε χαρακτηριστικά ο  Νουμάν Κουρτουλμούς.
Πάντως, ο Τούρκος υπουργός έσπευσε να δηλώσει πως δεν είναι στις προτεραιότητες της τουρκικής κυβέρνησης, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Epirusblog Gr
5 of 5
Ώρα μηδέν στην Κύπρο για τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 2588673731758600343
Σχόλια
item