Xάος και 10 νεκροί στη Βενεζουέλα-Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ Xάος και 10 νεκροί στη Βενεζουέλα-Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Xάος και 10 νεκροί στη Βενεζουέλα-Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ

Xάος και 10 νεκροί στη Βενεζουέλα-Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ
Δέκα νεκροί, οδοφράγματα, δακρυγόνα...η Βενεζουέλα γνώρισε νέο κύμα βίας κατά την ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης που θέλησε ο Νικολάς Μαδούρο και κατά της οποίας η αντιπολίτευση καλεί από σήμερα σε νέες διαδηλώσεις.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δυνάμεις ασφαλείας συγκρούσθηκαν χθες στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας, με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά βομβών μολότοφ και λίθων σε φονικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάχες.

Από χθες το βράδυ, οι αντίπαλοι του τσαβικού καθεστώτος κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις για σήμερα και την Τετάρτη, ημέρα της συγκρότησης σε σώμα της νέας Συνέλευσης, προορισμός της οποίας είναι η ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της χώρας και η παραμονή του στην εξουσία.

Ο Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή στην ψηφοφορία, η οποία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου έφθασε το 41,5%, που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από 8 εκατομμύροι ψηφοφόρους.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την νοθευμένη ψηφοφορία, για μας είναι άκυρη, δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ενρίκε Καπρίλες καταγγέλλοντας «σφαγή» και «εκλογική απάτη».

Ανάμεσα στο Σάββατο και την Κυριακή, τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι, έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Τατσίρα, τρεις στην Μερίδα, ένας στη Λάρα, ένας στη Θούλια και ένα στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στο Σούκρε, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό.

Περισσότεροι από 120 νεκροί
Οι νέες ταραχές ανέβασαν σε περισσότερους από 120 τον αριθμό των νεκρών εδώ και τέσσερις μήνες οπότε και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο. 

Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο και το Πουέρτο Ορντάς, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές που έκλειναν τους δρόμους με οδοφράγματα.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι η Βενεζουέλα έκανε ένα βήμα «προς τη δικτατορία», ενώ η Κολομβία, ο Παναμάς, το Περού, η Αργεντινή και η Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Συντακτική Συνέλευση. 

Η Βολιβία απάντησε στις χώρες αυτές καταγγέλλοντας ότι «υποτάσσονται στην αμερικανική κυβέρνηση».

Αυτή η Συνέλευση «γεννιέται μέσα από ένα λουτρό αίματος. Γεννιέται παρανόμως διότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ο αριθμός των ψηφισάντων, αλλά τεχνικά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξαν πολλές ατασθαλίες», δήλωσε ο αναλυτής Νίκμερ Εβανς, σοσιαλιστής και επικριτής του Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίγκρο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει υψηλή αποχή, γνωρίζοντας ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν κατά το συμβολικό δημοψήφισμα κατά του σχεδίου σύστασης συντακτικής συνέλευσης εδώ και δύο εβδομάδες.

Ομως, χάρις στο εκλογικό σύστημα, που συνδυάζει ψήφο κατά περιφέρειες, αλλά και κατά επαγγελματικούς τομείς, 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων μπόρεσαν να ψηφίσουν δύο φορές, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την νομιμότητα του αποτελέσματος, σύμφωνα με τον αναλυτή Εουχένιο Μαρτίνες.
«...η σημαντικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης σε 18 χρόνια...»

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι αυτό που θέλει από την Συντακτική Συνέλευση είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης «για να δικαστούν».
«Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του», είπε.

Ο Μαδούρο δεν προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους θα ζητηθεί η άρση της βουλευτικής ασυλίας, αλλά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούνται συστηματικά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για υποκίνηση της βίας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την χώρα εδώ και τέσσερις μήνες.

Ο Μαδούρο απείλησε επίσης να αναλάβει και την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέση την οποία έχει η Λουίσα Ορτέγα, πρώην τσαβική που διέρρηξε τις σχέσεις με την κυβέρνηση για να γίνει ένας από τους κύριους αντιπάλους της.

«Τι πρέπει να κάνει η Συντακτική Συνέλευση κατά του Γενικού Εισαγγελέα; Να τον αναδομήσει αμέσως, να κηρύξει έκτακτη ανάγκη και να αναλάβει την θέση για να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο Μαδούρο, ενώ πρότεινε και πάλι «εθνικό διάλογο» για την επίλυση της σοβαρής πολιτικής κρίσης στην χώρα και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στις εκλογές των κυβερνητών στις 10 Δεκεμβρίου.

Αναφερόμενος στην χθεσινή ψηφοφορία είπε ότι «είναι η σημαντικότερη ψηφοφορία της μπολιβαριανής επανάστασης σε 18 χρόνια...δεν μας νοιάζει τι λέει ο Τραμπ. Αυτό που μας νοιάζει είναι τι λέει ο λαός της Βενεζουέλας!».

Mε κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ
Oι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας “δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού,” αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

“Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

“Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας,” πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, “ ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές.”

Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα με δήλωση πηγής της αναφερόμενης εταιρίας, αλλά και στοιχεία της Thomson Reuters.Νεκρός ο Ρικάρδο Κάμπος  

Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας σκοτώθηκε  κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των εκλογών για τη Συντακτική Συνέλευση. 

Το στέλεχος της αντιπολίτευσης είναι ο Ρικάρδο Κάμπος, ηλικίας 30 ετών, που σκοτώθηκε από σφαίρα στο Κουμανά, στην Πολιτεία Σούκρε (βορειοανατολικά), σύμφωνα με τον βουλευτή Ενρί Ράμος Αλούπ, πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου. 

Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν αποσαφηνιστεί.γόρου 39 ετών, στο Σιουδάδ Μπολίβαρ" και "τον πυροβόλησε πολλές φορές" επισήμανε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε ανάρτηση στο Twitter, χωρίς να αναφερθεί σε πιθανά αίτια.
Epirusblog Gr
5 of 5
Xάος και 10 νεκροί στη Βενεζουέλα-Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ
Epirusblog Gr
5 of 5
κοσμος 2384790729275576825
Σχόλια
item