Success story με... υποσχέσεις για μείωση φόρων από τον Τσίπρα

Success story με... υποσχέσεις για μείωση φόρων από τον Τσίπρα
Να εμφυσήσει αίσθημα αισιοδοξίας ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά» θέλησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την έξοδο στις αγορές.

Διαβεβαίωσε πως τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα είναι εκτός μνημονίων και εποπτείας και η κυβέρνηση θα μπορεί να απαλλάξει τους πολίτες από τον «στενό κορσέ της φορολογίας που επιβάλουν οι δανειστές». 

Οι υποσχέσεις για ελαφρύνσεις των πολιτών από τους φόρους και η διαβεβαίωση πως θα ενεργοποιηθούν οι δότες και όχι οι κόφτες κυριάρχησαν στην μακρά συνέντευξη του κ.Τσίπρα στο κεντρικό δελτίο του Alpha.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πάντως προσεκτικός και συγκρατημένος όσον αφορά στο τι σηματοδοτεί για τους πολίτες η επιστροφή στις αγορές χρήματος την οποία χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή». 

Εκτίμησε πως «η περιπέτεια πέρασε και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία» αλλά πρόσθεσε πως «Η τιτάνια προσπάθεια των τελευταίων ετών θα κριθεί τον επόμενο χρόνο».

Ερωτηθείς για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υστερεί σε ποσοστά κατά πολύ σε σχέση με την ΝΔ απάντησε«  Δεν υπάρχει δυναμική στην αντίπαλη παράταξη . Κανείς δεν λέει " να έρθει να μας σώσει ο Μητσοτάκης"». 
        
« Με σεμνότητα λέμε ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα»   
« Ανοίγει ένας δρόμος αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι.θα επαναληφθεί η έξοδος και σε ένα χρόνο ελπίζουμε η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές  της ανάγκες από τις αγορές» είπε και μίλησε για «χαραμάδα ελπίδας που ανοίγει για τους πολίτες καθώς δημιουργούνται προϋποθέσεις για επενδύσεις και θέσεις δουλειάς».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως το εγχείρημα εξόδου στις αγορές ήταν απολύτως επιτυχημένο και επέμεινε πως η αντίστοιχη έξοδος επί κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν η «σκηνοθεσία» ενός ανύπαρκτου success story. 

Στο ερώτημα για τους χαμένους στόχους της διαπραγμάτευσης ( μέτρα για το χρέος και το QE) o κ. Τσίπρας αντέτεινε ότι έξοδος στις αγορές και το κλίμα εμπιστοσύνης που επέδειξαν οι επενδυτές αποδεικνύει πως...υπερεκτιμήθηκε η αξίας της ένταξης στο QE. 

Εκτίμησε μάλιστα ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να χτυπήσει την πόρτα της ΕΚΤ και να διεκδικήσει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση με καλύτερους όρους. 

Οσον αφορά στο θέμα του χρέους υπογράμμισε πως ήταν ιστορική η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και μετά τις γερμανικές εκλογές θα προχωρήσουν και τα επόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα. 

Απέφυγε πάντως παρά τις επιμονή του δημοσιογράφου να επαναλάβει ότι αν δεν πάρει η κυβέρνηση του τα μέτρα για το χρέος δεν θα υλοποιήσει τα μέτρα που έχει δεσμευθεί. Και «έπαιξε» με το θέμα του χρόνου που θεωρητικά θα βγούμε από το μνημόνιο (τον Αύγουστο του 2018) και της εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων για το 2019. 

«Εμείς θα αναμείνουμε την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος τον Αύγουστο του 2018 άρα η ακολουθία είναι ότι πρώτα βλέπουμε αν οι εταίροι θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και μετά τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει για μετά το 2019» είπε χαρακτηριστικά.   

Υποσχέσεις για ελάφρυνση της φορολογίας    
Λίγα 24ωρα πριν οι πολίτες κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και εν αναμονή του ΕΝΦΙΑ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είχε δεσμευθεί να καταργήσει ήταν συνεχή  και επίμονη οι αναφορές του κ. Τσίπρα στην προοπτική η κυβέρνηση να ελαφρύνει την φορολογία. 

Επανέλαβε ότι σε περίπτωση καλύτερης απόδοσης της οικονομίας θα ενεργοποιούν οι δότες και όχι οι κόφτες. Και αυτή τη φορά αντί της 13 σύνταξης υποσχέθηκε μειώσεις φόρων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φορολογία είναι «στενός κορσές που δεν μας επιτρέπει να εκτοξεύσουμε και τα έσοδα» και αντέδρασε έντονα στις επισημάνσεις κυρίως του ΔΝΤ ότι η υψηλή φορολογία αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

«Να μην τρελαθούμε κιόλας. Αυτοί μας επιβάλλουν τον στενό κορσέ, αυτοί επιβάλλουν τους φόρους, μην κοροϊδευόμαστε κιόλας» είπε ο κ. Τσίπρας.
«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι χειρότερη, έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά όσα εισπράξουμε θα δοθούν σε φοροελαφρύνσεις την ίδια στιγμή, ακριβώς όσα θα πάρουμε τόσα θα δώσουμε» είπε προσπαθώντας να εξηγήσει το «οξύμωρο» του πράγματος. 

«Τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο και έτσι στον προϋπολογισμό του 2019 θα δώσουμε τις ελαφρύνσεις σε όσους πρέπει. Θα είναι στοχευμένες. 

Αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός . Επιπλέον αυτών άφησε να εννοηθεί ότι θα προκύψουν και άλλες ελαφρύνσεις από την επίτευξη του πλεονάσματος. 

Το ελληνικό δημόσιο είπε θα εισπράξει 400 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα υποθέσεων φοροδιαφυγής που έχει γίνει καταλογισμός.
Υπεραμύνθηκε τον αριθμό των ελέγχων στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή αλλά όχι και τις «εισπράξεις» όπως είπε.

Επέκρινε σε χαμηλούς τόνους την δικαιοσύνη και την απόφαση του ΣτΕ μιλώντας και πάλι για «παραγραφή της φοροδιαφυγής».

Εδωσα την τελευταία ικμάδα μου για να μην προδώσω την εντολή του λαού        

«Τι θα κάνατε αν είχατε σήμερα την ίδια εμπειρία ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο για όσα είπε προσφάτως στην συνέντευξή του στον Guardian και απάντησε θυμόσοφα: η ζωή δεν χτίζεται με τα αν.

Για την περίφημη διαπραγμάτευση του 2015 αρνήθηκε ότι κατέληξε σε ήττα αλλά σε συμβιβασμό.

« Δεν είναι εύκολο να υπολογίσεις εκ των υστέρων πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα... έδωσα την τελευταία ικμάδα μου για να μην προδώσω την εντολή που μου έδωσε ο ελληνικός λαός» είπε ο κ Τσίπρας.  

«Φτάσαμε μέχρι το χείλος της καταστροφής αν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο» υπογράμμισε και θύμισε ξανά πως όταν η κυβέρνηση του έφτασε στον επώδυνο συμβιβασμό πήγε στον ελληνικό λαό και του είπε: διάλεξε.
Και διάλεξε εμάς υπενθύμισε και ορθώς ο κ. Τσίπρας.

Επέρριψε στην αντιπολίτευση και τα φιλικά της ΜΜΕ την ευθύνη για τον χαρακτηρισμό «ψεύτες» που αποδίδεται στον ίδιο και την κυβέρνηση του. Και τόνισε ότι υπάρχει συνειδητή παραπλάνηση για τις προεκλογικές εξαγγελίες και όσα είπε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2015.

 «Ο ελληνικός λαός έχει κρίνει ήδη όλα αυτά. Μην ξεχνάτε ότι πήγαμε σε εκλογές» ανέφερε ξανά.

Υποστήριξε πως υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας που διαμορφώθηκε από την δεκαετία του 80 που άλλοτε φορούσε πράσινο και μπλε καπέλο και επειδή τώρα δεν είναι στην εξουσία δεν θέλει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Εύχομαι στο Βαρουφάκη καλές πωλήσεις    

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις διαρκείς αποκαλύψεις Βαρουφάκη απάντησε: τι πραγματικά απ όλα αυτά σας κάνει εντύπωση; είναι γνωστά.
Για τον πρώην ΥΠΟΙΚ του είπε πως «θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας» και του ευχήθηκε καλές πωλήσεις. 

« Θα πως μόνο αυτό και δεν θα ξαναμιλήσω ( για τον κ. Βαρουφάκη) ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μεγάλη η προσπάθεια του λαού για να την ευτελίζουμε με το "υπερβολικό εγώ». 

Επιχειρείται είπε ελλείψει επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης να αλλάξει η ατζέντα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε την υπαρξιακή αγωνία του κ. Μητσοτάκη... Δεν θα του υποδείξω πως θα κάνει αντιπολίτευση αλλά δεν θα ασχολούμαι με τα θέματα που επαναφέρει ξανά.           

Για την κόντρα με τη δικαιοσύνη

Δεν υπάρχει σύγκρουση της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη είπε ο κ.Τσίπρας ρίχνοντας τους τόνους .   
Μίλησε για συγκεκριμένες αποφάσεις και δικαστές που εντείνουν το αίσθημα έλλειψης εμπιστοσύνης και δεν συμβαδίζουν με το αίσθημα αίσθημα δικαιοσύνης του κόσμου

Διαβεβαίωσε πως ουδείς αμφισβητεί ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αλλά όπως είπε δεν είναι ανεξέλεγκτη και γιαυτό θα συνεχίσει να έχει κριτική στάση.  

Συνέστησε στους δικαστές να μην τους ενοχλεί η κριτική των πολιτών και των υπουργών γιατί ... τους βοηθάει να γίνουν καλύτεροι!
Εβαλε μόνον έναν αστερίσκο στην κριτική των υπουργών να είναι τεκμηριωμένη.
Απαντώντας στην τοποθέτηση της κ. Θάνου στο γραφείο του υποστήριξε πως έκανε ότι και οι προκάτοχοι του. 

Πάντα θα υπάρχουν εκφάνσεις βίας στο κέντρο της πόλης 

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει το παραμικρό σε ότι αφορά στην έφοδο του Ρουβίκωνα στην Βουλή και την απόφαση του Νίκου Βούτση να αφεθούν ελεύθεροι όσοι μετείχαν στο «ντου».

Περιορίστηκε στην αναφορά πως  η  Αθήνα είναι μια απο τις ασφαλέστερες πόλεις και η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και το δείχνουν οι αφίξεις των τουριστών.

« Πάντα θα υπάρχουν εκφάνσεις βίας στο κέντρο της Αθήνας» είπε αλλά αμφισβήτησε ότι υπάρχει εκτεταμένη ανομία. «Στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν χαρούμενα πρόσωπα δεν υπάρχουν οδοφράγματα όπως στο παρελθόν» είπε .

«Τα Εξάρχεια είναι πρόβλημα αλλά δεν το ιεραρχώ ως σημαντικότερο πρόβλημα από το Μενίδι, τα Λιόσια» είπε επιμένοντας πως η καταστολή θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.  
   
Για τις σχέσεις με την Τουρκία 
«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας   αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Οι γείτονες μας κατάλαβαν ότι οι σχέσεις τους με την ΕΕ περνάει από την σχέση μαζί μας σημείωσε.  Τέλος μίλησε για εθνική γραμμή στην διαχείριση του Κυπριακού. 

epirusblog.gr
5 of 5
Success story με... υποσχέσεις για μείωση φόρων από τον Τσίπρα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4419043663722949421
item